Menu

Jong Ajax wint op vechtlust

Jong Ajax heeft op karakter en vechtlust Jong NAC van het lijf gehouden: 2-1. Op papier kon al een moeilijke wedstrijd worden verwacht, want op de Toekomst stonden maandagavond de nummers een en drie van de Beloftencompetitie tegenover elkaar. Bij rust had Ajax echter al een grote voorsprong kunnen nemen, maar het raamwerk van het doel stond drie keer in de weg. Rasmus Lindgren had zijn ploeg al wel op voorsprong gezet. Jong NAC deed na rust iets terug, maar Thomas Vermaelen besliste de wedstrijd in het voordeel van de Amsterdammers.

Behalve Thomas Vermaelen, Anthony Obodai, Nicolae Mitea, Filipe Kasmirski en Daniël de Ridder uit de A-selectie kon John van den Brom ook beschikken over Stanley Aborah. De jonge middenvelder was de afgelopen weken geblesseerd, maar tegen Jong NAC kon hij maandagavond spelen. Kasmirski stond weer vertrouwd linksachter met Vermaelen en Maduro naast zich in het centrum en Gaston Sangoy had in de spits de taak zoveel mogelijk te scoren.

Mitea had na acht minuten de eerste grote kans voor de thuisploeg. Na een actie aan de linkerkant van het veld liep hij het keepersgebied in en haalde voor een open doel hard uit. 'Tok!', schalde het over het hoofdveld van de Toekomst, de bal had de paal in plaats van het net geraakt.

Halverwege de eerste helft was hetzelfde geluid nog een keer te horen. Dit keer was het de jarige Rasmus Lindgren die met een kopbal de lat raakte uit een vrije trap van Daniël de Ridder vanaf de hoek van het zestienmetergebied.

De grootste kans was ook voor de rechtsbuiten. NAC verdedigde slordig uit en Sangoy kon onderscheppen. Hij omspeelde de keeper maar raakte enigszins uit balans. De Ridder, die naast Sangoy stond, besloot te schieten, maar het leek wel of het een wedstrijdje paalschieten was, want wéér kaatste de bal terug in het veld via de paal. ,,Het was de grootste kans die ik heb gemist in mijn leven'', reageerde De Ridder na afloop vol ongeloof.

De aanvoerder van Jong Ajax had even later wel het geluk aan zijn zijde. Een paar minuten voor rust maakte Lindgren uit de rebound de bevrijdende eerste treffer. De aanval voorafgaand aan het doelpunt verliep over veel schijven, Mitea kreeg uiteindelijk de bal en schoot op keeper Van Zwam, die de inzet keerde. Lindgren tikte de terug in het veld gekomen bal eenvoudig binnen: 1-0.

Na rust gebeurde er aanvankelijk vrij weinig. NAC liet de spelers van Ajax weinig ruimte, zodat de aanvallen niet mooi opgebouwd konden worden. De Amsterdammers raakten uit hun spel en de gasten konden zo even de overhand nemen. ,,Je krijgt dan de situatie dat spelers op twee gedachten gaan hinken'', verklaarde coach John van den Brom na afloop. ,,De ene helft denkt dat de voorsprong genoeg moet zijn, de andere helft wil nog aandringen op meer doelpunten. Maar als de voorsprong zo minimaal is, kun je niet blijven afwachten.''

En waar iedereen bang voor was, gebeurde toch: NAC kwam langszij. Een vrije trap werd hoog het zestienmetergebied in gebracht, niet goed weggewerkt, waarna de bal weer hoog voor het doel kwam. Julian Jenner kopte vervolgens over Kenneth Vermeer in het doel. De protesten van John van den Brom dat de assistent-scheidsrechter zijn vlag even daarvoor had opgestoken wegens buitenspel, werden niet gehonoreerd door scheidsrechter Van Meenen, zodat het doelpunt werd toegekend.

Het laatste kwartier werd nog gemeen spannend, want een duidelijk overwicht hadden de Ajacieden niet. Ballen werden niet altijd goed aangenomen, passjes kwamen niet goed aan of werden halverwege onderschept door de fanatieke Bredanaars. Een stilstaande situatie bood opluchting. Etienne Esajas, inmiddels in het veld gekomen voor Nicolae Mitea, nam een vrije trap aan de linkerkant en Thomas Vermaelen kopte hard en zuiver achter Van Zwam. ,,Ik had alle ruimte om te koppen en dat moet je dan doen'' , vond de goed spelende Belg. De voorsprong van Jong Ajax kwam in de resterende tien minuten niet meer in gevaar.

,,We hebben het ons zelf onnodig moeilijk gemaakt'', vond Van den Brom. ,,We hebben ook niet erg goed gespeeld, maar vooral in de eerste helft hebben we de kansen niet benut. Dat is voor de spelers in het veld frustrerend, maar ook voor ons op de bank. Twee keer was het doel zelfs leeg, misschien wordt er op dat moment iets te makkelijk gedacht.''

,,Maar het is een lastige ploeg om tegen te spelen. Ze zetten ons snel één op één vast en dan moet je sneller gaan spelen om de vrije man te kunen vinden. Het was een zware wedstrijd.''

Maar zoals al vaker dit seizoen, blijkt de vechtlust van de jonge Ajacieden een belangrijke eigenschap. ,,Na de gelijkmaker voel je dat er iets gebeurt in het elftal, dat ze nog iets meer geven dan anders. We zijn zo al vaker terug gekomen van een mindere periode tijdens een wedstrijd. Er zit zeer veel beleving en wil om te winnen in dit elftal. En dat wordt toch beloond, dat zie je wel vaker bij ons'', aldus Van den Brom.

Omdat Feyenoord, de nummer twee van de ranglijst, in eigen huis gelijkspeelde tegen de nummer vier, PSV, zijn de Amsterdammers twee punten uitgelopen op de directe concurrentie. Jong Feyenoord staat nu zeven punten achter op Jong Ajax, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.