Menu
Jong Ajax wint bij Jong AZ

Jong Ajax wint bij Jong AZ

Jong Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Jong AZ met 2-0 gewonnen. Na rust waren Javier Martina en Jeffrey Sarpong in het DSB-stadion succesvol namens de Amsterdammers.

,,Als je naar de elf namen van Jong AZ kijkt, dan lijkt het wel of je tegen het eerste speelt”, sprak trainer Aron Winter na afloop treffend. ,,Maar dat is niet erg, je weet dat het kan gebeuren in de Beloftencompetitie.” AZ speelde onder andere met Joey Didulica op doel, de oud-Ajacied vierde na zeventien maanden blessureleed zijn rentree met een beschermhelm op het getroffen hoofd, Simon Cziommer, Julian Jenner, Ari, Simon Poulsen en Milano Koenders. ,,Ik schrik niet als ik al die namen zie”, aldus Winter.

Vrees bleek ook overbodig, want hoewel AZ in de eerste helft iets meer kansen kreeg dan Ajax, hielden de Amsterdamse talenten netjes stand. Dat was met name te danken aan doelman Marco van Duin die een uitstekende wedstrijd keepte. Kansloos was hij nog wel in de zesde minuut toen Ari vlak voor hem opdook, maar de Braziliaanse spits vergat de bal volkomen. Twee minuten later schoot Edgar Manucharyan na een van zijn spaarzame geslaagde acties de bal fraai in. Via de onderkant van de lat en de rug van Didulica ging een treffer echter niet door.

Met prima reddingen op inzetten van Poulsen en Ari onderscheidde Van Duin zich in het vervolg van de eerste helft. Toch leek de Warmenhuizense keeper op slag van rust te moeten capituleren, maar het leek wel of hij door zijn goede optreden geluk had afgedwongen. De bal ging via Ari op de lat, kwam via een schot van El Hamdaoui tegen Van Duin zelf aan en in de rebound schoot Joona Toivio over. ,,De eerste helft was van onze kant niet goed”, aldus Winter. ,,We waren onrustig, er werd in een te laag tempo gespeeld en we kwamen niet aan voetballen toe.”

De trainer greep in, haalde Manucharyan eruit en bracht Stanton Lewis binnen de lijnen. ,,Met Stanton hadden we wel de balvaste spits die we nodig hadden, waardoor de middenvelders konden bijsluiten. In de tweede helft durfden we te voetballen.”

Lewis begon zijn optreden met een vlammend schot dat tegen de onderkant van de lat aankwam. In de rebound kwam John Goossens net te kort. Ajax had AZ klem en in de 63ste minuut werd de ijver beloond met een doelpunt. Javier Martina schoof de bal langs Didulica, 0-1. De AZ’ers lieten niet zien dat ze wilden knokken voor een punt of meer. Ajax bleef veelvuldig balbezit en overwicht houden en zes minuten voor tijd kwam de verdiende tweede treffer. Na een knappe aanval via onder andere Martina, kwam de bal voor de voeten van een van de uitblinkers aan Ajax-zijde, Jeffrey Sarpong. Die aarzelde niet en klopte Didulica, 0-2. Pas toen voerde AZ de druk weer op. Dat leidde tot een vrije trap waarbij de bal door Cziommer goed werd ingeschoten. Maar weer ranselde Van Duin het speeltuig zijn doel uit. De doelman nam bovendien het laatste woord door bij een laag schot van invaller Toni Kolhemainen wederom uitstekend in te grijpen en zo zijn doel schoon te houden.

Doordat koploper FC Twente gelijkspeelde tegen nummer drie sc Heerenveen was de avond voor Jong Ajax helemaal mooi. ,,Met nog zes wedstrijden te spelen is alles mogelijk”, geniet Winter van de spannende seizoensontknoping.

Uitslagen en stand Beloftencompetitie:
FC Utrecht - FC Groningen 2-1
sc Heerenveen - FC Twente 2-2
PSV - RKC Waalwijk 0-3
Sparta R'dam - NEC 2-1
Vitesse - ADO Den Haag 3-1
Willem II - NAC Breda 2-2

Stand:

FC Twente 20-44
Ajax 20-40
sc Heerenveen 20-36
AZ 20-33
PSV 20-32
FC Groningen 20-31
Sparta R'dam 20-27
Vitesse 20-25
RKC Waalwijk 20-25
NEC 20-22
NAC Breda 20-20
FC Utrecht 20-19
ADO Den Haag 20-19
Willem II 20-17

Houd voor een uitgebreide samenvatting van Jong Ajax en reacties van Aron Winter, Javier Martina en Jeffrey Sarpong Ajax.tv in de gaten. Klik hier voor de website van ajax.tv.