Menu

Jong Ajax verliest onverdiend

Het wil Jong Ajax, op de eerste wedstrijd na, nog maar niet lukken om punten te pakken in de Beloftencompetitie. In Alkmaar was Jong AZ maandagavond met 2-1 te sterk. Net als in de laatste competitiewedstrijd van het team van John van den Brom, kon de trainer zijn pupillen niets verwijten.

De winst bijna een week geleden op Cambuur om de Gatorade Cup heeft Jong Ajax vooralsnog niet in een 'winning mood' gebracht. De Beloften lieten toen zien goed te kunnen voetballen, iets wat ook in de uitwedstrijd tegen AZ bleek. Van den Brom kon niet beschikken over spelers van de A-selectie. Sterker nog, hij moest er een, Emmanuel Boakye, afstaan aan Danny Blind. De verdediger van Jong Ajax maakte afgelopen zaterdag tegen Roda JC zelfs zijn debuut in het eerste team. ,,Het is natuurlijk fantastisch dat hij nu even bij de A-selectie zit. Het is goed te constateren dat als het eerste team verdedigers te kort komt, ze bij ons terecht komen voor een vervanger. Dat is goed geregeld binnen de club. Het is een beloning voor het harde werken van Boakye. En bij ons gaat het om het opleiden van spelers." In dat kader was Rydell Poepon van de A1 bij de selectie van de Beloften gehaald.

Stanley Aborah fungeerde door de afwezigheid van de geblesseerde Johan Plat als spits. De aanvoerder deed dat naar tevredenheid van de trainer. ,,Hij was constant aanspeelbaar en balvast, hij heeft het erg goed gedaan", oordeelde Van den Brom. Maar de trainer was tevreden over iedereen. Want Jong Ajax controleerde, met de eigen selectie dus, eigelijk de hele wedstrijd. De Amsterdammers creëerden kansen, maar ontbeerden een beetje geluk om te scoren. Een keer werd de paal geraakt en een keer de lat, en toen Aborah uiteindelijk wel doel trof, bleek het niet voldoende omdat Ajax al met 2-0 achterstond.

Het eerste doelpunt van AZ viel na ruim een half uur spelen toen Koevermans goed wegdraaide van Koenders en de hoek voor het uitkiezen had. Het tweede doelpunt van de thuisploeg kwam uit een strafschop.
Van den Brom probeerde voorin wat te forceren door drie wissels te gebruiken. Drie aanvallend ingestelde spelers, Kalkhuis, Martina en de van de A1 'geleende' spits Poepon kwamen in het veld voor twee aanvallers (Sahadewsing en Boerrigter) en een middenvelder (Yildirim) maar het mocht niet baten.

,,Ik ben erg tevreden over het spel en de getoonde inzet", concludeerde Van den Brom. ,,AZ speelde met vijf jongens uit de A-selectie, wij met niet een, en nog hebben we vijf, zes kansen gecreëerd en achterin nauwelijks iets weggegeven. Het is jammer dat we niet minimaal een punt hebben, want ik durf te stellen dat wij voetballend beter waren. Helaas zijn we niet beloond voor onze prestatie, ik vind dat we onverdiend hebben verloren. We creëren in ieder geval de kansen, dat we ze ook gaan maken komt vanzelf", aldus een toch tevreden trainer.

Opstelling Jong Ajax:
H. Moisander; Timisela, Koenders, Schilder, N. Moisander; Tiberkanine, Yildirim (Poepon), Vertonghen; Sahadewsing (Kalkhuis), Aborah, Boerrigter (Martina).