Menu
Jong Oranje naar finale EK

Jong Oranje naar finale EK

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de finale van Europees kampioenschap. De ploeg van Foppe de Haan besliste de strijd in een bloedstollende penaltyserie: 13-12.

Maduro, Janssen, Babel en Rigters schreeuwen het uit na de beslissende penalty. Maduro, Janssen, Babel en Rigters schreeuwen het uit na de beslissende penalty.

Gianni Zuiverloon schoot om precies 21.15 uur, drie uur na de aftrap, de beslissende strafschop binnen. Het was de 32ste penalty in een reeks waarin de Ajacieden het hoofd koel hielden. Ryan Babel opende het penaltybal en schoot keihard raak. Hedwiges Maduro moest zelfs twee keer aan de bak en was twee keer trefzeker. ,,Ik voelde me heel sterk'', zei een dolgelukkige Maduro na afloop. ,,Ik had ook zo de beslissende willen nemen. De keeper dook steeds vroeg een hoek in en daar profiteerde ik van.'' Daniël de Ridder miste zijn tweede penalty (ook Drenthe en Kruiswijk misten een keer), maar dat had geen fatale gevolgen voor Oranje. Na de vierde Engelse misser maakte Zuiverloon het karwei af. En zo kwam er een eind aan een wedstrijd die saai begon, maar steeds spannender werd.

De Engels bondscoach Stuart Pearce beloofde de internationale pers vooraf dat de wedstrijd tussen zijn team en Jong Oranje een spektakel zou worden. Hij verwachtte reclame voor het voetbal, maar daar kwam het in de eerste helft niet van in Heerenveen. De beginfase was van beide kanten niet goed. Jong Oranje, met de van een blessure teruggekeerde Maduro weer in de ploeg, haalde niet het niveau van de wedstrijden uit de groepsfase. De ploeg van Foppe de Haan had moeite het spel te maken en moest het te vaak hebben van individuele aanvallende acties van onder andere Ryan Babel. De Ajacied soleerde een paar keer goed door de Engelse verdediging, maar was niet scherp genoeg in de afronding. In de 25ste minuut was hij heel dicht bij de openingstreffer, maar van dichtbij schoot hij in de handen van doelman Scott Carson.

Maceo Rigters maakte met een prachtige omhaal de 1-1. Maceo Rigters maakte met een prachtige omhaal de 1-1.

Engeland hanteerde zoals verwacht bijna alleen maar de lange bal. Die typische speelstijl leverde de ploeg in de 39ste minuut de 0-1 voorsprong op. Een dieptepass kwam terecht bij Leroy Lita, die knap wegdraaide bij Ron Vlaar. Lita, beroemd vanwege de kansen die hij eerder in het toernooi miste, schoot de bal perfect in de linkerhoek. Boy Waterman, die de plaats van Kenneth Vermeer had ingenomen, was kansloos. Vlak na rust maakte Lita uit een vrije trap bijna de 0-2. Gelukkig voor Nederland stond de paal in de weg. ,,Het begin was inderdaad niet best'', aldus Maduro. ,,Maar we kwamen naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in de wedstrijd. Ikzelf groeide ook.''

Maduro, in de tweede helft gevaarlijk met schoten vanuit de tweede lijn, kreeg na ruim een uur de aanvoerdersband om zijn arm toen Vlaar geblesseerd naar de kant ging. De middenvelder spoorde het Oranje-legioen aan om achter de ploeg te blijven staan. Dat gebeurde ook, en Jong Oranje voerde de druk op het Engelse doel flink op. ,,Ik voelde dat Engeland er doorheen zat'', zei Maduro. ,,Iedere keer als ik Reo-Coker voorbij ging, hoorde ik hem zuchten.'' In de 89ste minuut, na tal van aanvallen, was het eindelijk raak voor Nederland. Ryan Donk legde een voorzet met zijn hoofd vanaf de achterlijn goed terug, waarna Maceo Rigters met een prachtige omhaal voor de gelijkmaker tekende: toch de beloofde reclame voor het voetbal.

Jong Oranje kwam in de verlenging snel tegenover tien Engelsen te staan toen Nedum Onuoha met een blessure uitviel. De manmeersituatie leverde kansen op voor De Ridder en invallers Roy Beerens en Tim Janssen. Maar een doelpunt werd er niet meer gemaakt. Oranje maakte het af vanaf elf meter en speelt zaterdag in Groningen de finale tegen Servië, dat met 2-0 won van België. Geen Ajacieden tegenover elkaar dus in de eindstrijd. Nadat Thomas Vermaelen eerder geblesseerd wegviel uit de Belgische selectie, zit het er nu ook op voor Tom de Mul en Jan Vertonghen. Maduro vindt het jammer voor zijn ploeggenoten, maar is tevreden met de Serven als tegenstander. ,,Ik vind het niet prettig om twee keer tegen hetzelfde land te spelen.'' Ryan Babel, die liever België als tegenstander in de finale zou hebben gezien, kwam na afloop met een oranje hoed richting spelersbus. ,,Een prachtige prestatie'', zei Babel over de zege. ,,We gaan het vanavond nog een klein beetje vieren en daarna richten we ons weer honderd procent op de finale.''

Opstelling Jong Oranje: Boy Waterman; Gianni Zuiverloon, Ron Vlaar (65. Arnold Kruiswijk), Ryan Donk, Erik Pieters (76. Tim Janssen); Daniël de Ridder, Hedwiges Maduro, Otman Bakkal (58. Roy Beerens), Royston Drenthe; Ryan Babel, Maceo Rigters.

Opstelling Jong Engeland: Scott Carson; Justin Hoyte, Steven Taylor, Nedum Onuoha, Leighton Baines (46. Liam Rosenior); James Milner, Nigel Reo-Coker, Mark Noble, Ashley Young; David Nugent (78. Matthew Derbyshire), Leroy Lita (86. Anton Ferdinand).

FOTO'S PRO SHOTS