Menu
Jong Ajax verslaat ADO’20

Jong Ajax verslaat ADO’20

Jong Ajax heeft zaterdag in een oefenwedstrijd met 2-1 van hoofdklasser ADO’20 gewonnen. Op Sportpark Schanszicht (thuishaven van ZVV Zaandijk) maakte Mounir El Hamdaoui beide Ajax-goals. De wedstrijd maakte onderdeel uit van de Cees Groot Memorial Day.

Alle doelpunten vielen voor rust in het regenachtige Zaandijk. Met twee fraaie doelpunten poetste Mounir El Hamdaoui in de eerste driekwartier een 1-0 achterstand weg, die Jong Ajax al in de eerste minuut had opgelopen. In de tweede helft gebeurde er weinig meer. Jong Ajax-coach Gery Vink: ,,De eerste helft was heel acceptabel met veel kansen en twee prachtige goals van El Hamdaoui. Helaas raakten we Yener Arica (lies) en Jody Lukoki (knie) snel kwijt. Na rust werd het slordig en leden we teveel balverlies.”

De wedstrijd tussen Jong Ajax en ADO’20 was een van de drie duels op de Cees Groot Memorial Day. Op de jaarlijkse herdenkingsdag voor de in 1988 overleden Cees Groot namen eerder op de dag ook de vrouwen van Fortuna Wormerveer en Zaandijk het tegen elkaar op, gevolgd door de streekderby Zaandijk - KFC.

Zowel voor ZVV Zaandijk als voor Ajax spelen de gebroeders Groot een bijzondere rol in de clubgeschiedenis. De aanvallers speelden in hun jonge jaren voor ZVV Zaandijk en kwamen later in 1959 allebei naar Ajax. Daar maakten ze jarenlang furore en bovenal heel veel doelpunten. Cees Groot maakte in totaal honderd competitiegoals in Amsterdamse dienst. Broer Henk staat nog steeds in de geschiedenisboeken van Ajax met het indrukwekkende aantal van 41 competitietreffers in één seizoen. Cees keerde uiteindelijk terug bij Zaandijk waar hij eerst als spits en later als trainer bij de club betrokken was. Nog ieder jaar eert die club hem bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen met de Cees Groot Memorial Day.

Opstelling Ajax: Chiel Kramer, Ruben Ligeon, Ricardo van Rhijn, Jan-Arie van der Heijden, Henri Toivomaki, Joeri de Kamps, Nicolas Lodeiro (60. Dico Koppers), Ismail Aissati, Jody Lukoki (30. Ricardo Kip), Mounir El Hamdaoui, Yener Arica (20. Tom Boere).

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst