Menu
Jong Ajax verslaat ook Jong PSV

Jong Ajax verslaat ook Jong PSV

Jong Ajax heeft maandag in het Philips Stadion in Eindhoven met 2-4 van Jong PSV gewonnen. Na een slechte eerste helft waarin de ploeg van trainer Fons Groenendijk een 2-0-achterstand opliep, walste Jong Ajax uiteindelijk alsnog over Jong PSV heen. De Ajax-goals kwamen van Dejan Meleg, Stanislav Lobotka (foto) en Fabian Sporkslede.

Na de 2-1-zege op Jong FC Twente van afgelopen vrijdag hoopte Jong Ajax ook deze maandag tegen de leeftijdgenoten van Jong PSV op een positief resultaat. Trainer Fons Groenendijk had echter wel te maken met veel afwezigen door de (inter-)nationale verplichtingen van een aantal van zijn spelers. Dat betekende dat Jong Ajax slechts vier spelers naast zich op de bank had. De aanvoerder van afgelopen vrijdag, Joeri de Kamps, werd enkele uren eerder aan sc Heerenveen verhuurd.

Al binnen een minuut had Jong Ajax op voorsprong kunnen staan toen Dejan Meleg in kansrijke positie kwam. Doelman Tyton redde echter bekwaam. Daarna ging het hard, want na tien minuten stond Jong Ajax op een 2-0-achterstand door goals van Mohamed Rayhi en Rubén Bentancourt. Aan het einde van de eerste helft kwam Jong Ajax beter in het spel, maar tot grote kansen leidde dat niet voor de Amsterdammers. Wel kreeg de thuisploeg nog een strafschop nadat de ongelukkig spelende Derwin Martina hands had gemaakt. Dat de rechtsback buiten het zestienmetergebied stond, was de scheidsrechter ontgaan. Peter Leeuwenburgh redde uitstekend op het harde schot van aanvoerder Menno Koch, waardoor de tussenstand 2-0 bleef.

Vertwijfeling bij Lobotka (l), Leeuwenburgh en Kuipers na de 2-0. Vertwijfeling bij Lobotka (l), Leeuwenburgh en Kuipers na de 2-0.

In de tweede helft was het spelbeeld honderdtachtig graden gedraaid. Nu was het Jong Ajax dat voetbalde en Jong PSV dat reageerde, of beter gezegd: nauwelijks reageerde. Vijf minuten na rust verzuimde Meleg zichzelf al te belonen nadat hij fraai door de defensie van PSV was geslalomd. Zijn schot ging over, maar in de vijftigste minuut had hij zijn goal toch te pakken. Aan de rechterkant ging Riechedly Bazoer goed door en schoot Meleg van dichtbij raak: 2-1. De wedstrijd lag weer helemaal open.

Vijf minuten later was de achterstand helemaal weggepoetst toen Stanislav Lobotka de 2-2 binnen tikte. Jong Ajax rook bloed en kwam via opnieuw een goal van Meleg - hij nam de bal in de loop met de hak fraai mee - voor het eerst op voorsprong: 2-3. Nog was de koek niet op voor de Amsterdamse formatie. Nadat Martina goed was doorgegaan werd hij gestuit door Tyton en kreeg Jong Ajax een strafschop mee. Aanvoerder Fabian Sporkslede schoot onberispelijk raak en tekende daarmee voor de 2-4.

Trainer Fons Groenendijk wist wel wat er in de eerste helft mis was met zijn team: ,,Als de helft van het team hier met een fototoestel op het veld staat, dan zijn ze onder de indruk. In de rust heb ik de spelers gevraagd waarom ze bij Jong Ajax spelen. Ik heb ze gezegd dat als ze de schroom van zich af zouden gooien en de dingen zouden doen die ze beheersen, dat ze kunnen winnen. Ze keken me vreemd aan, maar deden wel de dingen die we willen zien. Ze toonden flair, namen het initiatief en gingen vooruit voetballen. Het is leuk dat je wint, maar belangrijker was dat we hebben gezien wat we wilden zien."

Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh; Martina, Gravenberch, Sporkslede, Kuipers; Bazoer (90. Marinkovic), El Hasnaoui, Lobotka; De Sa, Hendriks (62. Lazic), Meleg (89. Vermeij)
Niet ingezet: Schmitz

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Paul Roling

Riechedly Bazoer keerde als Ajacied terug bij de club waar hij lang speelde, PSV. Riechedly Bazoer keerde als Ajacied terug bij de club waar hij lang speelde, PSV.