Menu

Jong Ajax wint oefenwedstrijd met gedisciplineerd spel

Jong Ajax kwam dinsdagavond in actie voor een oefenwedstrijd tegen AFC '34. In Alkmaar wonnen de Amsterdammers met 1-0. José Valencia scoorde de winnende treffer een kwartier voor tijd. Trainer John van 't Schip was tevreden, omdat zijn ploeg de opgedragen taken goed uitvoerde.

Jong Ajax begon met de Finse broertjes Moisander in de basis, Henrik als keeper en Niklas links in de verdediging. John Heitinga speelde in het hart van de defensie, samen met Jerold Promes. Jussi Kujala was de derde Fin in het elftal, hij speelde rechtsback. Rasmus Lindgren en Didi Longuet speelden aan de zijkanten op het middenveld, Jamal Akachar fungeerde als nummer tien. De voorhoede bestond uit Jason Culina als spits met Daniel de Ridder en Etienne Esajas als de vleugelaanvallers.

Ajax begon goed met een kans voor Daniel de Ridder. De rechterspits faalde echter op het moment dat hij alleen voor de keeper stond. Dat gebeurde vaker in de wedstrijd en niet alleen door De Ridder. Een bal op de paal, een bal op de lat en een paar situaties waarin de Ajacieden alleen voor de keeper kwamen, zorgden niet voor een vroege voorsprong.

Zo zijn de meeste wedstrijden van de Beloften tot nu toe verlopen. Voetballend zijn de Ajacieden beter, maar een gebrek aan stootkracht voorin, zoals Van ’t Schip het noemt, voorkomt telkens een grote uitslag.

Na een uur spelen, het stond nog steeds 0-0, bracht de trainer van Jong Ajax alle wisselspelers in. ,,Dat hadden we zo afgesproken. We wilden dat iedereen zou spelen’’, lichtte Van ’t Schip toe. Dat betekende onder andere dat José Valencia als linksbuiten ging spelen en niet zoals gebruikelijk als linksback. ,,José speelt natuurlijk vaker op links. Het verschil was nu alleen dat hij meer voorzetten moest geven’’, zo luidde de verklaring. En dat was niet het enige dat de Ecuadoriaan deed. Een kwartier voor tijd sneed hij goed naar binnen, bewoog zich tussen twee man door en passeerde uiteindelijk de doelman van AFC ’34: 0-1.


Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de laatste competitiewedstrijd, Van ’t Schip kon toen slechts tevreden zijn over de behaalde punten, stemde dit oefenduel tot een betere stemming bij de oefenmeester. ,,We hebben ‘braaf’ gespeeld. Met discipline. We speelden redelijk diep en creëerden een aantal kansen. Probleem blijft echter dat we voorin geen echte killers hebben die de kansen benutten. Het duurde te lang voordat het 1-0 werd. Maar we speelden op een goed veld en het was een goede oefenwedstrijd, zeker met het oog op het volgende duel in de Amstel Cup tegen TEC, ook een hoofdklasser. We weten wat ons te wachten staat’’, aldus Van ’t Schip na afloop.