Menu
Jong Oranje houdt Oranje in toom

Jong Oranje houdt Oranje in toom

Gehuld in een oranje shirt verschenen donderdagavond vier Ajacieden aan de aftrap van het treffen tussen het Nederlands elftal en Jong Oranje (0-0). In de aanloop naar het WK bood bondscoach Marco van Basten John Heitinga, Wesley Sneijder, Ryan Babel en Klaas Jan Huntelaar de kans zich te profileren. De keuzeheer maakt zijn definitieve WK-selectie maandag wereldkundig. In Katwijk kwamen na rust ook Kenneth Vermeer en Robbert Schilder in actie. Zij hopen met Jong Oranje deze maand af te reizen naar het EK onder 21 in Portugal. Bij het 'grote' Oranje verving Maarten Stekelenburg tenslotte Henk Timmer.

In plaats van het vertrouwde Amsterdamse rood en wit, dus een oranje of wit (reserve) tricot op deze zonnige zomeravond in het voetbalgekke Katwijk. Of in geval van de keepers: een groen-blauw of geel strijdtenue. Aan de achterliggende gedachte veranderde het allemaal niks. Op het door duintoppen omringde sportpark Nieuw Zuid –onderkomen van hoofdklasser Quick Boys– streden de twee vertegenwoordigende elftallen om eer en prestige.
,,Het ging best moeizaam, vooral omdat er voor ons weinig viel te winnen’’, blikte ‘oranjehemd’ Sneijder na afloop terug. ,,Een goed resultaat halen in een wedstrijd als deze is altijd lastig.’' De centrale middenvelder speelde een redelijke partij. Al lukte het ook hem niet een doorbraak te forceren. De ploeg van Van Basten had het moeilijk met de aanstormende talenten van zijn KNVB-collega Foppe de Haan. Als verzachtende omstandigheid kan worden aangevoerd dat Van Basten nog geen beroep kon doen op het gros van de vaste Oranje-krachten. De afgelopen week was dan ook vooral bedoeld om potentiële WK-gangers aan het werk te zien.
,,We hebben kansen gehad om te winnen’’, keek Jong Oranje-doelman Kenneth Vermeer op zijn beurt terug. De opmerking van Vermeer, hij verving in de tweede helft FC Den Bosch-goalie Michel Vorm, was veelzeggend. Vooral de tweede helft –waarin Schilder PSV’er Ismail Aissati verving– lieten de jonkies een goede indruk achter.

Met Stekelenburg inmiddels op doel bij het ‘grote’ Oranje was Jong Oranje-spits Marvin Emnes het dichtst bij een verrassing. De beweeglijke aanvaller slaagde er tien minuten na rust in Stekelenburg te kloppen. Het doelpunt van de speler van Sparta Rotterdam werd curieus genoeg afgekeurd wegens buitenspel.
Op sportpark Nieuw Zuid deden Vermeer en Schilder nieuwe ervaringen op bij Jong Oranje. Het duo genoot met volle teugen van alle opgedane indrukken. Het clubseizoen is dit seizoen naadloos overgegaan in de verplichtingen met de nationale selectie. Vermeer:,,Mijn hoogtepunt van de afgelopen dagen?’’ Lachend: ,,Vanavond de nul houden tegen het Nederlands elftal.’’
Een gewonnen play-offstrijd, een gewonnen bekerfinale plus feestelijke huldiging. Plus een voor Vermeer en Schilder wellicht lonkend jeugd-EK. Het kan niet op voor de talenten. Als Schilder afvalt voor de Europese eindstrijd in Portugal, dan neemt hij waarschijnlijk met de Olympische ploeg deel aan het internationale toernooi in Toulon. ,,Een luxe positie dus’’, stelt Schilder, vlak voordat hij de spelersbus instapt.
In het kielzog van Schilder heeft Huntelaar het druk met handtekeningen uitdelen én –tegelijkertijd- het beantwoorden van media-vragen. De topschutter speelde een ongelukkige eerste wedstrijd in Oranje. Huntelaar werd nauwelijks in stelling gebracht. Met de hatelijke nul op het scorebord als gevolg. In verdedigend opzicht kon Heitinga een iets nadrukkelijker stempel op de wedstrijd drukken. Maandag weten alle Ajacieden waar ze zich de komende weken op kunnen richten.

Nederland: Timmer (46. Stekelenburg); Jaliens (77. Mathijsen), Heitinga, Opdam (68. Vennegoor of Hesselink) en De Cler; Landzaat, Sneijder en Cocu (46. Kuijt); Castelen, Huntelaar en Babel.
Jong Oranje: Vorm (46. Vermeer); Tiendalli, Vlaar (60. Kruiswijk), Luirink en Braafheid; Aissati (60. Schilder), Hofs (46. De Zeeuw) en Schaars; Jenner, Emnes en Bouaouzan (46. Medunjanin).