Menu
Jong Ajax verslaat Sparta

Jong Ajax verslaat Sparta

Jong Ajax heeft na zeven nederlagen op rij een goed resultaat geboekt in de Jupiler League. Tegen het hooggeklasseerde Sparta Rotterdam won Jong Ajax met 2-1. Een eigen doelpunt van Khalid Sinouh en een fraaie treffer van Lesly de Sa waren daar verantwoordelijk voor. Een ander lichtpuntje was de rentree van Lerin Duarte die 55 minuten meespeelde.

Het was weer even wennen voor Jong Ajax: winnen. De laatste overwinning dateerde van 20 september in de uitwedstrijd bij Eindhoven. Wie een blikt werpt op de opstelling van die avond en die van deze zondag ziet dat er slechts vier spelers toen en nu speelden. Aanvoerder Bas Kuipers, Kenny Tete, Tobias Sana en Lesly de Sa. Nu bestond de hele verdediging, op eerste jaars senior Kuipers na, uit A-junioren. Zij ondervonden dat Jong Ajax en Sparta in de eerste helft aardig aan elkaar gewaagd waren. Bij Jong Ajax kwam het grootste gevaar via middenvelder Vincent Vermeij. Nadat de boomlange Ajacied in de tiende minuut met het hoofd net geen richting kon geven aan een door Lesly de Sa teruggelegde bal, leek hij in de negentiende minuut de score te openen. Op miraculeuze wijze zag hij echter zijn bijna niet te missen inzet via een Spartaans been naast gaan. Maar in de 22e minuut konden zijn armen wel in de lucht. Vermeij stichtte gevaar na een vrije trap van De Sa en Sinouh raakte daar zo van in de war dat hij de bal in zijn eigen doel sloeg, 1-0 voor Jong Ajax. ,,Dat mag ook wel een keer”, vond de gelukkige trainer Alfons Groenendijk na afloop. ,,Het heeft ons de laatste tijd niet meegezeten. We waren er tegen Helmond Sport en De Graafschap dicht bij, maar nu komt de beloning.”

Lerin Duarte maakte zijn rentree. Lerin Duarte maakte zijn rentree.

Lang konden de Amsterdammers aanvankelijk niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten later was het al weer gelijk. Na een corner zaten doelman Peter Leeuwenburgh en de verdedigers van Jong Ajax mis en kon Mario Bilate de bal in het doel werken, 1-1. Ook na de goals was er op het veld geen duidelijk veldoverwicht te bespeuren tussen de nummer 2 en de nummer 19 van de Jupiler League. Sparta probeerde het met lange ballen, waarvan er pal voor rust nog eentje bijna door de benen van Leeuwenburgh verdween. Jong Ajax had de pech dat Sinouh een schot van De Sa nipt uit de hoek werkte.

In de tweede helft had Jong Ajax het betere van het spel. Na 55 minuten verliet Lerin Duarte het veld. Hij keek tevreden terug op zijn optreden. ,,Het belangrijkste is dat ik ritme opdoe en mijn niveau haal. Nu is het opbouwen. Ik heb gedaan wat ik kan en ben blij met de minuten die ik nu heb gemaakt. Nu gaan we kijken hoe het voelt en wanneer de trainer weer een beroep op mij doet. Dat ik tegen m'n oude cluppie Sparta mijn rentree maakte, was extra leuk. Ik zie ze het liefste terugkomen in de Eredivisie maar we hadden de drie punten nu hard nodig."

Duarte zag vanaf de bank dat de kansen op de tweede goal met name via Vermeij en De Sa kwamen. Bij de inzetten van Vermeij redde Sinouh tot tweemaal toe en De Sa schoot net naast. De behendige rechtsbuiten haalde echter een kwartier voor tijd zijn gram. Met een prachtige actie schoot hij schitterend binnen, 2-1. Sparta moest komen, maar slaagde er niet in het Jong Ajax echt lastig te maken. Omdat ze wel probeerden de gelijkmaker te forceren kregen de Ajacieden meer ruimte. Onder meer door prachtige steekpasses van de uitstekend spelende Branco van den Boomen, kwamen de Amsterdammers gevaarlijk door. Kansen op de bevrijdende derde treffer waren er in de slotfase genoeg, onder meer voor Djavan Anderson maar gescoord werd er niet meer. ,,Deze zege hadden we echt even nodig”, verzuchtte Groenendijk. ,,Je neemt die nederlagen toch met je mee. Winnen is wel lekker. De jongens van de A-selectie waren vandaag echt van toegevoegde waarde. We hebben vandaag gevochten voor elke meter én voor elkaar. Ik heb echt van onze vechtlust genoten.”

Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh; Anderson, Van den Boomen, Tete, Kuipers; Vermeij, Sana, Duarte (55. S. Sno); De Sa (90. Lazic), Hoesen, De Bondt (88. Hendriks)

Niet ingezet: Alblas, Wang, Bitter

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Danny Hoesen deed ritme op in Jong Ajax. Danny Hoesen deed ritme op in Jong Ajax.

Lerin Duarte maakte zijn rentree. Hij speelde 55 minuten. Lerin Duarte maakte zijn rentree. Hij speelde 55 minuten.
Vermeij is betrokken bij de 1-0, die via doelman Khalid Sinouh tot stand kwam. Vermeij is betrokken bij de 1-0, die via doelman Khalid Sinouh tot stand kwam.
De vreugde is groot bij Jong Ajax na de openingsgoal. De vreugde is groot bij Jong Ajax na de openingsgoal.
Djavan Anderson moest stevig aan de bak tegen Sparta. Djavan Anderson moest stevig aan de bak tegen Sparta.
Peter Leeuwenburgh heeft de bal klemvast. Peter Leeuwenburgh heeft de bal klemvast.
Lesly de Sa besliste de wedstrijd. Lesly de Sa besliste de wedstrijd.

Alfons Groenendijk was een tevreden man. Alfons Groenendijk was een tevreden man.