Menu
Jong Ajax verliest van AZ

Jong Ajax verliest van AZ

Jong Ajax verloor vanavond de competitiewedstrijd op de Toekomst met 4-2 van Jong AZ. Een goede eerste helft eindigde in 1-1, de tweede helft speelde Jong Ajax dramatisch en verspeelde alle recht op drie punten. ,,Verschrikkelijk", concludeerde coach John van den Brom terecht na afloop.

Op voorhand wachtte Jong Ajax maandagavond geen gemakkelijke confrontatie. Tegenstander was namelijk Jong AZ, de ploeg die met slechts een punt achterstand op koploper FC Utrecht tweede staat. Jong Ajax stond met dertien punten minder en een wedstrijd meer gespeeld op de achtste plaats. John van den Brom kon echter beschikken over een behoorlijk aantal spelers uit de A-selectie die zijn ploeg wellicht tot grotere hoogte konden stuwen: Hans Vonk, Juanfrán, Ryan Babel, Angelos Charisteas en Nourdin Boukhari. Ook heeft een aantal spelers inmiddels ervaring opgedaan bij de A-selectie: Emmanuel Boakye trainde de afgelopen weken mee met de A-selectie zolang Hatem Trabelsi actief was in Egypte tijdens de Afrika Cup en Robbert Schilder traint al sinds de winterstop mee met de equipe van Danny Blind. Sahadewsing, Timisela, Martina en de jonge Poepon completeerden de basiself voor de Amsterdammers.

AZ stelde daar eenzelfde aantal spelers uit het eerste elftal tegenover. Théo Zwarthoed, Michael Buskermolen, Haris Medunjanin, Danny Koevermans, Tarik Sektioui, Stijn Schaars en oud-Ajacied Pius Ikedia kwamen het team van coach Nederburgh versterken. ,,Dat wisten we van tevoren", vertelde Van den Brom. ,,En daarom hoopten we dat we er zo een leuke wedstrijd van konden maken.''

In de eerste helft lukte dat vrij aardig. Binnen tien minuten waren Poepon, Boukhari en Charisteas al eens dichtbij het doel van Zwarthoed geweest. Schilder had binnen dat tijdbestek de beste kans, maar de aanvoerder van de Beloften schoot op de Alkmaarse keeper. Halverwege de eerste helft wilde Juanfrán hemel en aarde bewegen voor een penalty, maar de Spanjaard kreeg die niet toegewezen. Na een prachtige diepe bal van Boukhari was de linksback het zestienmetergebied ingelopen, waar hij naar de grond werd gehaald. Scheidsrechter Slager zag echter geen overtreding in het voorval en liet doorspelen.

Tien minuten voor rust lukte het de thuisploeg dan toch de verdediging van AZ te passeren. Vonk hervatte het spel snel na een AZ-aanval, gaf de bal mee aan Babel die aan de overkant het strafschopgebied in snelde. De linksbuiten gaf goed voor zodat Charisteas alleen maar hoefde binnen te tikken: 1-0.

Helaas voor de Amsterdammers kwam AZ vlak voor rust langszij. Vonk redde in de hoek in eerste instantie op een, door de Ajacieden omstreden, vrije trap. Vonk had de bal niet klemvast en de terugstuiterende bal kwam voor de voeten van Koevermans die zich niet bedacht en de gelijkmaker hard in het net schoot.

,,In de rust hadden we het gevoel dat we de wedstrijd konden winnen", verklaarde Van den Brom. Maar de tweede helft verschilde van de eerste als dag en nacht. Waar Ajax voor de rust af en toe goed combineerde en domineerde, draaide het elftal na de onderbreking voor geen meter meer. Binnen een kwartier reageerde verdediger Van Noord opnieuw uit een rebound en liet Vonk kansloos: 1-2. Enkele minuten later verloor Ajax de hoop op winst helemaal, toen de ingevallen Stam wéér uit een rebound scoorde. Balverlies van Juanfrán aan Ikedia ging daaraan vooraf. Vlak voor tijd moest Vonk voor de vierde keer de bal uit het net vissen. Willemsen veranderde een vrije trap van richting waarop de Ajax-verdediging opnieuw het nakijken had. Dat Charisteas daarvoor nog fraai binnenkopte uit een corner, kon de nederlaag niet minder zuur maken.

,,Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld", liet Van den Brom weten. ,,We hoopten op een leuke wedstrijd, verwachtten dat ook gezien de beide elftallen. In de eerste helft kregen we ook genoeg kansen, maar we bleken niet scherp genoeg voor het doel. De tweede helft was ronduit dramatisch. Normaal gesproken gebeurt zoiets andersom en dan kun je in de rust nog dingen herstellen. Maar nu dachten we in de rust dat wij er het beste voor stonden en dat leek ook zo. Van de manier waarop we de tegengoals weggaven, word je bepaald niet vrolijk. Alle voorwaarden voor een leuke wedstrijd waren aanwezig, maar zo pakte het niet uit. Ik ben er behoorlijk ziek van", aldus de trainer.