Menu
Jong Ajax wint in slechtste wedstrijd van seizoen

Jong Ajax wint in slechtste wedstrijd van seizoen

John van den Brom zal de wedstrijd van Jong Ajax tegen Jong Excelsior dinsdagavond zo snel mogelijk willen vergeten. Ajax won met 1-0, dankzij een goal van Ruud Kras in de tweede helft. ,,Dat was het enige positieve van de wedstrijd", aldus de trainer.

Normaal gesproken speelt Jong Ajax zijn competitiewedstrijden op de maandagavond, maar omdat het eerste elftal van Excelsior, dinsdag tegenstander van de Amsterdamse Beloften, ook al op maandag speelde, werd dit treffen in de Beloftencompetitie een dag verschoven. John van den Brom kon beschikken over Maarten Stekelenburg, Nourdin Boukhari en Daniël de Ridder uit de A-selectie. De laatste speelde als nummer tien, Tom de Mul nam de rechtsbuitenpositie voor zijn rekening. Rasmus Lindgren was vanwege een blessure niet inzetbaar en dus nam Rachid Tiberkanine voor deze keer de aanvoerdersband over. Jerghinio Sahadewsing, die dinsdagochtend zijn eerste contract bij Ajax tekende, begon in de basis, net als de twee Argentijnen van Jong Ajax, Gaston Sangoy en Sebastian Rusculleda. Op de reservebank zaten vier A-junioren en een licht geblesseerde Niklas Moisander.

,,Ik moest een beetje puzzelen om toch tot een goede opstelling te komen", verklaarde Van den Brom achteraf. Een aantal spelers speelde dardoor niet op zijn eigen positie en wellicht dat het rommelige karakter van de wedstrijd daarmee te maken had. Want vanaf het startsignaal van scheidsrechter De Groot was het niet best wat beide ploegen lieten zien.

In de eerste helft was de grootste kans voor de Rotterdammers, nummer dertien op de ranglijst in de Beloftencompetitie. Dustley Mulder schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied hard op het doel van Maarten Stekelenburg en raakte de onderkant van de lat. Even daarna hadden Nourdin Boukhari en Daniël de Ridder kleine kansjes voor Ajax, maar beide schoten misten richting.

Na een kwartier moest Stekelenburg handelend optreden, toen Van Guldener namens Excelsior mooi wegdraaide bij de Amsterdamse verdedigers. De Ajax-doelman kon de inzet nog net met zijn vingers tot corner verwerken, waardoor het directe gevaar was geweken. Boukhari leek vlak voor rust dan toch te scoren, maar De Groot keurde de treffer af wegens buitenspel. Meer hoogtepunten kende de eerste helft niet.

Na de pauze was het al niet veel anders. Pas na een minuut of twintig in de tweede helft viel de eerste aanval te noteren. Tom de Mul schoot een bal voorlangs het doel van Graafland, waar de Belg misschien beter had kunnen opteren voor een voorzet op Sangoy, die voor het doel aanspeelbaar was.

Het belangrijkste moment van de wedstrijd kwam na zeventig minuten spelen. Rusculleda kwam van de linksachter mee op naar voren en versierde een vrije trap in de linkerhoek van het veld. Tiberkanine bracht de bal voor het doel, waar Ruud Kras bij de tweede paal attent was en fraai raak schoot: 1-0. Opgelucht vielen zijn teamgenoten de Volendammer om de hals.

De wedstrijd leek even te zijn opengebroken, maar Exceslior was te zwak om echt iets terug te kunnen doen. Sahadewsing en Koenders, ingevallen voor De Ridder, kregen in de slotfase nog kansjes, maar treffers bleven uit.

,,Het was van een bedroevend niveau", vond Van den Brom. ,,Ik zag het al in de warming-up, die was al niet goed. Ik zag een soort gezapigheid en veel foute passes. De training op maandag was ook al niet goed. We speelden vandaag de slechtste wedstrijd van het seizoen. Excelsior liet ook weinig zien, zij hielden veel mensen achter de bal, maar ons slechte spel was niet hun verdienste, het was onze eigen schuld. Natuurlijk speelden een paar jongens niet op hun vaste plek, maar als je bij Ajax speelt, moet je op meerdere posities uit de voeten kunnen. Ik hoop dat dit een incident was, anders moet ik me echt zorgen gaan maken. Het enige positieve wat ik van vanavond kan vertellen is dat we drie punten hebben. En het was een goede goal", aldus de trainer.