Menu

Jong Ajax wint in zoutloos duel van Willem II

De lege Amsterdam ArenA had al geen positieve invloed op de competitiewedstrijd van Jong Ajax tegen Willem II, het spel van de Amsterdammers was evenmin hartverwarmend. Maar de thuisploeg kwam nauwelijks in de problemen en won vrij eenvoudig met 2-1. Rasmus Lindgren op slag van rust en Ryan Babel uit een penalty maakten de treffers.

Na lang blessureleed was John O' Brien eindelijk weer fit genoeg om een wedstrijd te spelen. Een hamstringblessure verhinderde dat hij dit seizoen in actie kwam. De laatste keer dat O' Brien een wedstrijd speelde was op 8 februari van dit jaar. In de Amsterdam ArenA speelde hij toen 52 minuten tegen PSV. De Amerikaan stond vorige week al op het punt om in te vallen bij een oefenduel van Jong Ajax, maar toch werd dat uitgesteld. Donderdagavond begon hij als rechtsback.

John van den Brom kon verder beschikken over Thomas Vermaelen, centraal in de verdediging, en Daniël de Ridder, rechtshalf, eveneens van de A-selectie. Op doel stond stond, zoals de laatste wedstrijden, Kenneth Vermeer. Naast Vermaelen in het centrum opereerde Hedwiges Maduro, op links bijgestaan door Filipe. Rasmus Lindgren en Stanley Aborah stonden op hun vertrouwde posities op het middenveld; de voorhoede bestond uit Kiran Bechan, Ryan Babel en Etienne Esajas.

Het competitietreffen met Willem II vond plaats in de Amsterdam ArenA. Het was de tweede van drie duels die Jong Ajax zonder publiek moet spelen, als gevolg van de ongeregeldheden op de Toekomst vorig seizoen.

In de eerste helft kende Jong Ajax weinig problemen. De Amsterdammers domineerden, maar konden niet de opening vinden. Daniël de Ridder had na een half uur de beste kans. De rechter middenvelder probeerde met een stift de bal in het doel te krijgen, maar de inzet was te zwak en dus een makkelijke prooi voor keeper Peter Zois. Intussen had Willem II er één goed schot tegenover gesteld. Kenneth Vermeer keerde de harde inzet van Bas Smulders, die er een corner aan overhield. Ook uit de hoekschop was de Tilburgse ploeg gevaarlijk via Arjan Swinkels die goed inkopte. Wederom redde Vermeer voor de thuisploeg.

Vervolgens hadden Aborah, Bechan en Esajas de kans hun ploeg op voorsprong te zetten, maar de ballen gingen veelal over, de voorzetten waren te hard of de inzetten waren onzuiver. Pas in de laatste minuut van de eerste helft konden de Amsterdammers het veldoverwicht verzilveren. Bechan nam een corner aan de rechterkant die werd weggewerkt door de Tilburgse verdediging. Rasmus Lindgren ving de bal op buiten het zestienmetergebied en aarzelde niet. In een keer haalde hij uit en liet Zois kansloos: 1-0.

Na de rust bleef John O' Brien achter in de kleedkamer. ,,In overleg met de medische staf was afgesproken dat ik een helft zou spelen”, legde de Amerikaan uit. ,,En het ging goed, ik heb nergens last van.” Eigenlijk zou O' Brien een week eerder al speelminuten krijgen, maar zelf had hij geen goed gevoel. ,,Dan is het beter een weekje te wachten”, aldus een opgeluchte O' Brien.

De Braziliaan Filipe liet af en toe zien aardig talentvol te zijn. ,,Soms is het genieten”, vond Van den Brom. ,,Maar hij is jong en moet zich nog aanpassen. Hij moet niet zomaar gaan lopen met de bal. Zijn primaire taak als linksback is nog altijd verdedigen. Maar hij speelde vandaag al beter dan in de eerste wedstrijd. Daarom is het goed dat hij eerst een paar keer bij ons speelt.”

Jong Ajax bleef aandringen en gaf helemaal niets meer weg achterin. Voor het doel van Willem II veranderde het spelbeeld niet veel. Etienne Esajas verzuimde de voorsprong te vergroten na een mooie voorzet van Bechan; de linksbuiten kopte net over.

Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Ajax een buitenkans. Ryan Babel werd in het strafschopgebied neergehaald door Van Lieshout, terwijl de bal op een meter of tien afstand was. Het voorval werd gezien door het arbitrale trio en scheidsrechter Van Boekel wees resoluut naar de stip. Babel schoot zelf onberispelijk raak: 2-0.

De wedstrijd was echter nog niet gedaan. Willem II kwam snel daarna terug door een goal van Mark Obbens. De gasten snelden terug naar de middenstip, maar Ajax nam de controle weer over. In de allerlaatste minuut kwam Ajax nog dichtbij een doelpunt: Bechan viel aan over de rechterkant, zag dat Babel inmiddels buitenspel stond en besloot terug te leggen op de eveneens vrijstaande De Ridder. Deze haalde uit maar trof de rug van een verdediger. Babel kreeg de bal voor zijn voeten en ook hij had geen geluk: het keiharde schot raakte de paal en stuitte terug het veld in. Het was het laatste wapenfeit van de het tweede competitieduel in een lege ArenA.

John van den Brom had geen goede wedstrijd gezien. ,,Uiteindelijk is het resultaat niet belangrijk bij Jong Ajax”, legde de trainer uit. ,,Wij moeten meer naar de manier van voetballen kijken en daarover kan ik vandaag niet tevreden zijn. Een aantal momenten kwamen we er goed uit, maar we kwamen niet aan voetballen toe. We wisten ons geen raad met de vele positiewisselingen bij Willem II. Eigenlijk moet iedereen dan gewoon op zijn positie blijven spelen, maar dat blijkt niet zo gemakkelijk. De jongens gingen toch mee in die vele wisselingen. We hadden er geen goed antwoord op.”

Desondanks verdiende Jong Ajax weer drie punten en deelt nu samen met Jong Feyenoord de koppositie.