Menu

Jong Ajax voetbalt beter, maar wint niet

Jong Ajax speelde in en tegen Utrecht beter dan de opponent, maar kreeg niet de verdiende drie punten. Al voor rust kwamen de Amsterdammers met tien man te spelen omdat Jerold Promes met een rode kaart het veld moest verlaten. Ajax kwam twee keer op voorsprong, maar even zo vaak maakten de Utrechters gelijk, een keer vlak voor rust en een keer vlak voor tijd: 2-2.

Voor deze wedstrijd had trainer John van ’t Schip drie spelers uit de A-selectie tot zijn beschikking. Sander Boschker stond na enkele weken blessureleed weer onder de lat, Johnny Heitinga moet nog sterker worden en Nicolae Mitea kwam in actie, omdat hij niet bij de selectie zat die maandagochtend naar Milaan afreisde. Didi Longuet, Jerold Promes, Niklas Moisander, Michael Krohn-Dehli, Robin Muller van Moppes, Jamal Akachar, Daniel de Ridder en Jason Culina vulden het team aan tot elf.

Ajax liet goed voetbal zien. Vooral Mitea stichtte veel gevaar voorin. Een aantal keer had de Roemeen sterke acties, knappe voorzetten en kwam hij makkelijk langs zijn tegenstander. Jammer genoeg bleef het bij dreiging van de aanvaller, want hij kon zijn goede spel niet belonen met een treffer. ,,Er had meer uit kunnen komen'', liet Van ´t Schip na afloop weten.

Sander Boschker had eigenlijk een rustige wedstrijd. Hij kreeg niet zoveel te doen, werd dus niet echt op de proef gesteld en miraculeuze reddingen hoefde hij niet te verrichten. Maar de keren dat hij er moest zijn, stond hij er. Van ´t Schip: ,,Boschker heeft het goed gedaan. Hij heeft ervaring en geeft leiding aan de mensen voor hem. Dat is prettig.''

Over de derde A-selectiespeler Heitinga was de trainer ook te spreken. De jonge verdediger, die na een zware blessure hard zijn best doet om op zijn oude niveau te komen, was vooral 'sterk in de verdediging en in zijn passing', zoals Van´t Schip omschreef.

Eigenlijk stemde het meeste wat Van ´t Schip zag van zijn spelers tot tevredenheid. Behalve de rode kaart van Jerold Promes een paar minuten voor rust, want die was onnodig. Vlak daarna scoorde Utrecht namelijk de gelijkmaker, na balverlies op het middenveld. Daniel de Ridder had even daarvoor geprofiteerd van een fout in de verdediging van de thuisploeg en had Ajax op een 1-0 voorsprong gezet.

In de rust greep de trainer daarom in. Longuet, die al een gele kaart had, bleef achter in de kleedkamer om geen kans op een tweede gele te krijgen. Jussi Kujala was zijn vervanger en ging rechts in de defensie spelen. José Valencia verving Daniel de Ridder en nam de linkerplaats in de verdediging voor zijn rekening. Niklas Moisander schoof daardoor een plaatsje meer naar het midden en vergezelde Heitinga in het centrum. Omdat Jong Ajax nog maar met tien man speelde, werd een spits dus geofferd.

Ook in de tweede helft liet Ajax het beste voetbal zien, ondanks de numerieke minderheid. Weer had Mitea een aantal doelkansen. Ook Culina kreeg een aantal kansen. Een kwartier na rust was het dan ook raak voor de Australiër. Een vrije trap schoot hij onberispelijk in en zo bracht hij Ajax voor de tweede keer in de wedstrijd op een verdiende voorsprong.

Fred Benson Erchiah zorgde een dik kwartier voor het einde van de wedstrijd voor vers bloed. Samen met Mitea was de invaller nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van de Utrechters. Mitea en ook Culina, die achter de spitsen was gaan spelen, bleven loeren op de counter. Een derde Ajax-doelpunt hing in de lucht, maar kwam er niet. Tegen de verhouding in scoorde Utrecht nog een keer. Vijf minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een vrije trap, die snel werd genomen. De verdediging bij Ajax was nog niet op orde en Boschker had het nakijken: 2-2.

Ondanks het gelijkspel ziet Van ´t Schip een stijgende lijn bij zijn ploeg. ,,We voetbalden duidelijk beter, allen konden we het verschil niet uitdrukken in goals. Het grootste gedeelte van de wedstrijd speelden we met tien man. Zij hebben het allemaal goed gedaan, vooral de jongens op het middenveld moesten veel lopen, en dat deden ze prima. Eigenlijk gingen we na die rode kaart zelfs beter voetballen dan we al deden. Het tweede doelpunt van Utrecht was gezien het spelbeeld niet terecht. Van de andere kant: dan moet de verdediging maar scherp blijven, juist bij standaardsituaties. Ik denk dat Utrecht maar een paar keer in de buurt van onze goal is geweest. Twee keer werd het een doelpunt, een keer kwam de bal op de lat. Maar als ik kijk naar de drie competitiewedstrijden die we tot nu toe gespeeld hebben, was deze de beste. Tegen Willem II speelden we een lastige wedstrijd, het werd 1-1, dat was ok. Tegen Vitesse speelden we niet goed, maar konden we ons nog terugknokken naar een 4-3 overwinning. Qua voetbal was dit de beste wedstrijd, we waren duidelijk beter. Helaas scoorden we niet vaker.''