Menu
Jong Oranje Europees kampioen!

Jong Oranje Europees kampioen!

Klaas Jan Huntelaar legde met twee treffers de basis voor de Europese titel die Jong Oranje zondagavond in Portugal veroverde. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan versloeg Oekraïne uiteindelijk met 3-0. Nooit eerder liet het 'kleine' Oranje zich tot Europa's beste kronen. ,,Finales zijn er om gewonnen te worden'', blikte Jong Oranje-spits Huntelaar direct na de eindstrijd euforisch terug. ,,En dat hebben we gedaan.'' Net als Huntelaar speelden ook zijn club- en ploeggenoten Kenneth Vermeer en Urby Emanuelson allebei een prima finale.

Nicky Hofs tekende in de blessuretijd voor de derde Nederlandse treffer. Jong Oranje slaagde er daarmee in de finale helemaal te beslissen. De Oekraïners scoorden weliswaar niet; de ploeg uit het voormalige Oostblok was een aantal malen dicht bij een treffer. Of het was de uitblinkende Vermeer die de Oekraïners de voet dwars zette, óf het engeltje dat de Ajacied kennelijk bijstond stuurde de ballen via het aluminium het veld weer in.

Huntelaar opende na tien minuten voetballen de score voor Jong Oranje. Hofs bereikte de Ajacied met een crosspass. Huntelaar controleerde de bal razendsnel waarna hij de bal ijzig koel in de verre hoek van het doel van Pyatov schoof: 1-0. Van een leien dakje ging het allemaal niet, het eerste half uur van de finale. Jong Oranje opende rommelig, maar herstelde zich snel. Over een gebrek aan geluk hadden de internationals in elk geval niets te klagen. Zo belandde een Oekraïnse inzet via de paal en knie van Vermeer miraculeus weer in het veld. Nauwelijks negen minuten later werkte Godin zijn inzet ook al op de paal. Jong Oranje ontsnapte in de eerste 25 minuten liefst drie keer aan een -zo leek het- geheide tegengoal. Uiteindelijk waren het de Oekraïners (in de openingswedstrijd van het jeugd-EK nog met 2-1 te sterk voor de Nederlanders) die hun kansen eigenhandig om zeep hielpen. Een handsbal van Yatchenko vormde de inleiding op de tweede treffer van Jong Oranje. Toernooitopscorer (4 treffers) Huntelaar wist vlak voor rust wel raad met de terecht toegekende penalty. De spits liet de bal hoog in het vijandelijke doel ploffen: 2-0.

De impulsen van de Oekraïnse sterspeler Milevskyi waren bij vlagen oogstrelend, al ontbrak het uiteindelijk aan venijnigheid. De creatieve balvirtuoos van Dynamo Kiev bereidde veel kansen voor, maar zag ploeggenoten keer op keer falen. Uiteindelijk was het de Oranje-ploeg van De Haan die het treffen naar zich toe trok. Middenvelder Demy de Zeeuw ontpopte zich ook al tot een uiterst waardevolle kracht; eigenlijk stelde vrijwel niemand teleur bij Jong Oranje. De bij vlagen ontketende Romeo Castelen en Hofs kregen dé kansen om het treffen, halverwege de tweede helft, te beslissen. Een stiftbal van laatstgenoemde belandde uiteindelijk op de deklat. Op aangeven van oud-Ajacied Daniël de Ridder rondde Hofs deze kans wel piekfijn af: 3-0. De Oekraïners speelden toen al ruim een kwartier met tien man. De rode kaart van Romanchuk gold eigenlijk als een genadeschot voor de opponent van de Nederlandse beloftenploeg.

Na de drie minuten blessuretijd kon het Oranje-feestje alsnog worden gevierd. De titel die in de slotfase al in de dugout werd bejubeld, kon ook op de graszoden worden gevierd. Een knalfeest met man-van-de-wedstrijd Klaas-Jan Huntelaar als stralend middelpunt. Ajacieden Emanuelson, Vemeer en alle overige Oranje-hemden daar niet minder stralend omheen. ,,Uiteindelijk hebben we op het juiste moment de juiste vorm gevonden'', keek coach Foppe de Haan terug. Ook Vermeer kon na afloop zijn geluk niet op. Vermeer, met kamerbrede glimlach: ,,Vandaag mocht er simpelweg niks in. En, zoals het hoort, ging er niks in ook. We hebben ons na de moeizame start goed terug geknokt. Het eindresultaat is deze beker.''

Foto: Proshots/Pol Foto