Menu
Jong Ajax wint spektakelstuk

Jong Ajax wint spektakelstuk

Jong Ajax heeft tijdens het AvondjeAjax een spectaculaire wedstrijd tegen FC Den Bosch met 3-2 gewonnen. Tobias Sana scoorde in het duel in de Jupiler League de openingstreffer. In de tweede helft verzorgden Dejan Meleg en Sheraldo Becker de Amsterdamse productie. Met drie rode kaarten kreeg het duel nog een apart randje.

Vooraf had trainer Fons Groenendijk aangegeven dat hij bij zijn team vooral beleving en passie wilde zien. Dat had hij zijn jonge ploeg ook in de kleedkamer kennelijk nog goed op het hart gedrukt, want met snel combinatiespel beloonde Jong Ajax zich al in de achtste minuut tegen het hooggeklasseerde FC Den Bosch. Tobias Sana, afwisselend spelend aan de linker- en rechterflank, zette een combinatie op met Dejan Meleg en schoot zelf keurig binnen, 1-0.

De thuisploeg behield het initiatief in de Amsterdam ArenA, waar het AvondjeAjax om zes uur was begonnen met de Ajax Vrouwen tegen FC Twente. Dat de Ajacieden gepassioneerd waren bleek wel uit een klein opstootje dat ontstond toen Sana hard onderuit werd geschopt en daarop reageerde. Ralf Seutjens ging verbaal tegen de Ajacied tekeer en kreeg net als de Zweedse aanvaller de gele kaart. Groenendijk riep na afloop dat moment in herinnering om aan te geven dat het met de teamgeest wel goed zat. ,,Het hele elftal stond er toen bij. Ze waren een eenheid. Bereid om voor elkaar te vechten."

Jong Ajax bleef het eigen spelletje spelen dat een groot contrast vormde met dat van de Brabantse formatie. Op de dag dat het carnaval in Oeteldonk begon, was er bij de gasten zelf weinig creativiteit te bespeuren. Met opportunistische ballen naar voren probeerde de ploeg van trainer en oud-Ajacied Ruud Kaiser de verdediging van Ajax te verrassen. Maar Mickey van der Hart kwam, op een kopbal van Seutjens net naast, eigenlijk nauwelijks in de moeilijkheden. Bij rust verzuimde Meleg Jong Ajax op 2-0 te zetten. In kansrijke positie schoot hij over.

Sinan Keskin speelde een dijk van een wedstrijd. Sinan Keskin speelde een dijk van een wedstrijd.

Dat kwam de ploeg van Groenendijk aanvankelijk duur te staan, want snel in de tweede helft - toevallig net als FC Twente eerder deze avond tegen de Ajax Vrouwen - kwam FC Den Bosch terug in de wedstrijd. Erik Quekel, in de uitwedstrijd ook al drie keer succesvol tegen Jong Ajax, maakte de gelijkmaker. Maar Jong Ajax toonde veerkracht. Toen Sinan Keskin na een uur spelen Meleg naast hem zag, bediende hij hem op maat en Meleg had geen moeite de 2-1 te maken.

Het leek een stuk lastiger voor de thuisploeg te worden in de 66e minuut. Branco van den Boomen kreeg na een onbesuisde actie op de middenlijn de rode kaart voorgeschoteld. Groenendijk greep daarna in door El Hasnaoui naar de kant te halen en Derwin Martina binnen de lijnen te brengen. ,,We moesten wat bedenken toen we met een man minder kwamen te staan", zei hij na afloop. ,,Toen speelden we een soort 4-3-2."

Maar ook zijn spelers op het veld hadden de oplossing paraat. Keskin passte na een interceptie op het middenveld razendsnel op de spurtende Becker.Die haalde vervolgens het maximale uit de aanval en bracht Ajax op 3-1. Gespeeld was het allerminst, want in de 74e minuut schoot Furhgill Zeldenrust fraai de aansluitingstreffer achter Van der Hart, 3-2. Maar het kon nog gekker. Na twee overtredingen van Van den Broek en Boddaert stond FC Den Bosch in de 78e minuut opeens met nog slechts negen spelers in het veld. Nu was het een kwestie van rustig uitspelen voor Jong Ajax. Gezien het verleden nog geen eenvoudige opgave voor de jonge ploeg. Maar het enthousiaste publiek hielp ze een handje door nog luidruchtiger te keer te gaan. Mede daardoor trok Jong Ajax de voorsprong over de streep. ,,Ik denk dat het leuk was voor het publiek. Alles zat er weer op en aan", grijnsde Groenendijk. ,,Goals, rode kaarten, gele kaarten. Die rode kaarten waren in mijn ogen veel te zwaar. Maar wij zijn daar weerbaarder in geworden. Als dit duel voor de winterstop had plaatsgevonden dan hadden we die verloren", is de stellige mening van de trainer. ,,We hebben gevochten en daarbij hebben we ook spelers die goed in vorm steken en aardig kunnen voetballen."

Scoreverloop: 8. Sana 1-0, 47. Quekel 1-1, 60. Meleg 2-1, 69. Becker 3-1, 74. Zeldenrust 3-2.

Rode kaarten: Vd Boomen (Ajax), Vd Broek en Boddaert (Den Bosch)

Jong Ajax: Van der Hart, Ligeon, Tete, Van den Boomen, Kuipers; Bazoer (26. Keskin), El Hasnaoui (67. Martina), Lobotka, Becker, Meleg (84. De Bondt), Sana.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Jong Ajax en FC Den Bosch komen onder luid applaus de ArenA binnen. Jong Ajax en FC Den Bosch komen onder luid applaus de ArenA binnen.
Al in de achtste minuut scoort Tobias Sana de 1-0. Al in de achtste minuut scoort Tobias Sana de 1-0.
Uiteraard is de Zweed heel blij met zijn goal. Uiteraard is de Zweed heel blij met zijn goal.
Ook Lobotka en Meleg delen in de vreugde van Sana. Ook Lobotka en Meleg delen in de vreugde van Sana.
Al vroeg in de wedstrijd moest Bazoer geblesseerd van het veld. Al vroeg in de wedstrijd moest Bazoer geblesseerd van het veld.
Bas Kuipers kreeg in de tweede helft een open doekje na een fraaie solo. Bas Kuipers kreeg in de tweede helft een open doekje na een fraaie solo.
Ook Sheraldo Becker drukte zijn stempel op het duel. Ook Sheraldo Becker drukte zijn stempel op het duel.
Fons Groenendijk klapt na de goal van Becker. Fons Groenendijk klapt na de goal van Becker.