Menu

Jong Ajax wint op het nippertje

In een slechte wedstrijd wist Jong Ajax bij RKC drie minuten voor tijd toch nog de volle winst in de wacht te slepen: 2-3. Bij rust stonden de Amsterdammers nog met 2-1 achter. Ajax mag zich evenwel met Feyenoord koploper noemen.

De Ajacieden begonnen slecht in Waalwijk. Er was geen strijd, geen beleving in het spel van de Amsterdammers. RKC speelde wel agressief en blufte Ajax af. Coach Gerard van der Lem waarschuwde zijn spelers vooraf al voor onderschatting: ,,Ik zag het al aan de warming-up. Zij (de spelers van Jong Ajax) denken dat ze het op hun voetbalkwaliteiten kunnen doen. Maar ze moeten eerst hard werken, daarna hun kwaliteiten laten zien."

Door het gebrek aan bezieling, keek Ajax bij rust tegen een 2-1 achterstand aan. Jason Oost verzilverde al na een minuut een penalty, na een overtreding van Heitinga. Het tweede RKC-doelpunt viel tien minuten later, toen Ploeger doel trof voor de thuisspelende ploeg. Boukhari verzachtte de pijn voor Ajax, door met een mooi lobje RKC-keeper Ottoy te passeren. Het betekende de eerste treffer voor Boukhari in het Ajax-shirt.

Van der Lem werd in de pauze niet boos, maar maakte zijn spelers duidelijk dat ze op een verkeerde manier agressief waren. ,,Ze raakten gefrustreerd, maakten te veel overtredingen en liepen tegen onnodige gele kaarten op. Dat is een geen goede agressie. Je moet dusdanig strijd en agressie tonen dat de tegenstander het idee heeft dat hij voor niks loopt op een bal."

Blijkbaar hadden de Ajacieden geluisterd, want in de tweede helft werd het spel beter. Het bleek toch de kwaliteit van de Ajacieden te zijn die het verschil maakte. De Waalwijkers konden hun agressieve manier van spelen niet volhouden. Stefano Seedorf bracht Ajax enkele minuten na rust langszij.

Het was een RKC-er met een Ajax-verleden die de gasten uiteindelijk aan de overwinning hielp. Serginho Greene raakte de bal met zijn handen in het strafschopgebied, waardoor de scheidsrechter maar een ding kon doen: de bal op de stip leggen. Wesley Sneijder meldde zich voor dit buitenkansje en schoot dankbaar raak.

Van der Lem: ,,Uiteindelijk redden we het toch op kwaliteit. Ik had het terecht gevonden als we hadden verloren. Als we tegen een tegenstander spelen die beter is dan wij, redden we het waarschijnlijk niet. Nu we de drie punten binnen hebben, heerst er toch een sfeer van 'Wat zeik je nou trainer, we hebben toch gewonnen?'. Desondanks denk ik dat we er van geleerd hebben. En voor de jongens is het leuk dat we op gedeelde eerste plaats staan", vond de trainer.