Menu

Jong Ajax wint moeilijk duel

Jong Ajax sloot maandagavond de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar winnend af. Op een moeilijk bespeelbaar veld versloeg de formatie van John van den Brom en Fred Grim de leeftijdgenoten van FC Utrecht met 2-1. De gasten waren na rust op voorsprong gekomen, maar Gaston Sangoy en Etienne Esajas bogen de achterstand voor de Ajacieden met fantastische doelpunten om in een voorsprong en een uiteindelijke zege.

Vanwege de regenval waren de omstandigheden op de Toekomst niet al te best, het veld was zwaar en de bal kreeg nauwelijks snelheid. Voor John O'Brien niet de ideale wedstrijd om weer eens negentig minuten te spelen. Anthony Obodai, Daniël de Ridder en Ryan Babel van de A-selectie speelden eveneens de hele wedstrijd. Niklas Moisander, die lang moest revalideren van een zware knieblesssure, speelde een dik uur en werd vervangen door spits Gaston Sangoy.

Daarmee nam John van den Brom een zeker risico, maar de trainer werd daartoe genoodzaakt vanwege het spel van zijn pupillen. Zijn ploeg was immers even daarvoor op een 1-0 achterstand gekomen. Abdelilah Taki versloeg Maarten Stekelenburg na bijna een uur spelen.

In de eerste helft waren er nauwelijks uitgespeelde kansen. Beide ploegen hadden wel kunnen scoren, maar Rasmus Lindgren raakte de lat een minuut voor rust. Samir El Gaaouiri had namens de gasten de beste kans op een doelpunt, maar de Utrechter raakte het zijnet.

De komst van Sangoy in het veld betekende dat Ajax achterin een op een ging spelen en voorin vier pure aanvallers had. Het bleek een gouden wissel, want de Argentijn stond zeven minuten in het veld toen hij snoeihard doel trof. Esajas zette vanaf de linkerkant voor, waar de bal werd weggewerkt door de Utrecht-verdediging. Sangoy zag de bal op een meter hoogte voor zijn schoen komen, aarzelde niet en haalde verwoestend uit: 1-1.

,,Daarna hebben we het zo laten staan", verklaarde Van den Brom na afloop. ,,We wilden voor de volle winst spelen. Wat dat betreft vind ik dat we qua spelopvatting verdiend hebben gewonnen. Het veld was loodzwaar om op te spelen. Natuurlijk heeft de tegenstander daar ook last van, maar wij hebben ons het best kunnen aanpassen, ook al ging het niet altijd goed."

Etienne Esajas bezorgde zijn ploeg vijf minuten voor tijd de volle winst. Jong Ajax kreeg een vrije trap op een meter of twintig van het doel. Rasmus Lindgren liep over de bal heen, Urby Emanuelson schoof de bal breed naar de plaats waar Esajas kwam inlopen. De aanvaller schoot prachtig in de kruising, onhoudbaar voor Utrecht-doelman Ponk.

,,In de eerste helft kwam Esajas niet goed in zijn spel", vond Van den Brom. ,,In de tweede helft maakte hij meer acties. En dat hij dan vlak voor tijd zo'n doelpunt maakt, vind ik leuk voor hem." Zo kwam Jong Ajax weer na een achterstand terug in de wedstrijd om vervolgens de drie punten te verdienen. ,,Dat hebben we dit seizoen al vaker gezien, deze jongens spelen altijd om te winnen. Als we op achterstand komen, laat niemand het koppie hangen. De mentaliteit is fantastisch."

Hoewel John O'Brien natuurlijk ook blij was met de drie punten voor Jong Ajax, was dat niet zijn enige overwinning. ,,Het veld was zwaar zodat wij niet ons 'Ajax-spelletje' konden spelen, maar het was een leuk partijtje. Ik ben erg blij dat ik weer eens negentig minuten heb kunnen spelen en vooral daarmee ben ik erg tevreden", aldus O'Brien die tevens liet weten ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen.

Door de winst op FC Utrecht behoudt Jong Ajax de koppositie in de Beloftencompetitie. En aangezien nummer twee Feyenoord in eigen huis gelijkspeelde tegen FC Twente is de voorsprong van Ajax nu uitgelopen naar zes punten.

Jong Ajax speelt aanstaande donderdag de kwartfinale in de Amstel Cup voor Beloften tegen Jong NAC. Het duel op de Toekomst begint om 18.30 uur.