Menu
Jong Oranje haalt finale op EK

Jong Oranje haalt finale op EK

Jong Oranje, met wederom Kenneth Vermeer, Urby Emanuelson en Klaas Jan Huntelaar in de basis, heeft zich na een zenuwslopende halve finale tegen Frankrijk geplaatst voor de eindstrijd van het Europees kampioenschap in Portugal. Huntelaar scoorde in de met 3-2 gewonnen wedstrijd een keer en werd met die goal de onbetwiste topscorer aller tijden van Jong Oranje.

Frankrijk schoot uit de startblokken en zette de Nederlanders vanaf de aftrap flink onder druk. Er was net een minuut gespeeld, toen Vermeer al met een knappe redding op kopbal van Frankrijk een achterstand voorkwam. Nederland ontworstelde zich aan de druk en kreeg een vrije trap die snel werd genomen. De bal ging snel naar Klaas Jan Huntelaar, die fraai scoorde. Helaas stond hij buitenspel. Maar drie minuten later was het toch raak. Nicky Hofs ging zelf knap door, nadat Huntelaar mooi ruimte had gemaakt, en schoot met precisie raak, 1-0. Een spannend moment volgde in de achtste minuut. Vermeer leek de bal simpel te vangen, maar liet pardoes los. Gelukkig ruimde Nederland alsnog op.

Frankrijk wist weliswaar een fiks aantal corners te veroveren, meer zat er voor de tot nog toe ongeslagen formatie niet in. Het middenveld van Jong Oranje, met Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Nicky Hofs, stoorde uitstekend waarna de aanvallers in stelling konden worden gebracht. Dat leverde in de 38ste minuut een wonderschone treffer op. De Zeeuw had de bal ontfutseld aan de Fransen, passte op Huntelaar en de Ajacied schoot met heel veel gevoel de bal over de keeper, 2-0.

In de tweede helft had Frankrijk net zo weinig minuten nodig als Jong Oranje in de eerste om te scoren. Zonder Demy de Zeeuw, hij was in de rust vervangen door Ramon Zomer, scoorde Frankrijk via een kopbal van Julien Faubert de aansluitingstreffer. Frankrijk bleef het betere van het spel houden en Nederland, waarbij Emanuelson was gewisseld voor Braafheid, kwam er nauwelijks nog uit. Tot in de 79ste minuut toen Romeo Castelen goed teruglegde op Hofs, maar de Feyenoorder schoot de bal net naast.

Het was een onnodige handsbal van Hofs die de gelijkmaker inleidde. De Fransen kregen een vrije trap en die werd door Bryan Bergougnoux prachtig binnen gedraaid, 2-2.

In een zenuwslopende slotfase nam Nederland het initiatief over, maar gescoord werd er niet meer. Er volgde een verlenging en net voordat de eerste helft daarvan was verstreken moest Frankrijk met tien man verder nadat doelpuntenmaker Faubert na een tweede gele kaart werd weggezonden.

In de derde minuut nam Oranje opnieuw een voorsprong. De dieptepass van Stijn Schaars was op maat en de afronding van Hofs was perfect. Nederland stond wederom op voorsprong! Romeo Castelen leek Oranje zelfs naar een 4-2 voorsprong te schieten, maar de Franse doelman redde knap. Frankrijk probeerde het wel, maar leek er niet meer in te geloven. Toch probeerden ze het in de allerlaatste minuut nog een keer. De keeper ging mee naar voren bij een vrije trap. Die kwam laag in het strafschopgebied, maar Braafheid verdedigde erg goed. Kort daarna floot de scheidsrechter af. Jong Oranje met Kenneth Vermeer, Urby Emanuelson en Klaas Jan Huntelaar staat in de finale!

Huntelaar was na afloop opgelucht en realist: ,,We hebben een half uur te veel gespeeld, dan maak je het jezelf nog zwaarder", reageerde hij voor de camera van Talpa. ,,In de tweede helft hebben we niet meer gevoetbald, we liepen te ver achteruit en die 2-2 was verdiend voor die Fransen omdat wij slecht speelden. Gelukkig konden we die wedstrijd er in de verlenging nog uit slepen. Bij die 2-2 kwam er bij ons misschien iets los, we wilden niet verliezen."
Zelf had de Ajacied een fraai aandeel in de score doordat hij de 2-0 scoorde. ,,Dat doelpunt was wel lekker", sprak Huntelaar met gevoel voor understatement. ,,Ik zag keeper iets naar voren komen en dacht 'ik stift hem er even overheen'."

Zondag speelt Jong Oranje de finale tegen Oekraïne. Het duel begint om 20.45 uur.

Frankrijk - Nederland 2-3 n.v. (0-2). 6. Hofs 0-1, 38. Huntelaar 0-2, 51. Faubert 1-2, 85. Bergougnoux 2-2, 107. Hofs 2-3.
Scheidsrechter: Undiano (Spa). Toeschouwers: 15.360. Rode kaart: 104. Faubert (Frankrijk) 2x geel. Gele kaart: Sagna, Mavuba, Bergougnoux (Frankrijk), Aissati, Huntelaar, Zomer, Vlaar, Hofs, Luirink (Nederland).

Foto: Proshots/Pol Foto

Opstelling Nederland: Vermeer; Tiendalli, Luirink, Vlaar en Emanuelson (70. Braafheid); Aissati (91. De Ridder), De Zeeuw (46. Zomer) en Schaars; Hofs, Huntelaar en Castelen.