Menu
Jonge honden bijten na ontslag van de baas van zich af

Jonge honden bijten na ontslag van de baas van zich af

Deze week gaan we terug naar 19 mei 1985 wanneer het Ajax van Frank Rijkaard van het Feyenoord van Ruud Gullit wint en een voorschot op zijn 22e landstitel neemt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Piepend en krakend komt de Amsterdamse sneltrein naar het landskampioenschap op 5 mei 1985 tot stilstand aan de Haarlemse Jan Gijzenkade. Daar lijdt een zielloos Ajax een beschamende 1-0-nederlaag in de Noord-Hollandse derby waardoor de achtervolgers Feyenoord en PSV weer titelpraatjes krijgen en trainer Aad de Mos wordt afgerekend op zijn grote mond.

Haagse Poppensnor
De Haagse Poppensnor, zoals voorzitter Ton Harmsen zijn jonge trainer afwisselend liefkozend en smalend noemt, riep na een voortvarende competitiestart barstensvol zelfvertrouwen dat Ajax soepel op zijn kompas vaart.

De ploeg van De Mos vervolgde zwalkend de titelrace

Prompt werd het beloftevolle elftal, met Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman, Robbie de Wit, John van ’t Schip en Marco van Basten, in de Meer ondersteboven gecounterd door het geroutineerde PSV (1-4), waarna de ploeg van De Mos zwalkend de titelrace vervolgde.

Ajax is het helemaal kwijt
Poppensnor verloor zijn greep op al die jonge honden in de Ajax-selectie, van wie vooral het duo Van Basten/Van ’t Schip nauwelijks nog naar hun baasje luisterde. Bassie en Sjonnie raakten in de greep van Johan Cruijff, die net met voetballen was gestopt en trek in het trainerschap begon te krijgen. Van Basten en Van ’t Schip waren kind aan huis bij Cruijff in Vinkeveen en begonnen bij Ajax het pad voor hun voetbalvader te effenen.

Tonny Bruins Slot wordt op de bank geflankeerd door Spitz Kohn (links) en de niet inzetbare reservedoelman Sjaak Storm. Bron: Ajax Erfgoed
Tonny Bruins Slot wordt op de bank geflankeerd door Spitz Kohn (links) en de niet inzetbare reservedoelman Sjaak Storm. Bron: Ajax Erfgoed

Na het verlies bij Haarlem vliegt De Mos eruit en neemt hulptrainer Tonny Bruins Slot zijn functie waar. Een benauwd gelijkspel (4-4) thuis tegen FC Twente bevestigt dat Ajax het helemaal kwijt is, maar op zondag 19 mei breekt in het Olympisch Stadion toch ineens de zon weer door.

Verzameling geweldige talenten
Regerend kampioen Feyenoord toont zich in de Klassieker een team, Ajax een verzameling geweldige talenten van wie met name Vanenburg, De Wit en bovenal Rijkaard hun bloedvorm van de eerste competitiehelft terugvinden.

Ajax heeft nog wel geluk dat Ruud Gullit na een uurtje spelen de vrijstaande Peter Houtman en Petur Petursson over het hoofd ziet, anders zou Feyenoord waarschijnlijk op een beslissende 3-1-voorsprong zijn gekomen.

Rijkaard wil een trainer tegen wie hij opkijkt

Maar de Amsterdamse spelbepaler in Rotterdamse dienst faalt, waardoor zijn makker aan Ajax-zijde de Klassieker naar zijn hand kan zetten. Met een enorme afstandsknal maakt Rijkaard zelf gelijk om vervolgens het Ajax-offensief te regisseren dat tot een gelukstreffer van Dick Schoenaker en de fraaie 4-2 van Van Basten leidt.

Ajax is met nog 3 competitiewedstrijden nu toch bijna kampioen en uitblinker Rijkaard filosofeert alvast over een nieuwe hoofdtrainer. ,,Dat moet een grote persoonlijkheid zijn, iemand die veel respect afdwingt en tegen wie wij opkijken."

Zou Johan Cruijff die iemand kunnen zijn? Rijkaard denkt van wel.

Fotobijschrift (boven): Frank Rijkaard stapt triomfantelijk van het veld, net als Ronald Koeman (links) en Marco van Basten. Feyenoorder Ivan Nielsen buigt het hoofd.
Bron: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo, 933-3308

Lees ook: TEAM VAN TOEN I 'Johan Cruijff kwam vaak tijdens de rust in de kleedkamer'
Lees ook: 'Gefeliciteerd, dat was mannenwerk'