Menu
Jonge honden bijten zich vast in de kuiten van de kampioen

Jonge honden bijten zich vast in de kuiten van de kampioen

Het Ajax van Louis van Gaal verbaasde zichzelf 23 jaar geleden met een eenvoudige overwinning op het grote AC Milan. Terug naar 14 september 1994.


Jaap Visser van Kick Uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax.


Eindelijk, na 9 jaar, keert Ajax terug in het Europese hoofdtoernooi dat inmiddels de UEFA Champions League heet. Schoorvoetend betreedt het jonge en, op Frank Rijkaard na, niet zo ervaren elftal het grote podium. Om meteen de show te stelen.

Ze zijn fit en in vorm, de Ajacieden, maar ze beginnen voorzichtig tegen de kampioenen van Europa. AC Milan heeft immers in de laatste finale van de Champions League het dreamteam van Johan Cruijff, met Ronald Koeman, Hristo Stoitskov en Romario, afgedroogd: 4-0. De titelhouder treedt in het Olympisch Stadion aan met zijn grote namen: Paolo Maldini, Franco Baresi, Roberto Donadoni, Zvonimir Boban, Dejan Savicevic en Ruud Gullit, die na een jaartje Sampdoria bij de Rossoneri is teruggekeerd.

Perfect in balans
Het hoogmoedige Milan, dat het niet nodig vond de avond voor de wedstrijd in het Olympisch Stadion te trainen, ergert zich in Amsterdam aan de Hollandse zeikregen, aan de fluitconcerten voor Gullit (vanwege zijn opstappen bij het Nederlands elftal vlak voor het WK in Amerika) en aan de debutant in de Champions League die beter blijkt te combineren, harder te lopen en feller te tackelen.

Een half jaar eerder nog maar was Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars niet opgewassen geweest tegen AC Parma en dat had het jonge elftal toch wat angstig voor de confrontatie met Milan gemaakt. Ten onrechte, want het verlies tegen Parma bleek een wijze les voor Van Gaal die nog wat ging sleutelen aan zijn formatie en Ajax perfect in balans kreeg.

Edgar Davids vecht een middenveldduel met Gianluca Sordo uit.
Edgar Davids vecht een middenveldduel met Gianluca Sordo uit.

Cruciaal was het verplaatsen van Rijkaard die als rechtshalf zo veel loopwerk moest verrichten dat hij adem te kort kwam om zijn jeugdige ploegmakkers al coachend op sleeptouw te nemen. Van Gaal zette hem in het centrum van de verdediging, op de nummer 4-positie van John van de Brom, haalde Ronald de Boer uit de punt van de aanval om hem de plek van Rijkaard op het middenveld te laten innemen en wierp de onbevangen tiener Patrick Kluivert als midvoor voor de leeuwen.

Opgetogen jongens
Het pakt geweldig uit en tegen AC Milan begint het uitgebalanceerde Ajax aan een recordreeks van negentien wedstrijden zonder nederlaag in de Champions League. Als Van Gaals jonge honden ruiken dat zij Milan de baas kunnen, bijten ze zich vast in de kuiten van de kampioen.

Ronald de Boer en Jari Litmanen zorgen voor de 2-0-zege waarna de opgetogen jongens van Ajax in de catacomben van het stadion aankloppen bij de mannen van Milan. Ze willen een shirtje. Dat de verhoudingen in Europa verschuiven, dringt nog niet tot de Ajacieden door.

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 2 van de Ajax Encyclopedie.

Ajax Jaarboek

Fotobijschrift (boven): Jari Litmanen in extase nadat hij Ajax tegen AC Milan naar 2-0 heeft geknald.
Foto's: Archief Ajax