Menu
Jong Ajax wint voetbalgevecht

Jong Ajax wint voetbalgevecht

Met de hakken over de sloot deed Jong Ajax wat met tien piepjonge spelers gerust een topprestatie kon worden genoemd: winnen van Jong Twente. En wel met 2-1, dankzij doelpunten van Vincent Vermeij en Boban Lazic. ,,We vochten voor elke meter’’, concludeerde Jong Ajax-trainer Fons Groenendijk na afloop tevreden.

De overwinning was de tweede in dit seizoen voor Jong Ajax, dat vooralsnog moet wennen aan het niveau van de Jupiler League. Daarin draait het lang niet alleen om verfijnd combinatiespel; vechtlust en wilskracht zijn minstens zo belangrijk. Dat bleek wel in het duel met Twente, waarin bij vlagen ook ‘lelijk’ werd gevoetbald door Ajax. Groenendijk, na afloop van de wedstrijd: ,,In de Jupiler League moeten we leren vechten. Dat hebben we vandaag gedaan. De schoonheid was soms ver te zoeken, maar op mentaliteit hebben we gewonnen. Het was een waar voetbalgevecht.’’

Nadat middenvelder Joeri de Kamps begin tweede helft werd weggestuurd na zijn tweede gele kaart, zag hij hoe zijn elftal tot het gaatje ging. Het duel was een slijtageslag, helemaal voor jongens als Abdel El Hasnaoui, Vincent Vermeij, Derwin Martina, Boban Lazic en Bas Kuipers, die voor het eerst vanaf minuut één aan de aftrap stonden. Zij kregen deze vrijdagavond de kans, omdat Groenendijk dit keer niet kon beschikken over wisselspelers uit de hoofdmacht. Over de jonkies zei hij: ,,Ze zaten er helemaal doorheen na afloop. Logisch ook. Voor sommigen was het de eerste wedstrijd bij Jong Ajax. Knap hoe ze zich staande hebben gehouden.’’

Daarmee doelde hij vooral op de fase waarin De Kamps niet meer meespeelde. Hoewel de middenvelder geldt als een spilspeler, bleef Ajax knap overeind na zijn fatale tweede tackle. De aanvoerder kreeg zijn tweede gele kaart voor de ongelukkig uitgevoerde actie. Opvallend was dat diezelfde De Kamps maandagavond tegen FC Emmen in de rust uit voorzorg werd gewisseld, omdat hij volgens zijn trainer lonkte naar een tweede gele kaart.

Joeri de Kamps incasseerde kort na de rust zijn tweede gele, dus rode kaart. Joeri de Kamps incasseerde kort na de rust zijn tweede gele, dus rode kaart.

,,Ja, dit keer heb ik weer overwogen om hem te wisselen’’, erkende Groenendijk. ,,Maar in deze jonge ploeg was Joeri een te belangrijke schakel.’’ Over diens overtreding: ,,Het felle zit in zijn spel. Het was geen bewuste overtreding, maar de scheidsrechter kon hem geven, die gele kaart. Nee, ik verwijt hem niks.’’

Voordat De Kamps werd weggestuurd was Ajax op voorsprong gekomen via Vincent Vermeij. Hij kreeg de bal aangespeelde rond het vijandelijk strafschopgebied, stoomde op en schoot koelboedig binnen. Een knap staaltje aanvallen van de jonge midvoor, die zo diep moest gaan dat hij in de tweede helft meermaals door krampscheuten werd geveld. ,,Ik heb nog nooit zulke pijn in mijn benen gehad’’, merkte hij na afloop op. Welkom in de Jupiler League, waarin Vermeij ongetwijfeld nog enkele zware duels voor zijn kiezen krijgt.

De rode kaart van De Kamps was voor Groenendijk geen reden om een aanvaller op te offeren. In plaats daarvan liet hij zijn defensie man-op-man spelen, met de beresterke Danzell Gravenberch als uitblinker. De keuze pakte goed uit, want Ajax hield zodoende druk op het vijandelijk doel. Die druk leverde niet veel later de beslissende 2-0 op, die op naam kwam van Boban Lazic. Hij kreeg de bal voor zijn voeten na een scrimmage en schoot ziedend hard binnen.

De gasten uit Enschede kwamen vlak voor tijd terug tot 2-1, via Cas Peters, en gingen vervolgens verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Bijna viel die, maar met een wereldredding zorgde doelman Mickey van der Hart ervoor dat de punten in Amsterdam bleven. Tot opluchting van Groenendijk? ,,Nee, hoor. Ik ben niet zo met de ranglijst bezig’’, aldus de coach. ,,Maar het is toch lekker, winnen.’’

Opstelling Ajax: Van der Hart, Martina (77. Marinkovic), Gravenberch, Sporkslede, Kuipers, Bazoer, De Kamps, El Hasnaoui (90. Lobotka), De Sa (68 Meleg), Vermeij, Lazic.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha

Boban Lazic duelleert met een speler van Jong FC Twente. Boban Lazic duelleert met een speler van Jong FC Twente.
Jong Ajacied Derwin Martina is secuur bij het versturen van een pass. Jong Ajacied Derwin Martina is secuur bij het versturen van een pass.
Lesly de Sa duelleert met tegenstander Jurjan Mannes van Jong Twente. Lesly de Sa duelleert met tegenstander Jurjan Mannes van Jong Twente.
Sportcomplex de Toekomst was ook vrijdag de sfeervolle thuishaven van Jupiler League-ploeg Jong Ajax. Sportcomplex de Toekomst was ook vrijdag de sfeervolle thuishaven van Jupiler League-ploeg Jong Ajax.