Menu

Jong Ajax wint miraculeus duel

In een uiterst curieuze wedstrijd won Jong Ajax maandagavond op de Toekomst met 4-2 van Jong Heerenveen. De overwinning was echter niet zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden. In de tweede helft kwam Heerenveen langszij na een 2-0 achterstand en leek op zijn minst een punt mee terug te nemen naar Friesland. Tiberkanine en Babel zorgden er in de laatste vier minuten echter voor dat de thuisploeg de volle winst opstreek. Maar het merkwaardigste was dat in de eerste helft een doelpunt van sc Heerenveen werd afgekeurd vanwege... een ontplofte bal.

Na dertien minuten kwam Jong Ajax al op voorsprong via een kopbal van Stanley Aborah. De Amsterdammers hadden een overwicht, maar zakten halverwege het eerste bedrijf wat weg, zodat sc Heerenveen na 23 minuten een vrije trap mocht nemen even buiten het zestienmetergebied. Jos Hooiveld meldde zich namens de Friezen en schoot hard in. Ajax-keeper Kenneth Vermeer kwam nog met zijn hak tegen de bal, maar die verdween met een plof toch in het doel. De knal waarmee het leer het doel in verdween was onnatuurlijk hard. Was er wat anders aan de hand?

Thomas Vermaelen protesteerde als een van de eersten tegen het doelpunt. Ook de scheidsrechter was resoluut in zijn beslissing en keurde de treffer af. De leidsman werd meteen bestookt door de Friezen, die het doelpunt claimden en de Ajacieden die vonden dat het een onregelmatig doelpunt was. Wat bleek? De bal was ontploft!

Vermaelen: ,,Ik had zondag op tv gezien dat er tijdens de wedstrijd Anderlecht - La Louvière een bal was ontploft. En ik wist meteen dat dat bij ons ook het geval was, heel bizar!''

Vermeer: ,,De bal kwam op mijn nop. Ik wist gelijk dat die bal was ontploft. Ik dacht: 'hoe kan dat nou?' Ik had gisteren op televisie gezien dat het in de Belgische competitie was gebeurd, en nu gebeurt het me zelf. Heel raar. Maar ik wist niet meteen dat het doelpunt afgekeurd moest worden. Het was maar goed ook, dat dat gebeurde want anders had het 1-1 gestaan.''

Ook de nemer van de vrije trap was vol ongeloof. Hooiveld: ,,Ik schoot gewoon hard en ineens hoor ik die 'plof'. Ik had gisteren op televisie die ontplofte bal gezien en dacht: 'he, dat wil ik ook wel eens doen'. Maar dat dat dan meteen daarna gebeurt... echt heel raar. Wel grappig, alleen jammer dat het doelpunt werd afgekeurd voor ons.''

De scheidsrechter kende geen twijfel bij zijn beslissing. ,,Ik kende de regel wel. Maar in de auto op weg hiernaartoe hebben mijn twee assistenten en ik het voorval in België wel besproken. En als je zoiets de dag ervoor op tv ziet, weet je je wel gesterkt in je beslissing. Het was voor mij meteen duidelijk wat er aan de hand was. De keeper ging op zijn benen, je hoort de knal en toen wist ik het meteen. De bal was niet te hard. Dat wordt voor de wedstrijd gecontroleerd en anders gaan de spelers in het veld zeker klagen. Dit zijn de dingen die het voor een scheidsrechter wel extra leuk maken'', aldus Van der Lip.

Maar goed, de wedstrijd moest door en het bleef 1-0 voor Ajax. Gaston Sangoy, die de voorkeur had gekregen boven Ryan Babel, werd met een pass weggestuurd en kwam alleen voor de keeper. De Argentijnse spits ging neer, claimde een penalty, maar ook dit keer was scheidsrechter Van der Lip zeer gedecideerd en liet Sven Taberima, vorig jaar nog keeper in de selectie van Jong Ajax, de bal uitnemen.

,,We hadden heel bewust voor Sangoy gekozen'', verklaarde Van den Brom. ,,Hij heeft het vorige week heel goed gedaan. En Babel zat afgelopen weekeinde bij de selectie van Koeman, dus we wisten dat hij met zelfvertrouwen op de bank zou zitten.''

Het was Sangoy die enkele minuten voor rust de tweede Ajax-treffer voorbereidde.
Hij kreeg de bal van de linkerkant, maakte een actie richting het doel van Taberima, ging naar de grond, maar wist de bal nog net een zetje te geven. Taberima werkte die met zijn vingertoppen weg, maar daar stond Tom de Mul die de bal simpel achter zijn ex-teamgenoot schoof: 2-0.

Na rust keerde Tomás Galásek, die de hele eerste helft speelde, niet terug op het veld. Zijn vervanger was Filipe, die linksachter ging spelen zodat Urby Emanuelson doorschoof naar het middenveld.

Jong Ajax was geen schim meer van de sterke ploeg die het in de eerste helft even was. De Friezen zaten de Ajacieden zo dicht op de huid dat ze bijna geen bal meer konden aannemen. Binnen tien minuten hadden Hersi, eveneens ex-Ajacied, en Samaras de gasten al langszij gebracht. Wat volgde was een spannend halfuur, waarin Ajax alle zeilen moest bijzetten om niet ten onder te gaan tegen de sterke Friese ploeg, die liet zien dat het verschil van zeven punten op de ranglijst onterecht was. Het was dat sc Heerenveen voorin niet altijd even scherp was en dat Kenneth Vermeer nog een aantal maal goed in actie kwam, zodat Ajax nog overeind bleef.

Drie minuten voor tijd gebeurde dat wat bijna niemand meer voor mogelijk had gehouden. Rachid Tiberkanine zette een mooie aanval op, liep goed door, ontving de bal terug en passeerde met een bekeken schot Taberima in de linkerhoek. De Ajacieden op het veld en in de dug out, inclusief de trainers, gingen uit hun dak, net als de supporters op de tribune.

Maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. Babel, na een dik uur in het veld gekomen voor Sangoy, was getergd en haalde in de laatste minuut met een vlijmscherp schot uit en schoot schitterend over Taberina heen. Hij vierde zijn doelpunt met een salto en werd vervolgens bedolven onder tien uitzinnige teamgenoten.

,,Ik ben heel blij met de overwinning'', lachte Van den Brom na afloop. ,,Ik dacht dat een gelijkspel al moeilijk zou worden, want de tweede helft hebben we achter de feiten aangelopen. We hadden geen aanspeelpunt voorin meer. Heerenveen was in de tweede helft veel beter. Dit soort wedstrijden wordt op het scherpst gespeeld. Wij wisten al dat Heerenveen een goede ploeg had, ook al hadden ze zeven punten minder dan wij. Daar merkte je helemaal niets van. Daarom vind ik het enorm knap dat we, ondanks het feit dat een heleboel spelers er in de tweede helft doorheen zaten, toch via strijdlust de wedstrijd gewonnen hebben. En het is mooi dat beide wissels hebben gescoord. Een compliment voor het hele team.''

Had de trainer weleens een ontplofte bal meegemaakt? ,,Nee, nooit! Ik zag het gisteren op tv. Maar ik geloof dat Fred het op de training weleens heeft meegemaakt. Maar of je dat moet geloven... ''