Menu
Jong Oranje naar EK

Jong Oranje naar EK

Jong Oranje speelt volgend jaar mei in een nog onbekend land om de Europese titel. De oudste nationale jeugdploeg dankt de kwalificatie aan een thuiszege op Slovenië: 2-0. Klaas Jan Huntelaar maakte woensdagavond in een uitverkocht Abe Lenstra stadion beide treffers voor de ploeg die drie dagen eerder de uitwedstrijd nog onbeslist afsloot: 0-0. Urby Emanuelson speelde de hele wedstrijd.

Jong Oranje, dat zondag de uitwedstrijd tegen de Slovenen nog op 0-0 afsloot, is alweer de derde nationale jeugdploeg die binnen een jaar op een grote eindronde mag uitkomen. De Nederlandse formaties voor spelers onder de zeventien en twintig jaar strandden eerder dit seizoen pas in de halve finales van het WK.

Het gaat dus niet alleen goed met de Nederlandse trainers. Guus Hiddink en Leo Beenhakker plaatsten zich woensdagavond als derde en vierde Nederlandse bondscoach voor het WK in Duitsland. Mede dankzij het ooit door oud-bondscoach Louis van Gaal gelanceerde Masterplan levert de in het buitenland veel geroemde Hollandse voetbalschool klassen vol talenten af. Exemplarisch voor het grote
aantal goede jeugdspelers was de selectie van Marco van Basten voor de vriendschappelijke interland van afgelopen zaterdag tegen Italië. De bondscoach riep maar liefst negen spelers op die ook nog voor Jong Oranje mochten uitkomen.

Drie A-internationals keerden voor de thuiswedstrijd tegen Slovenië terug bij Jong Oranje. Romeo Castelen beleefde weinig plezier aan zijn uitstapje naar de oudste nationale jeugdploeg. De aanvaller van Feyenoord moest zich al na een kwartier geblesseerd laten vervangen. Urby Emanuelson en Ron Vlaar speelden wel de hele
wedstrijd mee.

Grote man bij Jong Oranje was echter Klaas Jan Huntelaar. De spits van Heerenveen maakte in de elfde minuut na prachtig voorbereidend werk van Ismail Aissati de openingstreffer. Hij kopte in de zestigste minuut wederom raak: 2-0. Het was alweer de
veertiende treffer van Huntelaar bij Jong Oranje. Alleen Makaay en Bruggink waren ooit succesvoller op dit niveau. Zij maakten vijftien doelpunten.

Heerenveen. Play-offs voor EK onder 21, tweede wedstrijd.

Jong Nederland - Jong Slovenië 2-0 (1-0). 11. Huntelaar 1-0, 60. Huntelaar 2-0. Scheidsrechter: Dereli (Tur). Toeschouwers: 21.200. Rode kaart: Urbanc (2x geel, Slovenië) Gele kaart: Stevanovic, Kelhar (Slovenië).

Jong Nederland: Waterman; Tiendalli (84. Verhaegh), Vlaar, Kruiswijk en Braafheid; Aissati, Schaars en Emanuelson; De Ridder, Huntelaar (89. Elia) en Castelen (14. Owusu Abeyie).

Jong Slovenië: Handanovic; Kelhar, Ilic, Murec en Jokic; Urbanc,
Stevanovic en Pecnik (36. Birsa); Kronaveter (61. Zinko), Burgic en
Robnik (69. Matic).
Bijzonderheid: eerste wedstrijd 0-0, Nederland naar EK.