Menu

Jong Oranje nog geen schim van voorgangers

WAALWIJK (ANP) - Bondscoach Mark Wotte heeft zichzelf een loodzware opdracht gegeven. De trainer van Jong Oranje ziet het als zijn plicht over twee jaar enkele spelers van zijn selectie aan het grote Oranje leveren. De thuiswedstrijd in Waalwijk voor de EK-kwalificatie tegen Portugal (1-1) leerde dinsdagavond dat de missie van de oefenmeester voorlopig nog weinig kans van slagen heeft.

Het eindresultaat levert voldoende aanknopingspunten op voor de toekomst. Door het gelijkespel heeft Jong Oranje nog voldoende uitzicht op het bereiken van de eindronde. Na drie duels leiden Nederland en Portugal met zeven punten.

Na de kwalificatieronde strijden de winnaars van de negen groepen samen met de beste nummers zeven in twee wedstrijden om acht tickets voor het EK, dat in 2002 op een nog nader te bepalen plaats wordt gehouden. Een groep met verder tegenstanders als Estland, Cyprus en Ierland lijkt voorbestemd om een beste nummer twee te leveren.

Met de missie van Wotte is het droeviger gesteld. Het siert de bondscoach dat hij de prestatie van zijn voorganger Berger wil herhalen. Het beschikbare spelersmateriaal van beide oefenmeesters verschilt echter nogal. De bij Jong Oranje vertrokken bondscoach kon een beroep doen op spelers al Bruggink, Vennegoor of Hesselink, Bouma, Makaay en Van Bommel.

Het vijftal vervulde wekelijks een prominente rol bij de eigen club. Het huidige Jong Oranje van Wotte bestaat vooral uit voetballers die nog maar net in het eerste elftal van hun werkgever komen kijken.

Jong Oranje kon slechts in de eerste twintig minuten overtuigen. Kuijt had in de zesde minuut pech dat arbiter en grensrechter oordeelden dat de bal via de onderkant van de lat niet achter de lijn belandde. Even later onderstreepte de aanvaller van Utrecht nog lang niet over het killersinstinct van Bruggink of Vennegoor of Hesselink te beschikken.

Vrij voor de doelman kopte hij naast. Dat Jong Oranje het overwicht toch kon omzetten in de openingstreffer was te danken aan Janssen. De middenvelder van Vitesse krulde in de zeventiende minuut een vrije trap fraai in de bovenhoek: 1-0.

Na de openingstreffer kon Jong Oranje niet meer overtuigen. Hofland, vorige week door Wotte nog als toekomstig international bestempeld, ging twee keer opzichtig in de fout. Leal en Miguel verzuimden de slordigheden af te straffen. In de 39e minuut was het wel raak toen Candido Costa een dekkingsfout in de Nederlandse defensie met de gelijkmaker bestrafte: 1-1. Zonder de licht aan de lies geblesseerde Theo Janssen had Nederland geluk dat Portugal na de hervatting het overwicht niet in treffers omzette. De bezoekers kregen twee goede kansen. Miguel raakte de paal en invaller Semedo stuitte op de goed keepende Ten Rouwelaar.

Bondscoach Wotte toonde zich na afloop tevreden over het resultaat. ,,Er zat niet veel meer in.'' Hij wilde weinig kwijt over zijn missie om enkele spelers aan het grote Oranje te leveren.

,,Natuurlijk ga je vergelijken. Dat is logisch. Toch denk ik dat je een paar dingen in de gaten moet houden. Om de twee jaar roepen we met z'n allen dat het met de huidige lichting droevig is gesteld.

Vaak komt het voor dat we die mening na twee jaar moeten bijstellen. Daarnaast staat er niet ieder jaar een type Kluivert of Van Basten op. Laten we nog maar even geduld hebben. Zonder namen te noemen, blijf ik er namelijk bij dat twee en misschien wel drie van mijn spelers het talent hebben om nog eens in het 'echte' Oranje te spelen.''

Nederland - Portugal 1-1 (1-1)
17. Janssen 1-0
39. Candido Costa 1-1

Scheidsrechter: De Santis (Ita)

Toeschouwers: 1500

Gele kaart: Touzani, Van der Schaaf, Ax (Nederland), Ferreira (Portugal).

Nederland: Ten Rouwelaar; Schuurman, Wisgerhof, Hofland en Bosschaart; Van der Gun, Van der Schaaf, Touzani (69. Van der Meyde) en Janssen (46. Broerse); Kuijt en Ax (80. Hose).

Portugal; Leite; Ferreira, Tonel, Faisca en Fredy; Candido Costa, Caneira, Ednilson en Leal; Miguel en Paulo Costa (69. Semedo).

Stand:
1. Portugal 3-7,
2. Nederland 3-7,
3. Cyprus 1-0,
4. Estland 1-0,
5. Ierland 2-0.