Menu

Jong Oranje start met gelijkspel

Jong Oranje is de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2006 begonnen met een 0-0-gelijkspel tegen hun leeftijdsgenoten van Tsjechië. De jeugdige ploeg van trainer Foppe de Haan had in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen het beste van het spel, maar wist dat overwicht niet in doelpunten om te zetten. Daniël de Ridder stond rechtsbuiten.

Jong Oranje moet zich de komende periode zien te plaatsen voor het Europees kampioenschap dat in 2006 wordt afgewerkt. Het is nog niet duidelijk in welk land het toernooi wordt gehouden. Tegen de tijd dat alle finalisten bekend zijn, mag een van de deelnemende landen zich kandidaat stellen om het EK te organiseren. De nummers een en twee van elke poule plaatsen zich voor een play-off-duel, waarna de winnaars van die wedstrijden (acht landen dus) om de Europese titel mogen spelen.

De Haan heeft van de KNVB de eindverantwoordelijkheid gekregen om de Nederlandse talenten richting het EK te loodsen. Een zware opgave omdat veel van de jeugdige talenten - Nigel de Jong, Arjen Robben, Johnny Heitinga en Wesley Sneijder - inmiddels zijn doorgestroomd naar het 'grote Oranje'. De oud-coach van Heerenveen kon in het eerste duel wel een beroep doen op Robin van Persie, die door bondscoach Marco van Basten niet was opgenomen in de selectie voor het Nederlands elftal.

De Haan houdt er overigens, net als Van Basten, een geheel eigen selectieprocedure op na. Gevestigde namen als Kruiswijk, Loovens, Tuyp en Fafiani vielen af en hij riep Jerrel Wolfgang, een speler van Jong Heerenveen, op om tegen de Tsjechen de defensie te versterken. Vitesse was dinsdagavond hofleverancier met vier spelers. De traditionele topdrie leverde slechts één voetballer. Ajax-talent De Ridder was rechtsbuiten in het keurkorps van de Friese bondscoach.

De Haan hield wel vast aan de nieuwe aanvallende speelstijl van Nederland. Tegen de Tsjechen speelde hij in een 4-3-3-formatie. Overigens zonder echt specifieke buitenspelers, want die zijn ook in de jeugd schaars. Op rechts speelde De Ridder, op links kreeg aanvoerder Van Persie een kans. De laatste, bij Arsenal voorlopig niet zeker van een basisplaats, permitteerde zich een vrije rol.

De twee ploegen deden dinsdagavond in het Abe Lenstra-stadion nauwelijks voor elkaar onder. Jong Oranje maakte een iets betere indruk, maar slaagde er nauwelijks in om echte kansen af te dwingen. De beste mogelijkheid kwam op naam van Van Persie. Vlak na rust zag hij een mooi lobje net naast het Tsjechische doel verdwijnen. Ondanks een goed laatste kwartier van Nederland bleven goals uit, 0-0.

Jong Oranje - Jong Tsjechië 0-0. Scheidsrechter: Styles (Eng).
Toeschouwers: 10.400. Gele kaart: Van Persie, Hofs (Jong Oranje),
Hubnik, Trojan, Sivok, Magara (Jong Tsjechië).
Jong Oranje: Waterman; Verhaegh, Wolfgang, Van Mosselveld en Jansen; Hofs, Mathijssen en Braafheid (46. Schaars); De Ridder, Huntelaar (65. Calabro) en Van Persie.

Jong Tsjechië: Grigar; Kaufman, Latka, Hubnik en Kadlec; Petrzela (76. Hlavary), Sivok, Klein en Trojan; Jun (90. Magara) en Sverkos (77. Papadopulos).

Bron: ANP