Menu
Jong RKC houdt Jong Ajax op gelijkspel

Jong RKC houdt Jong Ajax op gelijkspel

Jong Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Jong RKC met 1-1 gelijkgespeeld. De Ajacieden waren bij vlagen heer en meester over de Waalwijkers, maar incasseerden desondanks toch de 0-1. Na de 1-1 van Lorenzo Ebecilio bleek er te weinig tijd om nog tot een overwinning te komen. Al had Ruben Ligeon de winnende in de slotseconde wel voor het inkoppen.

Het treffen met de beloften van RKC begon vervelend voor de Ajacieden van trainer Gery Vink. Een klein halfuur voor aanvang haakte Ilan Boccara geblesseerd af. De middenvelder verdraaide tijdens de warming-up een spier in zijn rug en was niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Vervanger Roly Bonevacia, op het inmiddels rondgedeelde opstellingenblad nog reserve, kreeg daarmee een last-minute basisplaats.

De tegenvaller in de organisatie leek Jong Ajax een helft lang niet te deren. De Jong Ajacieden waren minstens een helft lang heer en meester over de Waalwijkse tegenstander. De naam van spits Gino van Kessel viel in de eerste 45 minuten het vaakst op de Toekomst. De aanvaller was voor rust bij vrijwel alle grote kansen betrokken. Al in de openingsfase verscheen Van Kessel, goed vrijgespeeld door Ruben Ligeon, vrij voor doelman Maik van den Kieboom. Het spoortje twijfel dat de spits voorafgaand aan zijn schotpoging liet zien, bleek voldoende voor de Waalwijkse keeper om de Ajax-spits te overmeesteren.

Na een half uur spelen verscheen Van Kessel opnieuw oog in oog met Van den Kieboom. De Ajacied had de bal af moeten leggen op zijn meegelopen (en ongedekt gelaten) ploegmaat Mats Rits. De keuze van Van Kessel om te schieten leverde in plaats van een zeker lijkende openingstreffer, een misser op. Driemaal bleek geen scheepsrecht voor de bedrijvige spits. Ook ditmaal moest Van Kessel toezien hoe de RKC-goalie nog net een handje kreeg tegen het schot van de Ajacied. In plaats van een comfortabele voorsprong was de ruststand doelpuntloos. De 0-0 deed de in de eerste helft heersende veldverhoudingen geweld aan. Jong Ajax had het, na de reeks gemiste kansen en mogelijkheden, volledig aan zichzelf te wijten.

Typerend beeld in de eerste helft: Jong Ajacied Gino van Kessel stuit op RKC-keeper Maik van den Kieboom. Typerend beeld in de eerste helft: Jong Ajacied Gino van Kessel stuit op RKC-keeper Maik van den Kieboom.

Na rust kreeg Jong Ajax alsnog de rekening gepresenteerd. Zeven minuten na de pauze gebeurde dát wat voor de pauze nog schier onmogelijk leek: Jong RKC kwam tot een tegentreffer. Mart Lieder was bij de in stemmig zwart gehulde Waalwijkers de man die de bal na een razendsnelle uitbal koel voorbij keeper Mickey van der Hart schoof: 0-1. Het voorheen zo oppermachtige Jong Ajax verkeerde plotseling in de problemen.

Met de invallers Yener Arica (voor Van Kessel) en Busse (voor Bonevacia) in de ploeg, probeerde Jong Ajax het laatste half uur een doorbraak te forceren. Het leverde de ploeg van Vink vooral in het laatste kwartier een aantal aardige kansen op. Verdediger Stefano Denswil zag zijn kopbal net naast verdwijnen. Invaller Busse raakte in een doelpoging zelfs paal en lat, waarna de inzet voor de doellijn opstuitte en door een RKC’er onschadelijk werd gemaakt. Rechtsbuiten Lesley de Sa mikte zijn inzet op het lichaam van Van den Kieboom.

Uiteindelijk kwam het in de voorlaatste minuut toch nog tot de vurig gewenste gelijkmaker. Lorenzo Ebecilio mocht vrij uithalen vanuit de tweede lijn en schoot fraai raak: 1-1. Met nog een officiële speelminuut op de klok werd gevreesd dat het te laat was om er nog een tweede bij te maken. Dat het uiteindelijk toch niet tot een tweede treffer kwam was toch nog miraculeus te noemen. Voor een leeg doel, slaagde rechtsback Ruben Ligeon er in om de bal dusdanig te raken dat deze over het doel verdween. Het kolderieke moment paste helemaal in de knotsgekke tweede helft van Jong Ajax - Jong RKC.

,,Uiteindelijk hebben we de eerste helft prima gespeeld’’, keek Gery Vink terug. ,,We hebben het in de eerste helft op basis van de kansen die we kregen, laten liggen. RKC verraste ons ook door gelijk druk te zetten. En als de tweede helft een goal uitblijft, krijgt RKC natuurlijk het gevoel dat er hier iets valt te halen. Het werd uiteindelijk een race tegen de klok en tegen de keeper. Hij wilde er lang niet in, maar het werd toch 1-1. En Ruben had die laatste bal er in moeten lopen.’’

Opstelling Jong Ajax:
Van der Hart; Ligeon, Sporkslede, Denswil, Koppers; Bonevacia (71.Busse), Rits, Sulejmani; De Sa, Van Kessel (65.Arica), Ebecilio.

Niet ingezet: Schmitz, Schenk, Nieuwpoort.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De meegelopen Mats Rits treurt om de gemiste mogelijkheid. De meegelopen Mats Rits treurt om de gemiste mogelijkheid.
Lesley de Sa speelde hele wedstrijd als rechtsbuiten. Lesley de Sa speelde hele wedstrijd als rechtsbuiten.
Miralem Sulejmani was naast aanvoerder ook de nummer 8, linkermiddenvelder, van Jong Ajax. Miralem Sulejmani was naast aanvoerder ook de nummer 8, linkermiddenvelder, van Jong Ajax.
Linksback Dico Koppers trok regelmatig mee ten aanval. Linksback Dico Koppers trok regelmatig mee ten aanval.
Ook De Sa moest in Van den Kieboom zijn meerdere erkennen. Ook De Sa moest in Van den Kieboom zijn meerdere erkennen.
De inzet van Mike Busse caramboleerde via de paal en lat uiteindelijk weer uit de Waalwijkse doelmond. De inzet van Mike Busse caramboleerde via de paal en lat uiteindelijk weer uit de Waalwijkse doelmond.
Uiteindelijk zorgde Lorenzo Ebecilio vlak voor tijd voor de 1-1... Uiteindelijk zorgde Lorenzo Ebecilio vlak voor tijd voor de 1-1...
... Waarna Ebecilio een bescheiden feestje vierde. ... Waarna Ebecilio een bescheiden feestje vierde.
Jong Ajax-trainer Gery Vink: ,,Uiteindelijk wilde de bal er niet in.'' Jong Ajax-trainer Gery Vink: ,,Uiteindelijk wilde de bal er niet in.''