Menu
Jong Ajax verspeelt dure punten

Jong Ajax verspeelt dure punten

Jong Ajax heeft maandagavond dure punten verspeeld in de strijd om het kampioenschap. Het team van Pieter Huistra en Fred Grim leek op Sportcomplex de Toekomst een slechte wedstrijd tegen Jong Willem II met een nipte zege te bekronen, maar een doelpunt in blessuretijd werd de Beloften van Ajax uiteindelijk fataal: 2-2.

Met een ferme knal uit een corner leek Aras Özbiliz vijf minuten voor tijd de man van de avond te worden. Leek, want zijn ‘winnende’ doelpunt had slechts een korte houdbaarheidsdatum. In de 92e minuut werd niet Özbiliz, maar Willem II-speler Sidney Schmelz de gevierde man met zijn gelijkmaker. ,,We hadden het gewoon professioneel uit moeten spelen. Zeker als je vlak voor tijd nog op voorsprong komt”, zei de beoogde hoofdrolspeler daar na afloop over.

Zeker omdat de Ajacieden vorige week de koppositie in de Eredivisie voor Beloften pakten, werd er maandagavond veel van de lijstaanvoerder verwacht. Helemaal met de hekkensluiter als opponent. Toch kon aan die wens niet worden voldaan op het hoofdveld van de Toekomst.

De avond begon stroef voor Jong Ajax. ,,Te weinig energie, te weinig inzet”, was de kernachtige verklaring van trainer Pieter Huistra daarover. ,,Als je zo begint loop je de hele wedstrijd achter de feiten aan en roep je het uiteindelijk over jezelf af.” Huistra doelde daarmee onder meer op de openingstreffer die de bezoekers in de 18e minuut op voorsprong zette. Een kopbal van Ratko Vansimpsen kon niet worden verijdeld, waarmee de nummer laatst verrassend op voorsprong kwam tegen koploper Jong Ajax. Het gebeurde nadat even eerder Jasper Waalkens de paal al had getest namens Willem II.

Ook Nicolas Lodeiro kon het verschil niet maken voor Jong Ajax. Ook Nicolas Lodeiro kon het verschil niet maken voor Jong Ajax.

Pas vlak voor rust kon Jong Ajax iets terugdoen. Özbiliz zette het team van de trainers Huistra en Fred Grim met een fraai afstandsschot op gelijke hoogte. Hyun Jun Suk, die bijna de hele wedstrijd speelde, liet de bal handig liggen voor zijn collega in de aanval. Die wist er vervolgens wel raad mee: 1-1.

In de tweede helft had de koploper een overwicht, maar echt gevaarlijk werden de kansen zelden. Lodeiro, Sulejmani, Aissati, Overtoom en ook verdediger Kappelhof waagden allen een of meerdere pogingen. Allemaal zonder succes. De beste kans tot aan de 2-1 van Özbiliz was misschien nog wel voor Willem II via Ronnie Reiniers. Met een lastige knal zette hij Kenneth Vermeer aan het werk, die daar een dito redding tegenoverstelde. De 2-1 leverde even later nog een kort moment van vreugde bij Ajax op, waarna Schmelz zich samen met Willem II uiteindelijk de morele winnaar van de avond mocht noemen.

Tot geluk van Jong Ajax verspeelde Sparta ook dure punten tegen Feyenoord (1-1) waardoor Jong Ajax in ieder geval tot dinsdagavond aan kop gaat. Die avond komt nummer drie Jong Vitesse/AGOVV tegen Jong De Graafschap in actie. Bij een overwinning nemen de Beloften van Vitesse de leiding over. De opdracht voor de komende weken is daarom simpel voor Jong Ajax. ,,We hebben nog vier wedstrijden te gaan, die moeten we gewoon winnen”, zei Özbiliz. Zijn trainer heeft er in ieder geval vertrouwen in. ,,Ik merk de hele week dat de jongens gericht zijn op het winnen van de titel”, zei Huistra. ,,Vanavond moet een goede les voor ze zijn geweest. Ik hoop in ieder geval dat dit de slechtste wedstrijd van het seizoen was.”

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Suk kwam bijna de hele wedstrijd in actie. Suk kwam bijna de hele wedstrijd in actie.
Kappelhof in een kopduel met Jong Willem II-aanvoerder Ippel. Kappelhof in een kopduel met Jong Willem II-aanvoerder Ippel.
Ajax-aanvoerder Luis Suarez (rechts) was maandagavond aandachtig toeschouwer op de Toekomst. Ajax-aanvoerder Luis Suarez (rechts) was maandagavond aandachtig toeschouwer op de Toekomst.
Huistra zag dat Jong Ajax met 'te weinig inzet en energie' begon. Huistra zag dat Jong Ajax met 'te weinig inzet en energie' begon.
Özbiliz wordt na de 1-1 gefeliciteerd door Suk. Özbiliz wordt na de 1-1 gefeliciteerd door Suk.
Tom Overtoom aan de bal. Tom Overtoom aan de bal.
Aissati speelde net als Sulejmani de hele wedstrijd. Aissati speelde net als Sulejmani de hele wedstrijd.