Menu
Jong Ajax verliest op eigen veld van Jong AZ

Jong Ajax verliest op eigen veld van Jong AZ

Jong Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om de koppositie in de Jupiler League vast te houden. Op sportcomplex de Toekomst was de ploeg van Michael Reiziger de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar creëerde het ook (te) weinig kansen en zag het uiteindelijk Jong AZ er zelfs met de 3 punten vandoor gaan. Jong Ajax moest op doelsaldo de kop afstaan aan NEC.

Reiziger had vanwege de interlandperiode niet de beschikking over enkele vaste waarden. Dit betekende dat er plekjes vrijkwamen voor spelers als Darren Sidoel, Boy Kemper, Zian Flemming en debutant Danilo Peirera.

Controle voor rust

Laatstgenoemde startte op de rechtsbuitenpositie, en wist zijn directe tegenstander al snel met enkele mooie acties in de luren te leggen. Jong AZ hield de gelederen in eerste instantie prima gesloten, en kansen waren dan ook schaars. Na zachte schoten van Luis Orejuela (solo) en Flemming (vrije trap) was de 1e écht goede mogelijkheid voor Noa Lang die de bal uit de hoek getikt zag worden door keeper Nick Olij.

Boy Kemper brengt Matthijs Hardijk ten val.
Boy Kemper brengt Matthijs Hardijk ten val.

Even later was het Mateo Cassierra die de bal richting rechterbovenhoek joeg, maar wederom redde Olij knap. Het waren spaarzame kansen in een eerste helft waarvan de controle helemaal voor Jong Ajax was. Jong AZ kon aanvallend helemaal niets uitrichten en kwam slechts sporadisch in het strafschopgebied van doelman Norbert Alblas.

Ook na rust weinig kansen
Na de pauze ontvouwde zich een vergelijkbaar spelbeeld: Jong Ajax voerde de regie, kwam verdedigend niet in de problemen maar had evenwel moeite om uitgespeelde kansen te creëren. De 1e kans van de tweede helft was er 1 van Flemming, die een vrije trap van Kemper bijna binnenkopte.

Danilho Doekhi duelleert met Viktor Karl Einarsson van Jong AZ, Darren Sidoel kijkt toe
Danilho Doekhi duelleert met Viktor Karl Einarsson van Jong AZ, Darren Sidoel kijkt toe

Nadat ook Teun Bijleveld rakelings naast had geschoten, trad een aloude voetbalwet in werking. Jong AZ kon uitbreken, en maakte uit de 1e de beste kans 0-1. Tiijani Reijnders was het eindpunt van een counter. Daarna kon Jong AZ helemaal naar hartenlust gaan verdedigen.

Reiziger, die Nicolas Kühn al eerder had ingebracht, reageerde door verdediger Sidoel te vervangen door middenvelder Paquali. Kansen waren er nog voor Flemming en Cassierra, maar gescoord werd er niet meer en zo eindigde Jong Ajax – Jong AZ in een teleurstellende 0-1-nederlaag.

'Heel erg zonde'

Het zijn dure verliespunten in de titelrace, beaamde ook Reiziger. ,,We hadden goede zaken kunnen doen, maar hebben juist hele slechte zaken gedaan. We zijn nog volop in de race, maar dit is gewoon heel erg zonde. Er komen nog 7 heel spannende wedstrijden aan.”

Jong Ajax – Jong AZ 0-1 (0-0). 76. Reijnders 0-1

Opstelling Jong Ajax: Alblas, Orejuela, Sidoel (83. Pasquali), Doekhi, Kemper, Matusiwa, Bijleveld, Flemming, Lang (61. Kühn), Cassierra, Pereira (72. Dekker)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Pro Shots