Menu
Jongeren via Ajax naar Zwitserland

Jongeren via Ajax naar Zwitserland

Ze zaten op een verkeerd spoor, maar toonden tijdens het maatschappelijk project ‘Ajax Campus in de wijk’ de wil om meer van hun leven te maken. Deze gemotiveerde houding heeft acht Amsterdamse probleemjongeren een reis naar Zwitserland opgeleverd. Een trip die ze maken onder leiding van stichting Laureus, waarvan directeur marketing Edwin van der Sar ambassadeur is.

Laureus Nederland is een van de stichtingen waarmee Ajax samenwerkt op maatschappelijk vlak, naast onder meer woningbouwcorporatie Ymere, de gemeente Haarlemmermeer, de gemeente Amsterdam (DWI en DMO) en stichting Axios. Het heeft als missie om 'de kracht van sport aan te wenden om maatschappelijke problemen aan te pakken', aldus manager Wendy Nagel. De projecten van de stichting spitsen zich onder meer toe op jongeren met een handicap, jongeren in achterstandwijken en integratie van minderheden.

Een van de projecten die Laureus ondersteunt is 'Ajax Campus in de wijk'. Dit is een initiatief van stichting Axios, die mede door Ajax is opgericht om positief gedrag te stimuleren onder Ajax-supporters en jonge Amsterdammers met gedragsproblemen en een sociaal maatschappelijke achterstand. Deze jongeren worden aan de hand van een scholingsprogramma klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Speciale voetbaltraining maar bovenal sociale vaardigheidstrainingen moeten verandering brengen in hun aanvankelijk kansloze positie op de arbeidsmarkt.

Bart Logchies (trainer Ajax Zaterdag 1) is nauw betrokken bij 'Ajax Campus in de wijk'. Bart Logchies (trainer Ajax Zaterdag 1) is nauw betrokken bij 'Ajax Campus in de wijk'.

Een van de doelen is om de jongeren na afloop van het project aan een stage of baan te helpen. Daarvoor werd de Ajax Campus Netwerk opgericht, waarvan bedrijven, overheden en instanties lid kunnen worden om kwetsbare jongeren kansen te bieden. ,,Daarvoor krijgen ze iets moois terug: ze worden onderdeel van de unieke en aansprekende wereld van Ajax’’, zo zei financieel directeur Jeroen Slop destijds bij de presentatie.

Van de 250 kinderen die aan het project deelnamen, reizen er acht naar Zwitserland binnenkort. Ze doen dat onder leiding van stichting Laureus, die hen meeneemt naar een driedaagse bijeenkomst met gelijknamige organisaties uit heel Europa. Deze behoren toe aan het internationale kantoor van Laureus, dat in 2000 werd opgericht en in 2009 navolging kreeg in Nederland. De acht jongeren die de reis maken, danken hun uitverkiezing aan hun inzet tijdens het project. ,,Ze hebben zich onderscheiden in positieve zin. Zie het daarom als een beloning voor hun inzet’’, aldus Wendy Nagel van Laureus.

Het is nieuw dat Europese kantoren ook kinderen afvaardigen. De voorgaande jaren kwamen alleen managers van Laureus bijeen. ,,Toen konden alleen zij van elkaar leren, maar nu geldt dat ook voor de kinderen’’, stelt Nagel, die met delegaties uit meerdere landen de aanpak van maatschappelijke problemen zal bespreken. Daarbij zijn ook Bart Logchies (trainer Ajax Zaterdag 1) en Johan Annema aanwezig. Zij maken de reis namens Ajax Campus, een maatschappelijk initiatief van Ajax en de gemeente Amsterdam met vergelijkbare doeleinden als ‘Ajax Campus in de wijk’.

De Amsterdamse jongeren met wie Nagel het Alpenland bezoekt, komen er in contact met leeftijdsgenoten uit verschillende landen waaronder Italië en Spanje. De projecten waaraan zij hebben deelgenomen verschillen van elkaar, maar hadden hetzelfde doel: hen een steuntje in de rug geven. Nagel: ,,Een van de belangrijke onderwerpen die centraal zal staan, is het geweld. Geweld is niet alleen hier een actueel onderwerp maar ook in andere landen. Door jongeren met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze iets opsteken van elkaar. Dat zal mede aan de hand van clinics zijn.’’

Ze denkt dat de trip jongeren kan inspireren om meer van hun leven te maken dan ze tot dusverre hebben gedaan. Eenzelfde mening is ook directeur marketing van Ajax Edwin van der Sar toegedaan, die al jaren ambassadeur is van Laureus. ,,Ik ben trots dat deze jongeren de kans krijgen om in het buitenland een stukje levenservaring op te doen’’, aldus de voormalige doelman.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl