Menu
Jong Ajax verslaat ook Fortuna Sittard

Jong Ajax verslaat ook Fortuna Sittard

Jong Ajax blijft goed op dreef in de Jupiler League. De Amsterdammers wonnen zaterdag de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-2) en bemachtigden daarmee de koppositie. Sheraldo Becker en Richairo Zivkovic verzorgden de doelpunten. Riechedly Bazoer kreeg na een half uur rood van scheidsrechter Ingmar Oostrom, die in Sittard aanzienlijk meer spelers op de bon slingerde of zelfs verwijderde.

Jong Ajax trad zaterdag voor zijn tweede optreden in de Jupiler League 2014-2015 onder meer aan met de verdedigers Ricardo van Rhijn, Stefano Denswil en Joël Veltman. Rechtsback Van Rhijn vierde in Sittard zijn rentree na een hamstringkwetsuur. De international zou, vooraf bepaald, een uur meespelen. Denswil en WK-ganger Veltman mochten vooral kostbaar wedstrijdritme opdoen. Het trainersduo Andries Ulderink en Jaap Stam hadden verder onder meer ook de beschikking over Lerin Duarte en Richairo Zivkovic.

De wijze waarop Sheraldo Becker de score na een kleine tien minuten spelen opende, was oogstrelend te noemen. De aanvaller werd vanaf riante afstand feilloos aangespeeld door zijn doelman Norbert Alblas. De rechtsbuiten kon aannemen, zich iets dichter bij het Limburgse doel manoeuvreren en de aanval met een fraai afstandsschot afronden. Het met links afgevuurde schot bleef buiten bereik van de keeper: 0-1. ,,We begonnen gewoon goed'', blikte Andries Ulderink terug. ,,Het leverde ons ook de goede goal op van Becker. We maakten soms, hooguit enkele verkeerde keuzes.''

Op de trainersbank van Fortuna Sittard zat een oude bekende. Oud-Ajacied Peter van Vossen zwaait dit seizoen de scepter over de Sittardse trots. De aanvaller droeg in de seizoenen 1993-1994 en 1994-1995 in 55 officiële duels het Ajax-shirt. In het laatstgenoemde voetbaljaar had de Zeeuw een aandeel in de Champions League-zege van Ajax.

Na een halfuur spelen moesten de gasten met een man minder verder. Riechedly Bazoer moest een stevige ingreep bekopen met rood. Zijn collega-middenvelders Danny Bakker en Lerin Duarte zakten in het vervolg iets in, om de vrijgevallen centrale positie van Bazoer op te vangen. De Amsterdammers schakelden over op een geslotener speelwijze; de ruimtes bleven klein voor de Limburgers. Ondanks de overtalsituatie kwamen de Limburgers voor rust nauwelijks in de buurt van Alblas. ,,Toch liep het na de rode kaart bij ons moeizamer'', vervolgde Ulderink. ,,We kwamen vooral na de rust meer onder druk.''

Rechtsbuiten Sheraldo Becker bezorgde Jong Ajax al na een kleine tien minuten een voorsprong, die verder vrijwel geen moment meer in gevaar kwam. Rechtsbuiten Sheraldo Becker bezorgde Jong Ajax al na een kleine tien minuten een voorsprong, die verder vrijwel geen moment meer in gevaar kwam.

Direct na de pauze drongen de Limburgers ook iets nadrukkelijker aan. Dit keer moest Alblas wél in actie komen op kansen en kansjes voor de thuisploeg. Ramon Voorn was vijf minuten na rust dicht bij een gelijkmaker. De aanvoerder zag zijn scherp ingeschoten bal eindigen op de vuisten van Alblas.

De wedstrijd nam welgeteld drie minuten later, uitgerekend voor de aanvoerder een bizarre wending. Voorn werkte Lerin Duarte (bezig aan een veelbelovende combinatie met Zivkovic) in de eigen Limburgse zestien tegen het gras. Scheidsrechter Oostrom was ook dit keer onverbiddelijk, met de rode kaart voor de Fortuna-captain. Zivkovic ontfermde zich over de strafschop en schoot Ajax in de 55ste minuut onberispelijk naar 0-2.

Na de treffer van Zivkovic was het Amsterdamse perspectief plots weer een stuk aantrekkelijker. Jong Ajax koesterde een stabiele voorsprong en was niet langer in ondertal. Sterker nog: het duurde niet lang voordat de Ajacieden zelfs over een man meer beschikten. De thuisploeg speelde de laatste twintig minuten van het rommelige duel zelfs met negen man uit. Jordy ter Borgh kwam volgens Oostrom te hard in op Veltman. De sanctie was een inmiddels bekende: rood. Zo eiste de jonge arbiter Oostrom onbedoeld een hoofdrol op in het Offermans Joosten Stadion. In totaal ontvingen zes spelers een gele prent en werden dus drie voetballers helemaal verwijderd van de grasmat. Die statistiek kwam de wedstrijd niet ten goede. De overtredingen, kaarten en het bijbehorende oponthoud waren vervelende dissonanten.

De Amsterdamse overwinning kwam (zeker) de slotfase geen moment meer in gevaar. Op de 3-0-thuisoverwinning op Telstar liet Jong Ajax zodoende een buitenshuis geboekte 0-2-zege volgen op Fortuna Sittard. De goed verlopen rentree van Ricardo van Rhijn en de speelminuten (plus gewonnen wedstrijdritme) voor Joël Veltman en Stefano Denswil waren zaterdag, figuurlijk gezien, extra winstpunten in Sittard. ,,Het liefst maak je er nog een of twee doelpunten bij'', vond Ulderink. ,,Maar dat lukte niet. Ook niet omdat het echt een heel zwaar veld was. Gezien het aantal kaarten zou je ook denken dat het een heel harde wedstrijd was. Maar dat was het niet. Ricardo en Joël hebben het ook prima gedaan.''

Jong Ajax is met de twee zeges koploper, al kan Almere City FC (dat zaterdagavond nog in actie komt) de koppositie dezelfde dag nog overnemen. De Jong Ajacieden vervolgen de Jupiler League vrijdag met een thuiswedstrijd tegen provinciegenoot FC Volendam. Het duel wordt vanaf 20:00 uur op de Toekomst gespeeld. Vrijdagavond zal blijken of de Ajacieden de prima competitiestart een goed vervolg kunnen geven. ,,De maandag daarna spelen we uit tegen Achilles'', besloot Ulderink. ,,Het worden dus interessante wedstrijden. Zeker als je bovenin bij wilt blijven.''

Scoreverloop: 10. Becker 0-1, 55. Zivkovic 0-2 (penalty).

Opstelling Jong Ajax: Alblas; Van Rhijn (61. Van Bruggen), Veltman (77. Gravenberch), Denswil, Owusu; Bazoer, Bakker, Duarte; Becker, Zivkovic, Menig (70. Acolatse).

Niet ingezette wissels: Mous, Gravenberch, Boccara, Hendriks.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Pro Shots/Henk Korzelius

Joël Veltman deed weer kostbaar wedstrijdritme op met Jong Ajax tegen Fortuna Sittard. Joël Veltman deed weer kostbaar wedstrijdritme op met Jong Ajax tegen Fortuna Sittard.
Richairo Zivkovic hielp Jong Ajax uit een strafschop aan de 0-2. Richairo Zivkovic hielp Jong Ajax uit een strafschop aan de 0-2.