Menu
Jong Ajax verrast met zege op VVV

Jong Ajax verrast met zege op VVV

Jong Ajax heeft in de Jupiler League voor een daverende verrassing gezorgd door titelkandidaat VVV-Venlo te verslaan: 4-1. Op de Toekomst verzorgden maandag Lucas Andersen, Ricardo Kishna en Lesly de Sa (2) de Ajax-treffers. Jong Ajax revancheerde zich met de zege waardig voor de eerdere 5-1-nederlaag in Venlo. Jong Ajax boekte bovendien zijn grootste zege in dit seizoen.

De Venlonaren maakten een onvervalste vliegende start op de Toekomst. VVV-Venlo was in de openingsminuten de dominante partij en drukte het overwicht na zes minuten uit in een voorsprong. Een minuut nadat Mickey van der Hart zijn ploeg nog had behoed voor een tegentreffer werd de keeper toch geklopt. Veel kon de talentvolle keeper daar overigens niet aan doen. De wijze waarop Leon de Kogel toesloeg, een stiftbal vanaf ruim zestien meter, was zeer fraai. De Kogel duelleerde met Mike van der Hoorn maar vond vanaf grote afstand voldoende tijd en ruimte om de bal loepzuiver over Van der Hart te liften. Toeschouwer Dennis Bergkamp moet er, als voormalig specialist in stiftballen en mooie doelpunten, op Ajax’ sportcomplex ook van hebben genoten.

Jong Ajax herstelde zich vervolgens goed van de bij vlagen tumultueus verlopen openingsfase. VVV-Venlo leek veel van zijn krachten en geloof juist in de beginfase te hebben verspeeld. Tot aan de rust dwong vooral de steeds solider voetballende thuisploeg riante kansen af. Stefano Denswil deed met zijn kopbal, na een kwartier, voor het eerst iets terug. Stanislav Lobotka (woest schot, net naast) en Van der Hoorn (kopbal) slaagden er niet in te scoren. Spits Ricardo Kishna zag zijn inzet ook gered door de uitstekend keepende Niki Maënpää. Vijf minuten voor de rust was de verdiende gelijkmaker eindelijk een feit. Middenvelder Lucas Andersen slalomde de Limburgse zestien binnen en rondde met rechts hard en zuiver af: 1-1.

De Ajacieden gingen na rust op dezelfde goede voet verder. Kishna hielp zijn ploeg zeven minuten na rust aan een voorsprong. Kenny Tete stuurde de spits met een onvervalste no-look pass diep, waarna Kishna het overzicht behield en de 2-1 koel voorbij Maënpää schoof. De aanvaller hielp niet alleen zijn ploeg aan een treffer; Kishna tekende maandag en passant ook voor zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. VVV-Venlo, de topploeg in de Jupiler League aast op een periodetitel, leek het spoor na de tweede tegentreffer aardig bijster. Slechts vijf minuten na de fraaie afronding van Kishna bewees ook Lesly de Sa over scorend vermogen te beschikken. Na de laatste Venlose verdediger te hebben afgeschud, omspeelde de vleugelaanvaller ook Maënpää: 3-1.

Jong Ajax had tegen titelkandidaat VVV-Venlo liefst vier keer reden tot juichen. Jong Ajax had tegen titelkandidaat VVV-Venlo liefst vier keer reden tot juichen.

Weinigen hadden vooraf gedacht aan zo’n tussenstand. VVV-Venlo is nog altijd in de race voor het kampioenschap van de Jupiler League. Na de nederlaag tegen Telstar (3-1) zag trainer Fons Groenendijk zijn Jong Ajacieden juist verder afzakken op de ranglijst van de Jupiler League. De Amsterdamse Beloften konden een opsteker uitstekend gebruiken. Kenny Tete had de Amsterdamse feestvreugde kunnen verhogen. De uitblinkende Ajacied mikte zijn inzet recht in de handen van Maënpää. Het slotakkoord was voor (opnieuw) De Sa. Op aangeven van invaller Sheraldo Becker – koud twee minuten binnen de lijnen – schoot De Sa van dichtbij hard raak.

,,VVV is een goede ploeg en titelkandidaat, een tegenstander bovendien die al een tijdje alles won'', blikte Jong Ajax-trainer Fons Groenendijk na afloop tevreden terug. ,,Maar na de gelijkmaker werd het bij ons beter, terwijl het bij VVV juist slechter ging. We hebben de tweede helft gedomineerd. Precies zoals we dat als Ajax ook willen. Onder meer met combinatievoetbal. Iedereen heeft vanuit zijn positie ook goed gespeeld.''

Zo bleef de Limburgers weinig bespaard, maandagavond op de Toekomst. Op de zege van Jong Ajax viel weinig tot niets af te dingen. Op basis van de geleverde arbeid en het getoonde spel was de thuisploeg maandag de verdiende overwinnaar. De Jong Ajacieden konden na afloop terugkijken op een geslaagde avond. ,,Het is dit seizoen qua resultaat wel eens anders geweest'', besloot Groenendijk de sportief geslaagde avond. ,,Vooraf hadden we ook een moeilijk duel verwacht. Na de 0-1 weet je helemaal dat het moeilijk kan worden. Uiteindelijk hebben we terecht gewonnen en werd het een leuke avond. We moeten hier echt even van genieten.''

Opstelling Jong Ajax:
Van der Hart; Ligeon, Van der Hoorn, Denswil, Tete; Van den Boomen, Andersen, Lobotka (81. El Hasnaoui); De Sa, Kishna (88. Becker), Sana.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Doelman Mickey van der Hart trof geen enkele blaam bij de openingstreffer van VVV-Venlo. Doelman Mickey van der Hart trof geen enkele blaam bij de openingstreffer van VVV-Venlo.
Spits Ricardo Kishna behoorde maandag tot de uitblinkers bij Jong Ajax. Spits Ricardo Kishna behoorde maandag tot de uitblinkers bij Jong Ajax.
Lucas Andersen hielp de thuisploeg vlak voor rust aan de gelijkmaker: 1-1. Lucas Andersen hielp de thuisploeg vlak voor rust aan de gelijkmaker: 1-1.
Ajax-verdediger Ruben Ligeon toont zijn onverzettelijkheid. Ajax-verdediger Ruben Ligeon toont zijn onverzettelijkheid.
Na een fraaie pass van Tete rondde Kishna beheerst af... Na een fraaie pass van Tete rondde Kishna beheerst af...
...Waarna de spits de felicitaties ontving na zijn 2-1, kort na de pauze. ...Waarna de spits de felicitaties ontving na zijn 2-1, kort na de pauze.
Ook Tobias Sana speelde een nuttige wedstrijd. Ook Tobias Sana speelde een nuttige wedstrijd.
Kenny Tete raakte, net als zijn ploeggenoten, steeds beter op dreef. Kenny Tete raakte, net als zijn ploeggenoten, steeds beter op dreef.