Menu
Jong Ajax verslaat RKC in duel met veel kaarten

Jong Ajax verslaat RKC in duel met veel kaarten

Ook Jong Ajax heeft het eerste competitietreffen van het seizoen winnend afgesloten. Tegen Jong RKC Waalwijk werd het op het eigen veld 2-1 voor de thuisclub. Jan Vertonghen en Stanley Aborah maakten de doelpunten in de wedstrijd die verder werd ontsierd door veel kaarten, waarvan drie met de kleur rood.

Jong Ajax, met Daniël de Ridder als linksbuiten en Rachid Tiberkanine in de spits, begon goed aan de wedstrijd. Al na enkele minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Jan Vertonghen, die ’s middags zijn contract tekende, schoot na een een-twee met Tiberkanine vanaf de linkerkant raak: 1-0.

Nog geen tien minuten later ging Robbert Schilder onderuit in het strafschopgebied van RKC, wat Ajax een penalty opleverde. Aanvoerder Stanley Aborah meldde zich en schoot in de rechterhoek voorbij keeper Jurgen Wevers van de Brabantse ploeg.

Niet lang daarna kwam RKC terug in de wedstrijd. Na balverlies van Ajax passeerde Anthony Fabri Ajax-doelman Kenneth Vermeer. Er waren twintig minuten gespeeld en het publiek zag een vermakelijke wedstrijd in een heerlijk avondzonnetje.

Niet lang daarna echter ging het mis. Scheidsrechter Diks, die ook de wedstrijd van Jong Ajax tegen AFC leidde tijdens de Open Dag begin deze maand, verloor de controle over de wedstrijd. De spelers van RKC maakten veel overtredingen en Diks vond veelvuldig de weg naar zijn borstzakje voor de kaarten, ook voor 'domme' overtredingen zoals het wegtikken van de bal nadat er is gefloten. ,,Je weet dat een scheidsrechter bij zo'n eerste wedstrijd extra alert is op het handhaven van aangepaste en veranderde regeltjes", verklaarde Van den Brom. Vlak voor rust bereikte het duel een dieptepunt toen Daniël de Ridder het aan de stok kreeg met zijn directe tegenstander Rijsbergen. De Waalwijker had al eerder in de eerste helft een aantal overtredingen nodig gehad om De Ridder te stoppen, maar nu liet de Ajacied zich ook gaan. In een opstootje waar uiteindelijk bijna de twee volledige teams zich mee gingen bemoeien, trok Diks tweemaal de rode kaart: zowel De Ridder als Rijsbergen mocht gaan douchen. Daarvoor had de leidsman al drie keer een gele kaart uitgedeeld.

Na rust was het niet best. Rachid Tiberkanine kreeg een gele kaart wegens protesteren en twee RKC’ers werden ook bestraft vanwege een overtreding. Uitgespeelde kansen waren er niet. Vertonghen produceerde een goed schot uit een indirecte vrije trap die corner werd getikt en een schot van Jerghinio Sahadewsing ging over.

En weer ging het vlak voor het einde mis. Nu kreeg Sahadewsing ruzie met Touvarno Pinas. Beide spelers kregen een gele kaart. Voor Pinas was het echter zijn tweede, zodat ook hij mocht gaan douchen. In de laatste vijf minuten kwam RKC twee keer dicht bij het doel van Vermeer, een keer voor een corner, een keer met een vrije trap vlak buiten het zestienmetergebied. In beide gevallen kwam de boomlange keeper van RKC mee naar voren, maar ook hij kon zijn team niet langszij brengen. Jong Ajax heeft daardoor dus de eerste drie punten binnen.

,,We bleven niet voetballen”, verklaarde John van den Brom na afloop. ,,Het eerste halfuur hebben we goed gespeeld, met twee fantastische goals. Maar daarna ging ongeveer alles fout. Ik heb in de rust gezegd dat we niet mee moesten gaan in de strijd van RKC. Je weet dat zij als ze tegen Ajax voetballen alles in de strijd zullen gooien. In het eerste halfuur kwamen ze er niet aan te pas. Maar wij speelden tegen het einde van de eerste helft in een te laag tempo. We lieten de bal niet goed lopen op. Jammer, want het was een prachtig veld. In de tweede helft is er weinig gevoetbald. Dat er zoveel kaarten zijn gevallen is buitengewoon vervelend. Gelukkig hebben we een grote selectie, maar als het zo door gaat zullen we die hard nodig hebben. Ik moet wel zeggen dat Aborah het goed heeft gedaan. Hij werd constant uitgedaagd door de tegenstander. Maar hij heeft uitgedeeld en geïncasseerd met verstand. Op het moment dat hij nog een bal in zijn rug kreeg geschoten toen er al was gefloten, bewaarde hij de rust. Zo hoort het.”