Menu
Jong Oranje blijft steken op doelpuntloos gelijkspel

Jong Oranje blijft steken op doelpuntloos gelijkspel

Het EK lijkt voor Jong Oranje ver weg. Er moest in Alkmaar gewonnen worden van Jong Turkije, maar de ploeg met vijf Ajacieden in de basis kwam in een kansenrijk duel niet verder dan 0-0.

De Ajacieden Kenny Tete, Jairo Riedewald, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek en Anwar El Ghazi stonden in de basis bij Jong Oranje. Voor Van de Beek was het zijn debuut, maar onwennig was de jonge Ajacied niet. Hij speelde een puike wedstrijd.

Kansrijke positie
In de eerste helft was het een ware stormram op het doel van Turkije. Vooral oud-Ajacied Ricardo Kishna speelde zichzelf keer op keer in kansrijke positie, maar stuitte even zo vaak op de defensie van Jong Turkije. Maar ook Bazoer (bal op de paal), Tete, Riedewald, Van de Beek en El Ghazi slaagden er niet in de sprankelende eerste helft in treffers aan te duiden. Spits Vincent Vermeij, ook voormalig (Jong) Ajacied, wist de keeper eveneens niet te verschalken. Turkije stelde daar aanvankelijk niet heel veel tegenover.

Net na rust begon Jong Oranje wederom zeer offensief en kwamen er weer kansen. Kenny Tete schoot in de 49e minuut net naast. Acht minuten later, Jong Turkije was wat aanvallender geworden, voorkwam Mickey van der Hart (ookal ex-Ajacied) met een fantastische reflex een achterstand.

Onderliggende partij
Prompt had Turkije de weg naar voren gevonden en Jong Oranje wist daar lastig een antwoord op te vinden. Het resulteerde in een wedstrijd die op en neer golfde, maar waarin het Nederlands team zo langerzamerhand de onderliggende partij werd. Gelukkig voor de ploeg van bondscoach Art Langerer miste Turkije nu echter de grootste mogelijkheden. Zoals acht minuten voor tijd, toen een voorzet van de Turkse Feyenoorder Bilal Basacikoglu op de paal werd gegleden. Joris van Overeem, ingevallen voor Jairo Riedewald, was vijf minuten voor tijd bijna succesvol. Maar ook hij stuitte op de doelman. Daardoor bleef het 0-0. Het is nu afwachten voor Jong Oranje of ze tot de beste nummers 2 behoren.

Opstelling Jong Oranje: Van der Hart; Tete, St. Juste, Rekik, Brenet; Bazoer, Riedewald (84. Van Overeem), Van de Beek; El Ghazi, Vermeij (58. Bergwijn), Kishna (63. El Idrissi)

Oranje O19
Bij Oranje O19 stonden Dani de Wit en Matthijs de Ligt in het basisteam. De tegenstander in de eerste wedstrijd van de EK-kwalificatie was Roemenië en de jeugdige Nederlanders wonnen met 2-1. In de slotfase maakte ook Kaj Sierhuis nog zijn opwachting.

Tekst Ajax.nl
Foto: Proshots/Jasper Ruhe