Menu
Jong Oranje niet naar play-offs voor EK

Jong Oranje niet naar play-offs voor EK

Jong Oranje heeft zich niet geplaatst voor de play-offs om een EK-ticket. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verloor van Jong Zwitserland: 1-0. Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Urby Emanuelson en Siem de Jong stonden in de basis.

carroussel - oranje nederlandse elftal en Ajacieden

De loftuitingen van De Haan gingen na afloop uit naar slechts één man: Kenneth Vermeer. Dat was ook niet meer dan terecht aangezien de doelman van Ajax hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was dat Jong Oranje tot de 86ste minuut in de race bleef. Vermeer liet tijdens de Olympische Spelen in Peking al zien in een uitstekende vorm te zijn. In het kleine Breite stadion bleek hij, ondanks de erbarmelijke entourage, wederom niet te kloppen. Wat de Zwitsers ook deden, de Ajax-doelman lag steevast met fabuleuze reddingen in de weg. Zijn heldenstatus kwam helemaal tot wasdom toen hij in de tachtigste minuut een strafschop keerde van Fabrizio Zambrella. Vier minuten later was er geen houden meer aan. Een vrije trap van Reto Ziegler verdween in de hoek: 1-0.

Jong Oranje zette daar alleen in de eerste helft twee mogelijkheden tegenover. Een afgemeten voorzet van Van der Wiel op Jonathan de Guzman werd niet tot doelpunt gepromoveerd. Ook een vrije trap van Emanuelson, die tijdens de wedstrijd de aanvoerdersband overnam van de geblesseerde Gianni Zuiverloon, ging rakelings over het Zwitserse goal. Na de pauze had Jong Oranje weliswaar een veldoverwicht, maar tot kansen leidde het niet.

Door de overwinning klimt Jong Zwitserland over het 'kleine' Oranje, dat tweede in Groep 5 wordt. Doordat alleen de vier beste nummers twee van de in totaal tien groepen de play-offs instromen, is Jong Oranje uitgeschakeld voor het EK in Zweden. De mannen van De Haan zijn vijfde in die rij. De twee EK-titels op rij in Portugal en Nederland kunnen daardoor niet tijdens de eindstrijd verdedigd worden.

Opstelling Jong Oranje:
Vermeer; Zuiverloon (22. Hiariej), Van der Wiel, Jong-A-Pin, Pieters; Brama (86. Janssen), De Jong, Emanuelson; De Guzman, Amrabat (80. Nijland) en Lens.