Menu

Jong Ajax wint eerste oefenwedstrijd

Jong Ajax is sinds zondagmiddag ook begonnen aan de voorbereiding. De jongens van Van der Lem zijn al twee weken aan het trainen, maar zij speelden nog geen wedstrijd. Tegen Jong Haarlem wonnen de Amsterdammers eenvoudig met 7-0.

Robert Zwinkels stond in het doel, Vierklau en De Jong speelden in het centrum van de verdediging met Valencia en Cruz aan de buitenkanten. Kujala en Sneijder bezetten de flanken op het middenveld, Van der Gun speelde achter de spitsen. Knopper stond in de spits, Ikedia en Bechan completeerden de voorhoede. Op de bank zaten slechts Mofokeng en Hosé.

Vanaf het begin zette Ajax de tegenstander onder druk. Na zeven minuten resulteerde dat in het eerste doelpunt. Ajax bleef aanvallen, Haarlem kon geen potten breken. Af en toe braken de Haarlemmers door de Amsterdamse defensie, maar Zwinkels hoefde niet een keer echt in actie te komen.

Van onder de paraplus, het regende flink, zagen de toeschouwers Ajax nog vier keer scoren voor rust. De regen kwam tegen het einde van de helft met bakken uit de lucht, waardoor de toeschouwers meer aandacht schonken aan het droog houden van hun kleding en schoeisel, dan aan het bekijken van de wedstrijd.

Na de pauze bleef het droog en kwam zelfs het zonnetje tevoorschijn. Het tempo van de wedstrijd werd wat lager, wat het duel niet ten goede kwam. Na een klein kwartier kwamen Mofokeng en Hosé in het veld voor Bechan en Ikedia. Van der Gun ging als rechtsbuiten spelen, Mofokeng als rechtsback en Valencia schoof door naar voren aan de linkerkant. Hosé speelde in de spits, waardoor Knopper de nummer 10-positie voor zijn rekening nam.

Lang bleef Ajax zo niet spelen, want Kujala ging naar de kant. De Fin had last van zijn enkel. ,,Ik kreeg eerder deze week op de training al een tik tegen mijn enkel. Ik voelde er niets meer van, maar in de tweede helft kwam het weer opzetten. Maar het is niets ernstigs, hoor”, verzekerde de middenvelder.

Bechan kwam weer het veld in als linksbuiten, waardoor de verdediging en het middenveld weer terugschoven naar de plekken van voor de wissels. Alleen Van der Gun bleef rechtsbuiten. Ajax scoorde nog tweemaal na de thee.

Enkele minuten voor het eindsignaal verliet Daniel Cruz het veld. De Colombiaan had weer last van zijn knie en koos het zekere voor het onzekere. Opmerkelijk genoeg wisselde Van der Lem niet meer. ,,Voor die paar minuten heb ik niet meer gewisseld inderdaad. Ik vond dat ze het die laatste minuten best met zijn tienen konden opknappen”, verklaarde de trainer.

Van der Lem kon tevreden terugkijken op de eerste oefenpartij van zijn team. Ajax controleerde de hele wedstrijd en bovendien vielen er veel goals. Van der Lem: ,,Ik ben wel tevreden. De eerste vijfendertig, veertig minuten hebben we constant pressie gespeeld. Dat was prima, want dat kun je toch geen hele wedstrijd volhouden. In de tweede helft werd alles wat minder. Ook dat is logisch, want het ontbreekt de spelers nog aan scherpte. Daar moeten we de komende weken aan werken. Gelukkig bleef het de tweede helft droog, dat was ook mooi meegenomen.”Opstelling Ajax:
Zwinkels, Cruz (´83 -), De Jong, Vierklau, Valencia, Kujala, Van der Gun, Sneijder, Ikedia (´59 Hosé) , Knopper, Bechan (´59 Mofokeng)

Opstelling Haarlem:
1. Kauling, 2. Eversdijk, 3. Kenselaar, 4. De Lang, 5. Dahoe, 7. Kasmi, 8. De Leeuw, 9. Valk, 10. Entingh, 17. Eversdijk
reserves: 11. Wijdenbosch, 12. Aslan, 14. Kemper, 15. Akutei

Doelpunten:
´7 Van der Gun 0-1
´10 Knopper 0-2
´31 Knopper 0-3
´39 De Jong 0-4
´42 Van der Gun 0-5
´51 Ikedia 0-6
´55 De Jong 0-7