Menu
Jong Ajax wint topper tegen Jong PSV

Jong Ajax wint topper tegen Jong PSV

Jong Ajax heeft de topper tegen Jong PSV winnend afgesloten. Uit een puntgave vrije trap van uitblinker Frenkie de Jong kopte invaller Kaj Sierhuis het enige doelpunt tegen de touwen. Een periodetitel behoorde op voorhand tot de mogelijkheden, maar zo ver kwam het niet omdat de concurrenten VVV en Helmond Sport niet verloren.

Trainer Marcel Keizer had door de Europa League-wedstrijd die Ajax-1 een dag eerder speelde niet de beschikking over enkele vaste waarden. Spelers als Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri maken steeds vaker hun opwachting in het eerste elftal en zo blijft het puzzelen voor de trainer van Jong Ajax. Met een middenveld van Carel Eiting, Thulani Serero en Frenkie de Jong herbergt Jong Ajax echter nog steeds heel veel voetballend vermogen. Justin Kluivert, die een week eerder zijn eerste goal in het betaald voetbal maakte, startte weer op de rechtsbuitenpositie.

De Kerstman gaf elke bezoeker een kerstmuts.
De Kerstman gaf elke bezoeker een kerstmuts.
Die muts paste iedereen!
Die muts paste iedereen!
In de zestigste minuut mikte Kaj Sierhuis raak.
In de zestigste minuut mikte Kaj Sierhuis raak.

Beter Jong Ajax
Jong Ajax begon slordig, waardoor Jong PSV in de eerste tien minuten de bovenliggende partij was. Echt grote kansen wist het niet te creëren, en naarmate de wedstrijd vorderde, moest het steeds verder terug. Jong Ajax nam het initiatief en legde enkele fraaie combinaties en aanvallen op de mat. Pelle Clement raakte de paal met een afstandsschot, en Eiting schoot na een vlotte aanval maar net over. Vooral De Jong heerste op het middenveld. Het bleef wel oppassen voor de Eindhovense counter, en vlak voor rust had Jong PSV dan ook op voorsprong kunnen komen, toen ze razendsnel voor het doel van Tim Krul verschenen. Het schot van Pablo Rosario miste gelukkig precisie.

Gouden wissel
In de rust wisselde Keizer Ezra Walian voor Kaj Sierhuis, geen onlogische keuze aangezien de hardwerkende Walian zich nauwelijks wist te ontdoen van zijn bewakers. Jong PSV probeerde het spel fysiek te houden, maar ook de tweede helft kende eenzelfde spelbeeld als de eerste.

Het verschil was dat Jong PSV de poorten nu niet gesloten kon houden, en uit een fijne vrije trap van De Jong kopte Sierhuis de bal tegen de touwen.

Kaj Sierhuis scoorde vandaag zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Gefeliciteerd, Kaj! #jajjps pic.twitter.com/vDYS2HLQNZ

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 december 2016


Jong Ajax bleef fris aanvallen en had vaker kunnen scoren, onder meer via een harde knal van Kluivert die maar net voorlangs ging. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Jong Ajax zijn vierde overwinning op rij boekte en daarmee de tweede plaats in het klassement verstevigde.

Keizer was tevreden met het resultaat, al was het begin niet geweldig: ,,Het eerste kwartier speelden we onwennig. We moeten altijd in ons ritme komen, en met slordige balen gaven we in het begin teveel weg. Na de goal hebben we de wedstrijd op slot gedaan, in plaats van te hard op zoek gaan naar meer goals. Al met al een prima overwinning."

De wissel van Sierhuis voor Walian bleek het omslagpunt van de wedstrijd. ,,Walian speelde een ongelukkige eerste helft in de spits, al legde hij veel energie in zijn spel. Sierhuis moest meer aan de gang met de twee centrale verdedigers, en een echt aanvalspunt zijn. Hij maakt een goede goal en heeft het prima gedaan."


Scoreverloop: 60. Sierhuis 1-0


Opstelling Jong Ajax: Tim Krul, Deyovaisio Zeefuik, Terry Lartey-Sanniez, Leon Bergsma, Damil Dankerlui, Carel Eiting, Frenkie de Jong, Thulani Serero, Justin Kluivert (72. Noussair Mazraoui), Ezra Walian (46. Kaj Sierhuis), Pelle Clement

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Proshots/Jasper Ruhe