Menu
Jong Ajax wint gemakkelijk van ADO

Jong Ajax wint gemakkelijk van ADO

Tegen Jong ADO, de hekkesluiter van de Beloftencompetitie, won Jong Ajax eindelijk weer eens met overtuigende cijfers: 4-1. Rachid Tiberkanine maakte de eerste twee doelpunten, Nourdin Boukhari zorgde voor rust nog voor de 3-0, en weer Tiberkanine bepaalde de eindstand op 4-1. John van den Brom was tevreden over de instelling van zijn ploeg, maar vond dat het spel nog wel beter kan.

In de eerste competitiehelft kwam de wedstrijd tegen Jong ADO Den Haag eveneens na de wedstrijd tegen Jong Volendam. En ook toen wisten de Volendammers punten af te pakken van de koploper in de Beloftencompetitie. John van den Brom had toen zijn ploeg voorafgaand aan het duel met ADO gewaarschuwd dat gebrek aan scherpte tegen laaggeklasseerde ploegen voor puntverlies kon zorgen en zijn pupillen wonnen vervolgens met 2-1. Voor deze wedstrijd hamerde de trainer opnieuw op scherpte bij zijn pupillen, zeker na het verlies tegen het laaggeklasseeerde Volendam vorige week. ,,De jongens hebben het wel gemerkt de volgende dag op de training", zei Van den Brom. ,,Maar vanaf vrijdag hebben we goed getraind richting deze wedstrijd."

Tomás Galásek maakte bij Jong Ajax na vier maanden zijn rentree. Dat zou hij eigenlijk al een week eerder doen, maar de Tsjech moest een week geleden verstek laten gaan omdat hij ziek was. Filipe was ook weer fit en Nourdin Boukhari en Maarten Stekelenburg kwamen de Beloften eveneens versterken. Op de reservebank namen Pierre Tosh, Orville Blankendal van de zaterdagamateurs plaats, en Robert Zwinkels en Etienne Esajas, die beide hersteld zijn van blessures.

Jong Ajax begon goed aan de wedstrijd en creëerde aanval na aanval. Al na twaalf minuten leidde het tot de openingstreffer van Rachid Tiberkanine, die de bal makkelijk kon binnen tikken na een passje van Gaston Sangoy. Even later echter beleefde de thuisploeg een spannend moment, toen Emmanuel Boakye de bal binnen het zestienmetergebied tegen zijn hand kreeg en scheidsrechter Van de Waerdt de bal zonder aarzelen op de stip legde. Peter Jungschlager meldde zich namens ADO. De aanvoerder schoot hard in, maar zag zijn inzet geblokkeerd door de uitstekend keepende Maarten Stekelenburg. Ajax haalde opgelucht adem en vervolgde zijn aanvallende spel.

Na ongeveer een halfuur spelen was Tiberkanine opnieuw op het juiste moment op de juiste plaats. Sangoy bleef na een duel aangeslagen op de grond liggen, de bal kwam vrij en Tiberkanine had de hoek voor het uitkiezen. De Marrokaans jeugdinternational koos voor dezelfde linkerhoek als daarvoor en passeerde opnieuw keeper Raymond Jansz.

Nourdin Boukhari zorgde voor een comfortabele ruststand van 3-0, nadat Sangoy de bal na een knappe actie vanaf de achterlijn teruglegde op de linksbuiten. Boukhari haalde hard uit en Jansz kon voor de derde keer de bal uit zijn doel vissen.

Het publiek maakte zich op voor een doelpuntenfestijn, maar dat gebeurde niet. Ajax speelde de tweede helft veel slordiger en gaf veel kansen weg achterin. Vooral Eljero Elia dook een aantal maal voor de neus van Stekelenburg op, maar de doelman van Ajax was scherp en voorkwam keer op keer een Haags doelpunt. Behalve zo'n twintig minuten voor tijd. Elia profiteerde van een fout in de verdediging bij Ajax en schoof de bal onder Stekelenburg door: 3-1.

Na vijfenzevetig minuten spelen verliet Tomás Galásek het veld. ,,Het was weer even wennen", vond de Tsjech. ,,Ik heb de afgelopen dagen weinig scherp kunnen trainen en had misschien al wat eerder wat speelminuten kunnen krijgen, maar ik ben blij dat ik gespeeld heb. Ik hoop tot het einde van het seizoen nog een paar wedstrijden in het eerste te spelen en met het Tsjechisch nationaal elftal staan er twee kwalificatieduels op het programma waar ik bij hoop te zijn. Ik heb nu nergens last van, ik hoop dat ik zo morgen ook wakker word", aldus Ajax' aanvoerder.

Bij het laatste doelpunt waren weer Boukhari en Sangoy betrokken in de voorbereiding en weer maakte Tiberkanine het af, zijn derde doelpunt van de avond. Dit keer kwam de bal terug van keeper Jansz na een schot van Boukhari en stond de nummer tien klaar om in tweede instantie de bal in het net te werken. Er ontstond nog een hilarische slotfase, waarin eerst Stekelenburg met zijn hak en een hoop geluk de bal uit zijn doel hield en Sangoy nog geen minuut later een mooie actie te ver doorvoerde waardoor een ADO-verdediger op het laatste moment een vijfde Amsterdams doelpunt kon voorkomen.

John van den Brom was na afloop blij met de drie punten en de instelling van zijn ploeg. ,,Vorige week zijn we qua instelling en beleving door het ijs gezakt en ik vind dat de groep het nu goed opgepakt heeft. Maar we hebben ondanks de goede uitslag niet goed gespeeld. We begonnen goed, kwamen gemakkelijk op een 3-0 voorsprong. Met name in de tweede helft speelden we minder. Ik had in de rust al aangegeven dat ADO een aantal kansen had gekregen, zoals bijvoorbeeld de penalty. En een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar desondanks hebben we veel kansen weggegeven. En dat is niet goed. Maar het waren goede goals en ik ben blij met de overwinning, want we hebben een zwaar programma voor de boeg."