Menu

Jong Ajax wint in beste wedstrijd van seizoen van Vitesse

Op een knollenveld van amateurclub SML heeft Jong Ajax een voorschot genomen op het naderende kampioenschap. Tegen Vitesse speelde het team van trainer Jan Olde Riekerink de beste wedstrijd van het seizoen en won met 0-2 door treffers van Kwame Quansah en Nando Rafael.

De laatste wedstrijd die Jong Ajax speelde, was eveneens tegen Jong Vitesse. Toen eindigde het duel, dat in het kader stond van het bereiken van de bekerfinale, in 2-2 en won Vitesse na strafschoppen. Vreemd was het niet om twee duels opeenvolgend tegen dezelfde opponent te spelen volgens Jan Olde Riekerink. ,,Wij realiseerden ons dat we in de beker alleen van onszelf haden verloren. De halve finale tegen FC Utrecht had zo'n impact gehad. Het gebeurt in de hele wereld. Je zag het bij Feyenoord ook. Zij wonnen van Inter en verspeelden de wedstrijd erop punten in de competitie."

Was er dan geen voordeel dat de ploeg de tegenstander nu beter kende. ,,Nee, ook niet", aldus de succesvolle trainer. ,,Dan praat je over nuances. Je kan bijvoorbeeld als hun rechtsbuiten weer speelt tegen de linksback zeggen hoe hij het anders kan doen tegen hem. Vorige keer speelden wij met Nando Rafael en Kwame Quansah voorin en nu hadden we met Pius Ikedia erbij een pure rechtsbuiten."

De invulling was dus anders. Jong Ajax speelde met Walker voor zijn een-op-een verdedigende teamgenoten. Vitesse werd niet gevaarlijk en Ajax speelde 'qua kwaliteit en homogeniteit de beste wedstrijd van het seizoen'. Quansah opende na twintig minuten voetbal de wedstrijd. Ajax stond zo goed dat Vitesse slechts kleine mogelijkheden kreeg en Stekelenburg een keer een beslissende redding verrichtte. De Amsterdammers hadden in het tijdsbestek tot de rust de score kunnen en moeten opvoeren, maar slaagden daar niet in. ,,Toch had ik geen moment twijfels over de goede afloop van het duel. Wij waren zo in vorm. Dat heb ik in de rust ook tegen de jongens gezegd. Zij lieten het beste voetbal van het seizoen zien."

Na rust duurde het nog tot de 80e minuut voor de tweede treffer viel. Nando Rafael, vijf minuten eerder ingevallen voor Kiran Bechan, schoot een voorzet van Quansah - die eerst drie man voorbij ging - binnen, 0-2.

Komende dinsdag speelt Ajax in Rotterdam tegen Excelsior en is bij winst niet meer te achterhalen door concurrent Feyenoord. Dat betekent de tweede titel in successie.