Menu
Jong Oranje niet naar EK, Denen wel

Jong Oranje niet naar EK, Denen wel

Jong Oranje is er dinsdag niet in geslaagd om zich voor het EK o/21 in Tsjechi√ę te plaatsen. Na de 0-2 nederlaag in de heenwedstrijd tegen Portugal ging Jong Oranje ook tijdens de return onderuit: 5-4. Ruben Ligeon en Anwar El Ghazi vielen allebei na rust in. Jong Denemarken plaatste zich wel voor het jeugd-EK ten koste van IJsland. Lucas Andersen bleef op de bank.

Jong Oranje beleefde een doelpuntrijke avond in Pacos de Ferreira. Vijf dagen na de 0-2 in Alkmaar slaagde Nederland er echter niet in om het EK-ticket alsnog veilig te stellen. Ondanks de vier Nederlandse treffers in Portugal, was de gastheer het Nederlands team telkens een doelpunt te slim af. De Ajacieden Ruben Ligeon en Anwar El Ghazi kwamen allebei twintig minuten voor tijd binnen de lijnen. Op dat moment stond Jong Portugal met 4-3 voor. In het laatste kwart van de wedstrijd scoorden zowel de Portugezen als Jong Oranje nog een keer. Het mocht niet meer baten voor het team van voormalig Ajax-coach Adrie Koster.

In tegenstelling tot Jong Oranje slaagde Jong Denemarken er wel in om het jeugd-EK te bereiken. Na de 0-0 in eigen huis tegen IJsland stelden de Denen het EK in de slotfase van de return veilig. Nicolaj Thomsen zette de gasten in de laatste minuut op voorsprong. Een rake strafschop van Jong IJsland in de extra tijd zorgde voor een 1-1 eindstand. Op basis van het uitdoelpunt mogen de Deense talenten zich volgend jaar op het EK o/21 melden. Lucas Andersen kreeg geen speelminuten in Reykjavik.

Eerder op de dag kwam Oranje o/19 in Polen in actie. Het Nederlandse jeugdteam won ook het derde en laatste groepsduel van het EK-kwalificatietoernooi. Gastland Polen werd in Grudziadz met 2-1 verslagen. Het leverde Oranje o/19 de volle buit van negen punten uit drie duels op tijdens het EK-kwalificatietoernooi. Ajacied Abdelmalek Nouri maakte kort voor de rust de gelijkmaker en tekende in de tweede helft voor de assist bij de winnende goal van Issa Kallon. Naast Nouri kwamen ook Jairo Riedewald, Leeroy Owusu, Donny van de Beek, Damon Mirani en de invallers Damian van Bruggen en Richairo Zivkovic in actie.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst