Menu
Jong Ajax wint, met excuus voor doelpunt

Jong Ajax wint, met excuus voor doelpunt

Jong Ajax heeft dinsdagavond ten koste van Cambuur de volgende ronde van de Gatorade Cup bereikt. Voor rust scoorde Boukhari, na de pauze trof Jan Vertonghen tweemaal doel. De Ajacied maakte echter wel zijn excuses voor zijn tweede treffer, omdat het niet de bedoeling was. Cambuur kreeg van de thuisploeg de vrije doortocht voor het tegendoelpunt.

Kenneth Vermeer, Yannis Anastasiou, Thomas Vermaelen, Nourdin Boukhari en Juanfran kwamen de selectie van John van den Brom versterken. De Spanjaard speelde zijn eerste minuten in het Ajax-shirt. ,,Het is een heel gelukkige dag voor mij", vertelde Juanfran. ,,Ik heb er lang op moeten wachten, maar eindelijk kon ik dan voor Ajax spelen. Het ging goed, ik heb een uur lang gespeeld en ik kon het makkelijk volhouden, ik heb nergens last van, ben zelfs niet moe. Mijn teamgenoten hebben me goed opgevangen, dat maakte het voor mij makkelijker om te spelen. Dat we gewonnen hebben is ook prettig, dat is altijd goed voor het zelfvertrouwen van een team."

Vanaf het begin controleerde de thuisploeg tegen de eerstedivisionist in een slecht gevulde ArenA. Dat was jammer, want het feit dat Jong Ajax het bekertoernooi in de ArenA speelt, staat blijkbaar garant voor enig spektakel. Zo ook dinsdagavond. Na ruim een kwartier spelen kwamen de Ajax-talenten op een verdiende voorsprong door Nourdin Boukhari. De Marokkaan, spelend als linkervleugelaanvaller, werd uitstekend weggestuurd door Stanley Aborah en schoot beheerst in de verre hoek langs keeper Peter van der Vlag.

Maar de voorsprong, die verdiend was want Cambuur kon er weinig tegenover stellen, was niet de reden van de opwinding. Een eerste aanzet daartoe gaf Jan Vertonghen na een uur spelen. De linkermiddenvelder kreeg de bal aangespeeld en liep door naar de hoek van het zestienmetergebied. Hij waagde een schot, dat pardoes de rechterkruising in zeilde. ,,Er kwam een beetje geluk bij kijken", vond Vertonghen bescheiden. ,,Ik heb ze zo wel vaker gemaakt. Maar ik heb ze zo ook wel gemist. Je moet net dat beetje geluk hebben dat die bal over de keeper valt."

Dat beetje geluk, of moet je het pech noemen, had de Belg twintig minuten voor tijd weer. Derk Boerrigter, ingevallen na rust voor Boukhari, werd in het veld behandeld aan een kleine blessure. Vertonghen nam na de behandeling de vrije trap en wilde de bal teruggeven aan Cambuur. ,,Ik wilde de bal hard wegschieten om een beetje tijd te winnen, want we stonden voor", legde Vertonghen het curieuze moment uit. Wat er gebeurde is, dat Van der Vlag te ver uit zijn doel stond en de bal van Vertonghen zo over de keeper heen in het doel belandde. Er ontstond enige commotie, niemand verwachtte dat die bal het doel in zou gaan. De spelers van Cambuur gingen verhaal halen bij de verbouwereerde Vertonghen, die niet goed wist hoe hij moest reageren. Rachid Tiberkanine sprong zijn teamgenootje om de nek van verbazing. Uiteindelijk werd het doelpunt toegekend door scheidsrechter Van Meenen, de bal was tenslotte tussen de palen beland. ,,Ik heb aan iedereen mijn excuses aangeboden, ook aan de keeper", verklaarde Vertonghen.

Jonh van den Brom riep de speler bij zich die het dichtst bij hem stond, Jerginhio Sahadewsing. De Ajacied liep met de boodschap van de trainer terug naar de groep die met Cambuur in de middencirkel stond opgesteld om het spel weer te hervatten. Thijs Houwing kreeg de bal in zijn voet, liep richting het doel van Henrik Moisander, ingevallen voor de geblesseerde Kenneth Vermeer, die in eerste instantie licht aarzelde, maar Houwing zonder problemen liet tegenscoren.

,,Ik was blij dat Cambuur een tegendoelpunt mocht maken, want ik voelde me erg schuldig", vond Vertonghen. ,,Het was namelijk echt niet de bedoeling. Het was een vreemde wedstrijd. De groep is heel blij met de overwinning, het geeft vertrouwen voor de competitie. Ik denk dat we iedereen aankunnen", aldus de nog steeds verbaasde Ajacied.

,,Ik heb nog nooit zo'n vreemd doelpunt meegemaakt", sprak de eveneens verbouwereerde John van den Brom. ,,Het kon niet wat er gebeurde, dus dan moet je hen een goal terug geven. Het was een cadeautje dat eigenlijk niet mag. Het verschil was weer twee doelpunten en dan kun je verder voetballen. Ik zal morgen op de training vragen om nog drie keer zo een bal in het doel te schieten. Ik weet zeker dat het hem niet lukt. Eigenlijk is het jammer dat dit merkwaardige doelpunt het eerste doelpunt van Vertonghen ondersneeuwt. Het is een van zijn kwaliteiten, hoe hij die bal binnenschoot."

Over het spel van zijn ploeg was de trainer wisselend tevreden. ,,In de eerste helft vond ik dat we redelijk goed speelden. Maar na rust was het matig. Met name in de omschakeling laten we steken vallen en krijgt Cambuur uiteindelijk kans om terug te komen in de wedstrijd. Maar ik moet zeggen dat Henrik Moisander het goed gedaan heeft. Het is niet makkelijk om zo in te vallen en gelukkig liet hij zijn dat hij de laatste weken op de training goed bezig is. UIteindelijk ben ik heel blij met de overwinning, vooral voor de jongens zelf. Als je een paar keer verliest gaat dat aan je knagen. Nu houdt iedereen aan de winst een goed gevoel over. Maar er is nog wel een en ander voor verbetering vatbaar", concludeerde Van den Brom.