Menu

Jong Ajax wint Pro Maritiem toernooi

Jong Ajax heeft vrijdagavond het Pro Maritiemtoernooi in Den Helder op zijn naam geschreven. Opnieuw. Want ook vorig jaar eindigde het team van trainer Jan Olde Riekerink bovenaan. Toen was het met flitsend voetbal, nu was dat een stukje minder.

De basis voor de toernooizege was al op de eerste dag, woensdag, gelegd. Toen klopte Ajax 2 Haarlem met 6-2. Vrijdagavond won Haarlem met 1-0 van FC Omniworld, de vereniging uit Almere die zo snel mogelijk een Betaald Voetbal Organisatie hoopt te worden. Door de winst van Ajax op Haarlem verschafte de ploeg zich al negen punten. Bijna niet meer in te halen of het Helders Elftal moest een enorm stunt in petto hebben.

De goedwillende amateurs uit Den Helder en omstreken deden er alles aan om niet door Ajax overlopen te worden en wonderwel slaagden ze daarin. Jan Olde Riekerink had het ook gezien. ,,We zochten veel te veel naar een oplossing in het centrum van het veld. De backs trokken naar binnen in plaats van de buitenspelers aan te spelen."

Een van die buitenspelers was de Angolees Gilberto. Hoewel hij meer individuele acties ten toon spreidde als woensdag, veranderde het beeld dat Olde Riekerink van hem had niet. Woensdag vond de trainer dat hij meer acties zou mogen maken, maar de oefenmeester was toen tevreden over wat Gilberto wel liet zien.

In de verdediging van Ajax liep deze wedstrijd Ferdi Vierklau rond en hij kreeg na afloop de complimenten van zowel Olde Riekerink als assistent-trainer van het eerste elftal Peter Boeve.

Vierklau had een hele goede buur op het veld, Johnny Heitinga. De junior kreeg na afloop ook van de toernooi-organisatie de waardering die de jonge verdediger toekomt. Hij volgde Rafael van der Vaart op als Beste speler van het toernooi.

Ruud Kras en Pascal Heije ontbraken vrijdag in de wedstrijd tegen de amateurs vanwege liesblessures, maar de trainer verwacht dat zij volgende week wel weer met de groep mee kunnen trainen. De groep vertrekt dan Portugal voor een toernooi.

Maar afgelopen week waren ze dus te gast in Den Helder, waar ze vrijdagavond de beste regionale spelers als tegenstanders troffen.

En daar haden ze dus moeite mee. De eerste kans kwam van de voet van de Zuid-Afrikaan Steven Pienaar die keeper Marco Blaauboer op zijn weg vond. Volkomen terecht werd de Schagense doelman tot keeper van het toernooi uitgeroepen.

In de 21e minuut kon Ajax hem toch passeren. Nadat Jason Culina de lat had geraakt was de terugspringende bal voor Pienaar. Nu kon hij Blaauboer wel passeren, 1-0.

Daarna moesten de toeschouwers erg lang wachten op fraaie hoogstandjes en nog langer op doelpunten. Pas nadat de trainer de junioren Robert Zwinkels (doelman van de A2), Nigel de Jong, Jussi Kulaja en Nando Rafael binnen de lijnen had gebracht, kwamen er betere kansen. Voor De Jong was het eerste balcontact direct een doelpunt, 2-0.

Nauwelijks vijf minuten later had de jonge speler, die vorige week een contract tekende bij Ajax, de 3-0 op de schoen, maar hij trof de paal. Scheidsrechter Koekkoek had echter ergens een overtreding geconstateerd en legde bal net buiten de zestien meter. Gilberto ontfermde zich over de vrije trap en met een schitterende knal trof hij de lat. Daardoor veranderde er niets aan de magere stand, maar won Ajax wel het toernooi. Opnieuw.

Ajax Stekelenburg (70. Zwinkels), Mofokeng, Vierklau, Heitinga, Maxwell (70. Kujala), Walker, Culina (70.De Jong), Seedorf, Hose (70. Rafael), Pienaar, Gilberto.

Helders Elftal Blaauboer, Oele, Coppoolse, Velasco, Kooyman, Vital, Stengs, J. Beers, Pater, Valk, De Waard, E. Beers, Van Veen, Van der Sloot, Van der Wardt, Van Zanten, Lanting.