Menu

Jong Oranje speelt gelijk

Met een doelpuntloos gelijkspel in het eerste duel met Slovenië verschafte Jong Oranje zich zondagavond in Celje een goede uitgangspositie voor deelname aan het Europees kampioenschap voor spelers jonger dan 23 jaar.

Gelet op de krachtverhoudingen in het eerste duel moet Jong Oranje woensdag in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion te Heerenveen in staat zijn om kwalificatie voor de eindronde af te dwingen.

Jong Oranje kende op het spekgladde veld in Celje weinig problemen. Alleen Huntelaar kreeg al vier uitstekende mogelijkheden op een doelpunt. De spits stuitte in alle gevallen op doelman Handanovic, ook wel eens actief in de A-ploeg van Slovenië.

Samen met zijn assistent Van 't Schip keek Van Basten vanaf de tribune bewonderend toe. De bondscoach wilde een dag eerder graag kijken hoe de ook nog voor Jong Oranje speelgerechtigde Castelen, Vlaar, De Jong, Babel en Van der Vaart zich tijdens de oefeninterland tegen Italië hielden. Emanuelson en Maduro maakten alleen de voorbereiding op het duel mee en keken.
Bondscoach De Haan van Jong Oranje had dit tweetal tijdens het duel met de Slovenen graag speeltijd gegeven. De kans is groot dat De Haan woensdag tijdens de return alsnog gebruik maakt van Maduro en Emanuelson. Goed mogelijk is dat hij ook een beroep op Castelen, Vlaar, De Jong of Babel doet.

Na de successen van de jeugdploegen van spelers onder de 17 en 20 jaar bleek ook in het waterkoude Celje dat het Nederlands jeugdvoetbal er goed voorstaat. Aan Jong Oranje om dit beeld woensdag voor ruim 20.000 enthousiaste toeschouwers met plaatsing voor het EK te onderstrepen.

Celje. Play-offs EK voor spelers onder 23, eerste wedstrijd.

Slovenië - Nederland 0-0. Scheidsrechter: Lajuks (Let). Toeschouwers: 5134. Gele kaart: Hadzic, Suler (Slovenië), Aissati, Schaars, Zomer, Braafheid (Nederland).

Slovenië: Handanovic; Ilic, Suler, Murec en Hadzic; Matic, Bozicic
(46. Urbanc), Zatkovic (37. Zinko) en Jokic; Birsa en Burgic (88.
Robnik).

Nederland: Waterman (SC Heerenveen); Tiendalli (FC Utrecht), Kruiswijk (FC Groningen), Zomer (FC Twente) en Braafheid (FC Utrecht); Zuiverloon (RKC Waalwijk)(59. Elia; ADO Den Haag), Aissati (PSV) en Schaars (AZ); De Ridder (Celta de Vigo), Huntelaar (sc Heerenveen) en Owusu Abeyie (Arsenal) (64. Verhoek; ADO Den Haag).

Bron: ANP / Ajax.nl