Menu
Jong Ajax wint in wedstrijd met bizar verloop

Jong Ajax wint in wedstrijd met bizar verloop

Jong Ajax heeft maandagavond de competitiewedstrijd tegen Jong Vitesse uiteindelijk weten te winnen. Na een helft spelen stonden de Amsterdammers met 2-0 achter en leek een gelijkspel het maximaal haalbare. Maar een kwartier na rust werd het team van Van den Brom wakker. Stanley Aborah trof drie keer doel, Gaston Sangoy een keer en zo werd de achterstand omgebogen in een keurige 4-2 overwinning.

De eerste ontmoeting tussen Jong Ajax en Jong Vitesse in Rheden in augustus eindigde in een eenvoudige 4-2-overwinning voor de Amsterdammers. Etienne Esajas, Jerold Promes, Daniel De Ridder en Stanley Aborah zorgden toen voor de doelpunten. Esajas had voor de wedstrijd maandagavond nog last van zijn hamstring, Promes heeft inmiddels de overstap gemaakt naar RKC en de laatste twee begonnen in de thuiswedstrijd in de basis. Bogdan Lobont, Daniël de Ridder, Anthony Obodai, Urby Emanuelson, Nourdin Boukhari en Rasmus Lindgren versterkten het team van John van den Brom. Lindgren, hersteld van een hamstringblessure, droeg weer de aanvoerdersband.

Van den Brom en de zijnen waren vooraf gewaarschuwd dat het zo makkelijk als in Rheden misschien wel niet zou worden. Het team van Theo Bos had enkele weken geleden namelijk al koploper Jong Feyenoord verslagen in eigen huis. ,,Ze hebben een heel eigen team, weinig invallers en spelen hun eigen spel, aanvallend", wist Van den Brom vooraf.

De trainer van de Beloften van Ajax had gelijk, want na een kwartier voetballen keek de thuisploeg al tegen een 2-0 achterstand aan. Emanuelson leed in de vijfde minuut balverlies op het middenveld, waarvan de snelle Eldridge Roijer profiteerde. De rechtsbuiten demareerde en gaf voor, waar oud-Ajacied Fred Benson de bal makkelijk langs Bogdan Lobont kon werken. Nog geen tien minuten later kon Lobont nog een keer vissen. Anthony Obodai wilde van achter uit opbouwen en verloor de bal. Dezelfde actie als even daarvoor werd herhaald door de snelle voorhoede van Vitesse, alleen nu via de linkerkant. Fred Benson kon opnieuw makkelijk binnentikken voor zijn nieuwe ploeg: 0-2.

Na de snelle achterstand begrepen de Ajacieden dat ze de overwinning niet cadeau zouden krijgen. De organisatie werd hersteld en Ajax kon wat meer richting doel van Coutinho spelen. Nourdin Boukhari, Daniël de Ridder en Rachid Tiberkanine hadden voor rust wat aardige kansen, maar Coutinho stond goed te keepen en voorkwam een treffer van de thuisploeg.

Van den Brom greep in in de rust. Hij haalde verdediger Niklas Moisander naar de kant en bracht de aanvallender ingestelde Jerginhio Sahadewsing binnen de lijnen. ,,Met alle risico's van dien", lichtte Van den Brom toe. ,,Want Vitesse heeft een enorm snelle voorhoede, maar zij zijn niet sneller dan onze jongens achterin", schatte de trainer in.
En de trainer kreeg gelijk, want een kwartier na rust bleek de aanvallende tactiek te werken. Emanuelson gaf een diepe pass, Gaston Sangoy verlengde en Stanley Aborah pikte de bal voorin op. De Belg haalde hard uit en liet Coutinho kansloos.

Ajax ging aandringen op de gelijkmaker. Het duurde tot ongeveer een kwartier voor tijd eer die bijgeschreven kon worden. Sangoy schoot zijn ploeg na vierenzeventig minuten spelen weer terug in de wedstrijd. Een minuut later was de sensatie compleet: Aborah stond bij een corner van Boukhari goed opgesteld bij de tweede paal en tikte het derde Amsterdamse doelpunt binnen. De middenvelder stelde vervolgens de overwinning veilig door acht minuten voor tijd de 4-2 te maken. Sahadewsing bereidde het doelpunt goed voor, zodat Aborah oog in oog met Coutinho de hoek voor het uitkiezen had.

,,Het was een bizarre wedstrijd", vond Van den Brom na afloop. ,,We geven binnen tien minuten twee cadeautjes weg zodat we achter komen. Wij hadden best aardige kansen, maar hun keeper pakte alles. En in de eerste helft hadden wij heel veel foute passes en daardoor groeit je zelfvertrouwen niet. In de rust heb ik het toen maar omgegooid. Ik kon twee dingen doen: of heel boos worden en gaan schreeuwen, of uitleggen wat er niet goed ging en hoe het dan wel moest. En dat heb ik gedaan en na rust hebben we het goed opgepakt. Onze organisatie was beter en we zijn meer vanaf de zijkanten gaan voetballen. Achteraf denk ik dat we verdiend gewonnen hebben. Je zag dat wij uiteindelijk meer kwaliteit hadden. Het waren alle vier mooie goals."