Menu

Jong Ajax wint eerste competitieduel

De eerste punten voor Jong Ajax zijn binnen. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink klopte Jong AZ in een matige wedstrijd met 4-1. Brutil Hosé (2x), Stefano Seedorf en Nigel de Jong zorgden voor de doelpuntenproductie.

Voor een goede wedstrijd zijn twee ploegen nodig. Die waren er vrijdagavond tijdens de openingsavond van de beloftencompetitie niet. Jong AZ had heel veel moeite elkaar te vinden en ook de combinaties bij Ajax verliepen nog allerminst soepel. De Alkmaarders blunderden vervolgens ook nog in de verdediging en daar zat het juist bij Ajax wel goed. Met Tim de Cler en Walker in het centrum en Mofokeng en Kanu op de flanken gaven de Amsterdammers nauwelijks kansen weg.

Met Tim de Cler is één speler genoemd die zijn rentree maakte na een blessure. De verdediger is hersteld van een gebroken kaak, maar mocht niet aan zijn vertrouwde linkerkant terugkomen. Voor hem was een centrale plaats ingeruimd naast de Braziliaanse aanvoerder. De andere speler die zijn terugkeer vierde was Mitchell Piqué. De van FC Twente teruggekomen Piqué mocht als linksbuiten opereren en deed dat niet onverdienstelijk. Met diverse flitsende acties zette hij zijn Alkmaarse opponent veelvuldig simpel opzij.

Het eerste doelpunt kwam na ruim een kwartier spelen uit de lucht vallen. Aanvoerder Walker passte op rechts en via de kluts belandde de bal plotseling voor de voeten van Brutil Hosé. Die spits heeft tegenwoordig niet al te veel kansen nodig om het doel te vinden en schoot de eerste mogelijkheid direct achter doelman Theo Zwarthoed.

De volgende vijftien minuten speelden zich voornamelijk op het middenveld af waar beide ploegen te frequent balverlies leden om gevaarlijk te worden. Maar in de 31e en 32e minuut kreeg de thuisploeg alle kansen de voorsprong uit te breiden. Het was omdat Piqué over de bal heen maaide en dat Hosé in een eenzame vlucht richting AZ-doel op de keeper schoot, dat het nog 1-0 bleef.

Vervolgens kreeg AZ de eerste grote kans. Dibi lanceerde oud-Ajacied Regilio O´Neil maar Maarten Stekelenburg voorkwam de gelijkmaker. In de slotfase was vooral Jason Culina actief. Hij trachtte met een te hoog gericht afstandsschot Zwarthoed te kloppen en verkoos een minuut later een schot buitenkant rechts boven een doffe knal in de verre hoek. Daardoor kon Zwarthoed de bal corner krijgen. Ajax had op 2-0 moeten komen toen Pienaar alleen op het doel afging. De Zuid-Afrikaan maakte zijn missie echter onmogelijk door nog buiten het strafschopgebied op doel te schieten.

In de tweede helft kwam A-junior Nigel de Jong binnen de lijnen voor Anthony Obodai. Ook AZ had gewisseld. Trainer Job Dragtsma haalde Erik Homan eruit ten faveure van Cruz. Ajax had daar geen boodschap aan en uit een corner kopte Stefano Seedorf de 2-0 binnen.

Dragtsma besloot tot een dubbele wissel. Hij haalde Jim Hoost en Regilio O´Neil naar de kant en bracht Maarten van der Meijden en Canigia in. Ajax speelde dichter tegen de middenlijn aan, waardoor er een groter risico werd genomen. De aansluitingstreffer viel snel na de wissels. De net in het veld gekomen Van der Meijden tekende voor de eerste Alkmaarse treffer, 2-1.

Zenuwachtig raakten de Ajacieden niet. Met vlijmscherpe aanvallen zette de thuisploeg de vijandelijke defensie onder druk. De Jong schoot nog net naast, maar in dezelfde 62e minuut hielp doelman Zwarthoed Ajax een handje. In plaats van de bal te vangen, liet hij de bal los en zag Culina als een duiveltje uit een doosje aan komen snellen. De Australiër schoot direct voor en Hosé had geen problemen de bal in het lege doel te plaatsen, 3-1.

Vier minuten later zette de goed ingevallen De Jong de 4-1 eindstand op het bord. Die kon daar gehandhaafd blijven omdat Stekelenburg knap een voorzet van oud-Ajacied Jeroen Ketting onschadelijk maakte.

Opstellingen:

Jong Ajax: Stekelenburg, Kanu, De Cler (68. Hellings), Walker, Mofokeng; Seedorf, Pienaar (76. Quansah), Obodai (46. De Jong); Culina, Hosé, Piqué

Jong AZ: Zwarthoed, M.Huisman, P.Huisman, Wolter, K.Winter, Ketting, Homan (46. Van der Meijden), Van Langen, Hoost (58. Canigia), Dibi, O´Neil (59. Van der Meijden)