Menu

Jong Ajax wint met overtuiging

Jong Ajax behaalde maandagavond een eenvoudige overwinning in de Beloftencompetitie. In Rheden werd Jong Vitesse in de tweede competitiewedstrijd met 4-2 aan de kant gezet. Binnen het halfuur hadden de Amsterdammers al drie keer gescoord, na rust kwam daar nog een doelpunt bij. In de laatste vijf minuten passeerde de thuisploeg alsnog de uitstekend keepende Kenneth Vermeer tweemaal.

Jerold Promes en Hedwiges Maduro moesten het centrum van de verdediging bewaken, met Emu Boakye en Urby Emanuelson aan de zijkanten. Robin Muller van Moppes, Rasmus Lindgren en Stanley Aborah bestreken het middenveld en Daniël de Ridder, Ryan Babel en Etienne Esajas moesten voor de aanvallende impulsen zorgen.

Al na een paar minuten in de wedstrijd werd De Ridder aan de rechterkant goed aangespeeld vanuit het midden. De vleugelaanvaller bediende Esajas die bij de tweede paal stond en zo binnen kon tikken. Slechts vijf minuten later stond Jerold Promes op de goede plek. Ajax kreeg een corner, Vitesse verdedigde uit, maar de bal werd opnieuw voor het doel gebracht en de mee opgekomen verdediger maakte er 0-2 van.

Het was nog niet gedaan met de scoringsdrift van Jong Ajax. Daniël de Ridder maakte de derde op aangeven van Ryan Babel. Er was toen nog geen halfuur gespeeld. De Beloften van trainer John van den Brom hielden het echter bij die drie doelpunten in de eerste vijfenveertig minuten. En dankzij goed werk van Vermeer, incasseerden de Amsterdammers geen tegentreffer in de eerste helft.

Aborah was de vierde Ajacied die kon scoren, uit een voorzet van opnieuw Babel. ,,Ook bij deze stand zijn we zelf kansen blijven creëren”, zei Van den Brom na afloop. ,,En je weet dat bij zo'n stand de wedstrijd normaal gesproken gespeeld is.”

Bij die stand bracht Van den Brom de twee nieuwste aanwinsten van zijn selectie in. Gaston Sangoy verving na een klein uur spelen Ryan Babel en Sebastián Rusculleda kwam tien minuten later in het veld voor Rasmus Lindgren. ,,De twee Argentijnen hebben nu hun officiële debuut bij ons gehad”, verklaarde Van den Brom. ,,Met name Sangoy had zijn debuut speciaal kunnen maken, omdat hij drie kansen kreeg. Het zou leuk geweest zijn als hij er daar een van had weten te benutten. Maar helaas, zo ging het niet.”

Ajax had het toch nog even moeilijk in de slotfase. In de laatste vijf minuten trof Vitesse alsnog tweemaal doel. Gelukkig kwam de winst niet in gevaar, maar over die laatste minuten was de trainer logischerwijs niet tevreden. ,,We hebben de hele wedstrijd goed gespeeld en gedomineerd. Op die laatste tien, vijftien minuten na. Die twee tegengoals waren onnodig. Ze ontstonden doordat de middenvelders van Vitesse hun spitsen goed aanspeelden. Onze verdedigers moesten daardoor keuzes maken en omdat die spitsen zo snel waren, ontstond er gevaar. Daar waren de spelers, maar ook de trainers, best ziek van. Maar afgezien van dat, is het een goede overwinning en ben ik heel tevreden”, aldus Van den Brom.

Door de overwinning staat Jong Ajax na twee speelronden, zonder puntverlies, samen met Jong Feyenoord bovenaan.