Menu
Jong Ajax zet Feyenoord op achterstand in titelrace

Jong Ajax zet Feyenoord op achterstand in titelrace

Jong Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de titel in de Eredivisie voor Beloftenteams. De ploeg van Adrie Koster won in de Kuip met 0-1 van Jong Feyenoord nadat de wedstrijd enige tijd had stilgelegen.

Darko Bodul sluit morgen aan bij de A-selectie voor het duel met Feyenoord van aankomende zondag. Darko Bodul sluit morgen aan bij de A-selectie voor het duel met Feyenoord van aankomende zondag.

Vooraf was het Jong Ajax eraan gelegen om het een en ander recht te zetten tegen Jong Feyenoord. De seizoensouverture in de Amsterdam ArenA ging verloren tegen de Rotterdammers (1-2) en precies twee weken geleden was Jong Feyenoord ook al te sterk. In de ogen van coach Adrie Koster was die 2-0-nederlaag onnodig. ,,Twee keer verliezen van deze ploeg hoeft niet. We zijn helemaal niets minder”, liet hij toen zijn teleurstelling optekenen.
Die mededeling hadden zijn spelers goed in de oren geknoopt. Met de ervaren krachten Dennis Gentenaar, Evander Sno, Kennedy en Oleguer in de as van het veld werd de thuisploeg vastgezet op de eigen helft. Echt grote kansen leverde dat echter niet op. Darko Bodul, afgelopen dinsdag nog actief met Jong Kroatië, was in de achtste minuut gevaarlijk. Zijn vlammende schot was niet meer dan lastig voor doelman Darley die even moest lossen. De grootste kans was voor Timothy van der Meulen. De A-junior was bij een hoekschop mee naar voren gekomen en reageerde attent op een afgeslagen bal. De inzet van de verdediger verdween echter net over de Feyenoord-lat. Koster was dan ook zeer tevreden over de eerste helft. ,,We begonnen dominant, in tegenstelling tot twee weken geleden. Toen was het allemaal maar slapjes.”
In de rust moest Koster noodgedwongen ingrijpen. De moegestreden Bodul werd vervangen door Marvin Hasselbaink. ,,Jammer, maar Darko had al een wedstrijd in de benen en bovendien sluit hij morgen weer aan bij de A-selectie voor het duel met Feyenoord. Daardoor raakten wij wel ons aanspeelpunt in de spits kwijt.” De tweede helft was van beide kanten dan ook matig. ,,Misschien zelfs wel slecht”, meende Koster. Jong Feyenoord was via Jordao Pattinama dichtbij een goal. De volley van de aanvaller werd getoucheerd door Gentenaar waardoor de bal via de lat over het doel verdween.
Evander Sno speelde een sterke wedstrijd op het middenveld. Evander Sno speelde een sterke wedstrijd op het middenveld.

Dat Ajax toch op voorsprong kwam, was te danken aan Tobias Waisapy. De verdediger van Jong Feyenoord kreeg in de 75ste minuut in het eigen strafschopgebied de bal ietwat ongelukkig tegen zijn hand. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük aarzelde echter geen moment en wees gedecideerd naar de penaltystip. Het buitenkansje vanaf elf meter werd door Kennedy snoeihard achter Darley geschoten. ,,Dan moet je als oudere speler verantwoordelijkheid nemen”, meende de Zweed na afloop tevreden.
De wedstrijd leek gespeeld. Helemaal toen een invaller aan de kant van Jong Feyenoord, Vojtech Machek, twee minuten na de openingstreffer flink over de schreef ging. De Feyenoorder zette een wilde tackle op Sno in en moest met rood het veld verlaten. Voor de Feyenoord-aanhang het teken om een vuurwerkbom op het veld te werpen, vlak naast Kennedy. ,,Dat was wel schrikken”, erkende hij. Voor Gözübüyük was het reden om de wedstrijd tijdelijk te staken. Na een afkoelingsperiode van een klein kwartier kwamen beide teams weer het veld op. Een offensief van Jong Feyenoord leverde weinig op. Eén keer moest Gentenaar optreden toen Pattinama voor hem opdook.
Koster vond echter dat zijn ploeg wat slordig met die numerieke meerderheid om was gegaan. ,,Als je wat rustiger bent aan de bal dan scoor je 0-2 en dan is de wedstrijd helemaal gespeeld.” De coach had gelijk. Doordat Jong Feyenoord met man en macht op zoek ging naar de gelijkmaker kregen de Ajacieden zeeën van ruimte, maar Javier Martina en Marvin Hasselbaink treuzelden te lang aan de bal waardoor de eindpass onvoldoende was.
Dé man van de wedstrijd was misschien wel Van der Meulen. Was de centrale verdediger twee weken geleden nog één van de verrassingen in de basisopstelling van Koster. Inmiddels lijkt de talentvolle Ajacied niet meer weg te denken uit Jong Ajax en zorgt hij voor de nodige rust in de defensie. ,,Het gaat lekker”, vond Van der Meulen zelf na afloop. ,,Dan sta je opeens samen met Oleguer in één team te voetballen. Dat is toch een naam in de voetballerij.” Ook al was hij tijdens de bekerwedstrijd nog een ‘rookie’ in Jong Ajax, toch wilde Van der Meulen revanche op Feyenoord. ,,Daarin zijn we geslaagd. Belangrijker is dat we drie punten pakken van Feyenoord in de strijd om de landstitel.”
Door de overwinning heeft koploper Jong Ajax een marge van zes punten opgebouwd op Jong Feyenoord. Wel hebben de Rotterdammers een wedstrijd minder gespeeld. Jong NEC staat tweede op de ranglijst met vier punten minder dan de Amsterdammers. Zij hebben nog twee duels in te halen.