Menu

Jong Ajax wint Amstel Malt Cup na strafschoppen

Honderdtwintig minuten voetbal leverden geen winnaar op in de finale van de Amstel Malt Cup in Roosendaal. In een duel dat niet al te goed was, maar wel spannend, was Jong Ajax beter in het nemen van strafschoppen dan de beloften van PSV. Nourdin Boukhari zette Ajax in de eerste helft op voorsprong, Cunha maakte een kwartier voor tijd gelijk. In de verlenging kon geen van beide ploegen de 'Golden Goal' maken. Dankzij een redding van Stekelenburg en een penalty die overging, sleepte het team van trainer John van ´t Schip de enige prijs voor Ajax dit seizoen in de wacht. Jong Ajax mag hierdoor volgend seizoen deelnemen aan de 'grote' Amstel Cup.

Slechts twee spelers uit de selectie van Jong Ajax begonnen in de finale om de Amstel Malt Cup in de basis, aanvoerder José Valencia en Jamal Akachar. Vijf spelers uit de A-selectie en vier uit de jeugd completeerden de elf. Cameron speelde als diepe spits, bijgestaan door Tiberkanine en Boukhari op de flanken. Bergdølmo en Van Damme beheersten het centrum van de verdediging, met Mendes da Silva ervoor en Akachar op de nummer-tienpositie. Bij Jong PSV stond de naam van eerste elftalspeler Leandro bij de eerste elf.

In de eerste minuten tastten de twee ploegen elkaar af. Akachar liet zien dat zijn tegenstanders het niet makkelijk zouden krijgen deze maandagavond. Met slimme hakjes en fraaie bewegingen troefde hij zijn directe opponent vaak af. Doordat Akachar zich over het hele veld bewoog kreeg De Ridder, die rechts op het middenveld stond, veel ruimte en hij maakte daar goed gebruik van.

Echt grote kansen kwamen er niet in het eerste kwartier. Ajax probeerde vooral met lange hoge ballen de spitsen te bereiken, maar de PSV-defensie kon vaak onderscheppen. PSV aan de andere kant was zorgvuldiger in de opbouw. Via korte passjes werd een weg richting het doel van Stekelenburg gezocht. Hoewel de Ajax-defensie af en toe slordig was, werd geen grote kans weggegeven. De eerste mogelijkheid op een treffer kwam wel van de ´thuisploeg´. Aanvoerder Takak van PSV gaf een splijtende pass op Fillee. De Eindhovenaar zette echter voor in plaats van zelf te schieten, waardoor Promes de bal over de zijlijn kon werken en zo was het gevaar voor Ajax geweken.

In de 23ste minuut claimde Akachar een penalty. Na een prachtige slalom ging hij neer in het strafschopgebied. Hoewel Akachars schoen half uit was, zag Olde-Olthof er geen overtreding in. Drie minuten later was het dan toch raak. Via een snelle uitval over links van Tiberkanine, kwam de voorzet bij de vrijlopende Boukhari. De Rotterdammer zette zijn schoen tegen de bal en scoorde. Van vreugde trok Boukhari zijn shirt uit. Dat was niet zo handig, want hij had enkele minuten nodig om het weer aan te krijgen. Hij was echter op tijd weer in het veld voor een vrije trap die aan Ajax was toegekend.

Met een onnavolgbare beweging probeerde Akachar zich vrij te maken buiten het zestienmetergebied. Zijn tegenstander kon niets anders doen dan hem even aan te tikken. De Ridder, die een week eerder met de A1 mooi uit een vrije trap wist te scoren, meldde zich. Vermeiren kon de bal nu net overtikken. Tiberkanine had even later ook kans op een doelpunt, maar zijn schot vanaf links werd eenvoudig gestopt.

Daarna was het PSV dat aandrong. Guijo-Velasco had de beste kans, maar zijn schot ging over. Na rust moest PSV komen en dat gebeurde ook. Met Chelah in de spits voor Fillee drongen de Eindhovenaren Ajax ver terug op eigen helft. Leandro en Vhelah hadden de grootste mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren. Stekelenburg bracht in beide gevallen redding.

Ajax gaf echter ook niet op en bleef aanvallen. Van ´t Schip had in de rust gezegd dat Ajax verder van het eigen doel moest proberen te spelen. ,,Juist omdat we met 1-0 voor stonden, moesten we vooruit blijven spelen", aldus de trainer. Zo ontstond na een uur spelen een open wedstrijd, met kansjes voor zowel Ajax als PSV. De druk van PSV hield echter aan en bleek effectief in de 73ste minuut. Cunha kreeg de bal vanaf rechts en bevond zich recht tegenover Stekelenburg. De PSV-er aarzelde niet en schoot hard in het dak van het doel, 1-1. ,,Na de 1-1 kon het eigenlijk alle kanten op", vond Van ´t Schip.

Het spelbeeld veranderde niet veel na de gelijkmaker, hoewel Ajax onzorgvuldiger was in de passing. Een kluts voor het doel van Stekelenburg zag er gevaarlijk uit, maar gescoord werd er niet. Even later schoot Boukhari na een mooie aanval rakelings over. Het mocht allemaal niet baten. Na negentig minuten was de stand nog in evenwicht.

Dat was ook zo na de eerste vijftien minuten in de verlenging. Ajax zette druk, Boukhari had twee kansjes, maar de grootste kans op de Golden Goal was voor PSV. In de laatste minuut haalde Leandro snoeihard uit. Het was de eerste keer dat Stekelenburg alles moest geven om een doelpunt te voorkomen. Met zijn vuisten stompte de Ajax-doelman de bal weg, die bij Chelah kwam. Diens schot ging net naast.

In het laatste kwartier leek Ajax aan het langste eind te trekken. Benson was doorgebroken en ging alleen op de keeper af. Olde-Olthof had echter gezien dat de Ajacied zijn elleboog teveel gebruikte en floot af. Ook PSV had nog een mogelijkheid, maar uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen.

In de strafschoppenserie werd twee keer goed opgetreden door de keepers. De Ridder en Verhaeg zagen hun inzet gestopt door respectievelijk Vermeiren en Stekelenburg. Van Boxel schoot namens PSV over. Mofokeng en Wilson scoorden vervolgens. Als laatste moest Bergdølmo, die nog nooit een penalty miste. Het grootste gedeelte van de Ajacieden durfde nauwelijks te kijken, de supporters probeerden Vermeiren af te leiden. De Noor nam een korte aanloop en besliste de wedstrijd. Een enorme ontlading van vreugde volgde bij alles wat Ajax was. Ondanks het feit dat Jong Ajax het hele jaar door van samenstelling wisselde, wist het toch de enige prijs voor de club te winnen.

Van ´t Schip was blij na afloop: ,,Het was geen goede wedstrijd, maar wel een spannende. Het voetbal was van beide kanten niet altijd even goed. We begonnen veel te voorzichtig. In de tweede helft probeerden we meer druk naar voren te brengen, we gingen meer van de goal af spelen, zoals ik in de rust had aangegeven. Na de 1-1 kon het alle kanten op. In de verlenging had PSV de betere kansen, maar met de penalty's waren wij beter. Het ging moeizaam, maar we hebben het gehaald. Het is toch een prijs voor de club."

Penalty's:
Leandro
Jusi
Cunha
De Ridder mist
Verhaegh mist
Boukhari
Van Boxel over
Mofokeng
Wilson
Bergdølmo