Menu
Jong Ajax verzuimt te scoren

Jong Ajax verzuimt te scoren

Jong Ajax is er maandagavond niet in geslaagd om de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in winst om te zetten. Het team van Gery Vink en John Bosman kwam net als Jong FC Groningen niet tot scoren: 0-0.

Het tropische weekend kreeg maandagavond een aangenaam vervolg op de Toekomst. De eerste thuiswedstrijd van Jong Ajax voltrok zich onder een fijne zomerzon die vol op de Bob Haarms-tribune scheen. Voor de spelers gaf het warme weer een extra weerstand, maar daar hadden beide ploegen last van. Toch koste het spel van Ajax - met vele positiewisselingen, een hoog tempo en vroeg druk zetten - extra kracht en energie.

Een week na de nederlaag tegen Jong AZ was het voor Jong Ajax van belang om niet weer kostbare punten te verspelen. In de nieuwe opzet moeten de beloften van Ajax in zeven wedstrijden bij de eerste vier zien te eindigen zodat vervolgens een confrontatie om de landstitel met de overige acht ploegen uit de andere twee poules wacht. Nul uit twee zou Jong Ajax dus behoorlijk op achterstand zetten. Het ene punt dat de wedstrijd tegen Groningen opleverde, koesterde Gery Vink dan ook maar na afloop, al was hij de eerste om toe te geven dat Jong Ajax eigenlijk gewoon had moeten winnen. ,,Vooraf had je je bij Groningen-thuis toch iets anders voorgesteld dan 0-0”, klonk het dan ook treffend uit zijn mond.

Davy Klaassen slaagde er net als de overige Ajacieden niet in te scoren. Davy Klaassen slaagde er net als de overige Ajacieden niet in te scoren.

Vink koos voor een behoorlijk aanvallende opstelling tegen FC Groningen. De aanvalslinie De Sa-Ebecilio-Sulejmani werd in de rug geflankeerd door Klaassen en Fischer. Het leverde Ajax in de eerste helft zes opgelegde kansen op. Vrijwel alle aanvallers en middenvelders van Ajax kwamen gedurende de eerste driekwartier een of meerdere keren in scoringspositie. Ook aanvoerder Ruben Ligeon was na elf minuten in de buurt van de 1-0, maar zijn schot werd van dichtbij gekeerd door keeper Stefan van der Lei. Aanvallend stelden de bezoekers er op een kopbal van Nick Bakker na weinig tegenover. Henk Bos kwam voor rust ook nog in de buurt van een Gronings doelpunt, maar zijn intikker werd afgekeurd wegens buitenspel.

Na rust bleef Ajax op jacht naar een doelpunt. Sulejmani kreeg daar in de 55ste minuut een uitstekende gelegenheid voor, maar het schot van de Serviër ging net naast. Vijf minuten later werd de aanvaller afgelost door Gino van Kessel. Met de verse krachten Van Kessel en Bonevacia (voor Ebecilio) moest de Groningse muur in het laatste halfuur geslecht worden. Maar juist in die periode was het beste er bij Jong Ajax af. ,,Vanaf dat moment ontstond er toch wat vermoeidheid en irritatie in het team”, merkte Vink. ,,We leden een paar keer dom balverlies waardoor we Groningen vlak voor tijd nog bijna de zege schonken.” Dat moment en het gebrek aan stootkracht voorin leveren genoeg huiswerk op voor de uitwedstrijd tegen Jong PEC Zwolle. De eerste driepunter is gewenst, met het oog op een plek bij de eerste vier.

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart, Ligeon, Veltman, Denswil, Koppers, Klaassen, Boccara, Fischer, De Sa, Ebecilio (71. Bonevacia), Sulejmani (61. Van Kessel).

Bekijk dinsdag de samenvatting van Jong Ajax - Jong FC Groningen en reacties van Gery Vink en Lesley de Sa op Ajax TV.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Joël Veltman vecht een luchtduel met ex-Ajacied Hyun Jun Suk uit. Joël Veltman vecht een luchtduel met ex-Ajacied Hyun Jun Suk uit.
Middenvelder Ilan Bocccara ontsnapt aan zijn tegenstander. Middenvelder Ilan Bocccara ontsnapt aan zijn tegenstander.
Nick Bakker kreeg na een kwartier een goede kopkans. Nick Bakker kreeg na een kwartier een goede kopkans.
De staf van Jong Ajax keek vrijwel de hele wedstrijd tegen de zon in. De staf van Jong Ajax keek vrijwel de hele wedstrijd tegen de zon in.
Keeper Mickey van der Hart heerst in zijn doelgebied. Keeper Mickey van der Hart heerst in zijn doelgebied.
Lorenzo Ebecilio speelde het eerste uur in de spits. Lorenzo Ebecilio speelde het eerste uur in de spits.
Miralem Sulejmani bracht wat ervaring in het jonge team van Jong Ajax. Miralem Sulejmani bracht wat ervaring in het jonge team van Jong Ajax.
Fred Grim, Frank de Boer en Rob Witschge waren aandachtig toeschouwer. Fred Grim, Frank de Boer en Rob Witschge waren aandachtig toeschouwer.
Aanvoerder Ruben Ligeon heerst in de lucht. Aanvoerder Ruben Ligeon heerst in de lucht.
De Groningse keeper Stefan van der Lei hield zijn doel schoon. De Groningse keeper Stefan van der Lei hield zijn doel schoon.
De 0-0 tegen Jong FC Groningen leverde teleurgestelde gezichten op. De 0-0 tegen Jong FC Groningen leverde teleurgestelde gezichten op.