Menu

Jonge aanwas verzacht blessureleed

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo sprak Johan Cruijff al eens. Ronald Koeman kon die ietwat cryptische stelling deze zondag volmondig beamen. Zijn selectie was zo ernstig gereduceerd dat hij zeer jonge Ajacieden bij de groep moest halen om volledig te kunnen zijn. De wedstrijd tegen NEC werd nipt met 1-0 gewonnen, maar belangrijker was het dat de jonkies zich goed staande konden houden.

De absentielijst was afgelopen donderdag weer met drie man gegroeid. Zlatan Ibrahimovic onderging een operatie en Tom Soetaers en Zdenek Grygera raakten in de ontmoeting tegen Roda JC geblesseerd. Dus moest Koeman, die had gedacht met hetzelfde elftal te zullen starten als afgelopen woensdag, opeens toch weer nieuwe problemen oplossen. Tot overmaat van ramp was ook Rafael van der Vaart al enkele dagen getroffen door een buikgriep die gepaard ging met koorts. ,,Maar hij meldde zich vanochtend toch”, aldus de trainer na afloop van het duel tegen NEC. ,,Rafael zou normaal niet gespeeld hebben. Hij was echt niet fit, maar hij stond er voor het team. Omdat hij fysiek niet in orde was, had hij niet de kracht op middenveld te spelen en daarom hebben we hem in de spits gezet. Dan kon hij daar zijn momentjes afwachten.”

Voor Wesley Sonck had dat tot gevolg dat hij achter Van der Vaart kon opduiken en gevaarlijk worden. ,,Maar in de eerste helft speelde Sonck matig. Hij maakte te vaak een verkeerde keuze of gaf een verkeerde pass. Toch is op die manier spelen een optie. Ze kunnen het allebei en daar kunnen wij verder mee. Hoewel Sonck niet optimaal speelde, maakte hij wel de goal en daar gaat het om”, aldus Koeman.

Wesley Sonck kroonde zich tot ‘matchwinnaar’ in de 61ste minuut. Julien Escudé passte prachtig diagonaal op Victor Sikora, die Van der Vaart vond. De grieperige aanvoerder tikte de bal terug op Sonck, waarna de Belg zich goed vrij draaide en de bal langs doelman Dennis Gentenaar plaatste, 1-0. De ontlading was groot bij de schaduwspits en hij trok direct zijn shirt uit om zijn goal te vieren met de supporters.

Die supporters waren vanaf het begin optimistisch geweest. Al toen de Ajacieden na de warming-up van het veld gingen, kregen ze een warm onthaal en de ArenA barstte bijna toen ze de naam Daniël de Ridder hoorden als elfde basisspeler. De Ridder verving de geblesseerde Soetaers. Ook weer zo’n voordeel bij een nadeel. De jonge buitenspeler imponeerde met zijn acties, zag ook Ronald Koeman. ,,Hij begon goed en had veel snelheid in de beginfase en tegen het einde van de wedstrijd. Door de blessures was het mogelijk om de jonge jongens te brengen. Ze zijn talentvol, maar eigenlijk moesten we ze sneller brengen dan verantwoord is. Het was terecht dat het publiek De Ridder tot Ajacied van de Wedstrijd uitriep.”

De Ridder bekleedde tegen NEC drie aanvallende posities. Hij begon op rechts, verhuisde na de wissel van Sikora voor de zeventienjarige Tom de Mul, die zijn officiële debuut voor Ajax maakte, naar links. Toen Van der Vaart eruit ging en de achttienjarige Mitea in het veld kwam, dook de Amsterdammer achter de spits op. Overigens had Koeman ook Ryan Babel aan zijn selectie toegevoegd. De jonge spits maakte in de winterstop de overstap naar Jong Ajax en zat deze zondag voor het eerst op de bank bij Ajax 1. Het team was zondag jong en bestond uit zeer veel talenten. En behalve de overwinning op NEC zat daar ook de winst in voor de toekomst.

,,Het spel was vandaag tegen NEC niet groots”, vond Koeman. ,,Maar ik geloof dat er genoeg redenen zijn te bedenken waarom dat kwam. We hebben het maximale eruit gehaald. Natuurlijk ben ik niet helemaal tevreden, maar doordat we zulke personele problemen hebben, kan ik wel begrijpen waarom we zo hebben gespeeld.”