Menu

Jong Ajax verslaat Den Bosch in Amstel Cup

Jong Ajax won in Den Bosch met 2-0 van de huidige topclub in de Gouden Gids Divisie. In de eerste helft scoorde Robin Muller van Moppes na acht minuten, Nicolae Mitea maakte er vijf minuten na rust 0-2 van. In de eerste helft was het spel van de Ajacieden niet geweldig, maar na rust werd het beter en kwamen de Amsterdammers niet meer in de problemen.

Ajax speelde met zes spelers van de A-selectie in de basis: Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Anthony Obodai, Victor Sikora, Jari Litmanen en Nicolae Mitea. De elf werden gecompleteerd door Jerold Promes, Thomas Vermaelen in het centrum van de verdediging, José Valencia, Michael Krohn-Dehli en Robin Muller van Moppes.

Al na enkele minuten was de eerste kans voor Den Bosch. Een te zachte terugspeelbal van Promes werd gelukkig op tijd onderschept door Stekelenburg, voordat een Brabantse aanvaller er zijn voordeel mee kon doen. Slechts twee minuten later lag de bal aan de overkant in het doel. Krohn-Dehli slalomde op de rand van het zestienmetergebied door de verdediging van Den Bosch, legde vervolgens breed op Obodai, die met een subtiel passje Muller van Moppes aanspeelde. De middenvelder draaide handig tussen twee verdedigers door en schoot halfhoog links in de hoek.

De terugspeelbal van Promes was tekenend voor hoe de Ajax-defensie in de eerste helft opereerde: angstig en dus zonder durf. Trainer John van ´t Schip wilde per se het centrale verdedigingsduo, Promes en Vermaelen, samen laten spelen, in plaats van een speler uit de A-slectie op die positie. ,,We hebben de laatste weken getraind met deze twee op hun samenwerking achterin. Als bijvoorbeeld een spits doorbreekt, hoe ze dat het beste kunnen oplossen en snel weer moeten opbouwen. Of hoe ze moeten reageren als zij tegenover twee spitsen komen te staan. In de eerste helft zag je dat ze beiden wat onwennig waren, in de tweede helft ging dat een stuk beter. Maar je ziet dat ze allebei nog wat te leren hebben'', verklaarde de trainer.

Na het doelpunt brak een periode aan waarin Ajax de wedstrijd controleerde, maar Den Bosch kon af en toe behoorlijk gevaarlijk worden. Vooral dankzij Maarten Stekelenburg werd er door de thuisploeg niet gescoord. Tegen het einde van de eerste helft begon Ajax wat slordiger te spelen, waardoor het niet veel scheelde of er had bij rust een gelijke stand op het scorebord gestaan. Maar Stekelenburg deed zijn werk meer dan uitstekend en de meegereisde Ajax-supporters bleven luidkeels achter hun club staan.

,,In de rust hebben we gezegd dat ze brutaler en actiever moesten voetballen'', zei Van 't Schip. En de Ajacieden luisterden. Nicolae Mitea eiste meteen na rust een hoofdrol voor zich op. Drie keer kwam hij op over links. De eerste keer schoot hij hard naast, de tweede keer rolde de bal onder de keeper door, maar ging hij net naast en met de derde keer liet hij zien wel degelijk te kunnen scoren. Het was de moeilijkste kans voor de Roemeen, maar hij passeerde nu achteloos een aantal verdedigers, sneed het strafschopgebied in en haalde verwoestend uit. De bal vloog in het dak van het doel en Ajax stond op een 2-0 voorsprong.

Ajax bleef vervolgens dominant en speelde beter dan in de eerste helft en beter dan de tegenstander. FC Den Bosch probeerde natuurlijk van alles, maar raakte gefrustreerd en incasseerde daardoor veel, onnodige, gele kaarten. Twintig minuten voor tijd kreeg aanvoeder Uneken ook geel, en mocht vertrekken na een opmerking tegen de scheidsrechter. Tien Bosschenaren konden tegen de Amsterdammers niets meer uitrichten.

Over het resultaat was Van 't Schip uiteraard tevreden, over het vertoonde spel niet helemaal. ,,Na het eerste doelpunt konden we niet de rust bewaren. Den Bosch belette ons om goed op te bouwen. In de tweede helft ging het beter. Toch hebben we nooit ons niveau gehaald, maar al met al hebben we wel verdiend gewonnen.'' Van 't Schip wilde de 'schuld' van het niet halen van het niveau niet wijten aan het feit dat toch de helft van het team bestond uit spelers uit de A-selectie. ,,Het is natuurlijk wel zo dat de dingen waar je op traint, bepaalde patronen, niet in de wedstrijd tot uitvoering kunnen worden gebracht. Het kan een oorzaak zijn van het onrustige spel in de eerste helft, maar dat is te makkelijk. Dus waar het precies aan lag, weet ik niet.''

In de volgende ronde van de Amstel Cup zit Ajax 1 ook in de koker. ,,Dat betekent dat in de achtste finales meer jongens uit mijn eigen selectie mee kunnen doen omdat er veel spelers nodig zijn voor twee teams. Ik hoef dan minder van 'mijn' jongens teleur te stellen. Zij krijgen dan meer minuten op hoger niveau. En dat is precies het doel dat we ons gesteld hadden'', aldus de trainer.

Robin Muller van Moppes, die het prachtige eerste doelpunt maakte, was blij met de overwinning, maar niet alleen met dat en het bereiken van de volgende ronde. ,,Ik vond het bijzonder om met Jari Litmanen te spelen. Daar droomde ik van en nu stond ik met hem in het veld. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar ik vond dat we goed hebben gespeeld. Nu de achtste finales. Wie ik wel zou willen loten? Ehm, Hoek thuis? Nee hoor, als ik echt zou mogen kiezen, zou ik thuis wel tegen Feyenoord willen spelen…''